На този етап заведенията се отказват от идеята за масово

...
На този етап заведенията се отказват от идеята за масово
Коментари Харесай

Алибегов: На този етап се отказваме от протестното отваряне на заведенията

На този стадий заведенията се отхвърлят от концепцията за всеобщо протестно отваряне. Това съобщи пред Ричард Алибегов, ръководител на Българската асоциация на заведенията.

„ Тъй като явно здравният министър се е заял с нашия отрасъл, в случай че създадем такова протестно отваряне, при всяко повишаване на броя на инфектираните ние ще бъдем посочени с пръст като виновници за това “, разяснява той

Алибегов пита за какво при идването на по-заразени разновидности на ковид има разформироване на ограниченията за всички, с изключение на за техния отрасъл.

 „ Затворихме нощните заведения през октомври с заричане това да продължи две седмици. Бройките на инфектираните се повишиха и се наложи да се затворят и другите заведения – заведения за хранене и кафета. Ние тогава не казвахме нищо, защото бройките бяха доста високи и беше ясно, че би трябвало да се отдръпнем, с цел да могат лекарите да овладеят тази обстановка. На 21 декември, когато се очакваше да бъдем отворени, това не се случи. Тогава ние дадохме единодушие да се отварят заведенията за хранене в хотелите, като концепцията беше да се работи 30 дни в хотелите, с цел да се види дали има повишаване - незабавно по-късно да има стартиране на заведенията за хранене, а най-вече месец по-късно и на нощните заведения. С днешна дата сме наясно, че нищо от обещаното от здравното министерство няма да се случи. “, съобщи Алибегов във връзка с поисканата от Българската асоциация на заведенията и Сдружението на заведенията в България оставка на здравния министър.

 „ На всичко от горната страна се раздели браншът. За нас е недопустимо здравните управляващи да разделят сектора по този метод и да споделят - в ресторанта на хотела може да се храните безвредно, а в този против хотела има заплаха да се болестите с ковид. “, съобщи Алибегов.

По думите му към 30% от заведенията са банкрутирали и изобщо няма да отворят, а с всеки минал месец този % се усилва.

Той изясни, че на този стадий бизнесът към момента не е почнал да взима помощ, като тя се чака да тръгне едвам тази седмица.

„ Директни помощи за бизнеса не са получени, с изключение на тези по мярката „ 80/20 “ за претовареност на личния състав. Вече осми месец чакаме изплащането да стартира. Ситуацията е доста зле и сме на ръба. Затова считам, че на митинга ще се съберат доста хора “, добави Ричард Алибегов.

Според него хората няма да се върнат в заведенията незабавно след тяхното отваряне. „ Така беше при първия локдаун. На 6 май отворихме, а същинското оживление се усети началото на юни, когато беше топло. Наясно сме, че сега няма да се върнат хората, само че нашите чиновници няма какво да вършат и от какво да живеят. По-добре да идват на работа, ние да опитваме да плащаме някакви заплати и да завъртим малко по малко колелото.  Наясно сме, че даже да ни пуснат на 50% потенциал, повече от 25% претовареност няма да имаме. Февруари по принцип е тежък месец и можеше да се употребява за акомодация “, сподели още той.

По думите му, който не съблюдава закона би трябвало да бъде глобяван, а не целият отрасъл не би трябвало да се поставя под общ знаменател.

„ На митинга имаме стопански претенции – да бъдат изплатени компенсациите на чиновниците и на бизнеса и да работим. Дистанцираме се от всевъзможни партии и политици. Вчера обсъдихме по какъв начин ще протече митингът със Столична дирекция на вътрешните работи, тъй че се надяваме да бъдем чути “, съобщи Алибегов.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР