На търг в Япония бе продаден най-редкият сорт грозде, известен

...
На търг в Япония бе продаден най-редкият сорт грозде, известен
Коментари Харесай

Най-редкият сорт грозде се продаде на търг за $11 000

На търг в Япония бе продаден най-редкият вид грозде, прочут досега – Рубинен римлянин. Сумата, за която бе купена чепката от плода, стигна 11 000 щатски $.

Собственикът на гроздето е Такамаро Кониши, който има верига супермаркети в страната на изгряващото слънце.

Японецът счита да изложи в някои от магазините си феноменално скъпото грозде, а по-късно да почерпи с него някои от клиентите си.

Всяко едно от зрънцата на гроздето коства близо 360 $, а тежестта на цялата чепка не е повече от 700 грама, като всяко от от зрънцата грозде е към 30 грама, оповестява BBC.

Рекордно скъпото грозде е отглеждано в в японската префектура Ишикава и се показва на пазара за първи път.

Преди да бъде показано на търга, всяко зрънце от него е точно инспектирано, с цел да може да получи документът Премиум клас, който удостоверява изключителността му.

Редкият тип Рубинен римлянин се отглежда в Япония от 2008 година, а името си получава след обстойно допитване. През 2010 година сортът поличи документът Премиум клас, като стана първият тип грозде с сходна емблема.

 Червено грозде

От сорта Рубинен римлянин в страната се отглеждат и други плодове като ябълки и дини, за които се допуска, че ще ще продадат на високи цени при представянето им.

Последната първокласна покупка на плодове бе направена още веднъж в Япония през 2015 година. Тогава на търг се продадоха два пъпеша от доста необичаен вид за сумата от 12 000 $.

Япония от няколко години е процедура да се влагат големи суми в селектирането на редки типове плодове и зеленчуци. В страната съществува традиция да се подаряват редки храни на заможни и авторитетни хора, защото това се възприема за най-висш жест на почитание.

Източник: gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР