На своето заседание на днес Светият синод на Българската православна

...
На своето заседание на днес Светият синод на Българската православна
Коментари Харесай

Синодът избира Сливенски митрополит на 26 май, до месец след това ще имаме и нов патриарх

На своето съвещание на през днешния ден Светият синод на Българската православна черква - Българска патриаршия дефинира датите за осъществяване на каноничния избор за Сливенски митрополит, се показва в известие, оповестено на уеб страницата на Българската патриаршия.

Оттам разпореждат на Варненския и Великопреславски митрополит Йоан, наместник на овдовелия Сливенски епархийски трон, да провежда епархийския избор за нов митрополит на Сливен на 19 май.

За 26 май се насрочва изборът за нов Сливенски митрополит, който по традиция е в параклиса в Синодалната палата в София.

По информация на Нова тв изборите за патриарх ще са на 30 юни 2024 г. Тогава ще бъде призован Патриаршески изборен църковен събор за избор на нов Български патриарх. 10 дни по-рано - на 20 юни, ще бъде свикано съвещание на Светия Синод, на което ще бъдат определени трима епархийски митрополити - претенденти за патриаршеския трон.

На 12 март пред Синодалната палата в София се състоя митинг и контрапротест на епархийски гласоподаватели, духовници и миряни във връзка избора на Сливенски митрополит. Съгласно член 89, алинея 2 от Устава на Българската православна черква - Българска патриаршия (БПЦ-БП) касирането на извършения на 18 февруари 2024 година епархийски избор за Сливенски митрополит е дефинитивно. След извършено гласоподаване Светият синод единомислещо реши и разпорежда на Варненския и Великопреславски митрополит Йоан, според член 89, алинея 3 от Устава на БПЦ-БП, да продължи да ръководи Сливенската епархия като наместник на овдовелия Сливенски епархийски трон и да организира нов епархийски избор за Сливенски митрополит. Това сподели тогава пред публицисти представителят на Светия синод Старозагорският митрополит Киприан, представяйки решенията на Синода от 12 март за избора на нов Сливенски митрополит, напомня Българска телеграфна агенция.

Светият синод единомислещо реши, че разпорежда на Варненския и Великопреславски митрополит Йоан осъществяването на цялостна финансова и административна проверка на цялата Сливенска епархия, както и на имотното положение на поделенията в епархията. Възлага също на митрополит Йоан да направи цялостна инспекция на описите с епархийски гласоподаватели за това дали дават отговор на условията на член 102 и 103, по отношение на член 142 от Устава на БПЦ-БП, заяви тогава митрополит Киприан.

Светият синод на БПЦ заседава и през днешния ден, с цел да бъде определен наместник-предстоятел на БПЦ-БП, който в идващите четири месеца да управлява църквата, до момента в който бъде определен новият български патриарх. Съгласно член 42, алинея първа от Устава на Българската православна черква за наместник-председател на Светия синод на БПЦ-БП единомислещо бе определен Негово Високопреосвещенство Врачанският митрополит Григорий, сподели пред публицисти по-рано през днешния ден в Синодалната палата Старозагорският митрополит Киприан, който е представител на Светия синод на БПЦ-БП.

Той посочи, че наместник-председателят на Светия синод ще извършва и отговорностите на Софийски митрополит.

Изборът на нов Сливенски митрополит ще е до три месеца, а на български патриарх - до четири месеца.

 

 

Източник: glasove.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР