На снимката – техници прикачват спускаемия апарат “Скиапарели към орбиталния

...
На снимката – техници прикачват спускаемия апарат “Скиапарели към орбиталния
Коментари Харесай

Най-голямото разочарование относно ЕкзоМарс

На фотографията – техници прикачват спускаемия уред “Скиапарели ” към орбиталния “Трейс Газ Орбитър ”. Credit: ESA

 

Има едно нещо по отношение на задача “ЕкзоМарс ”, което ме радва и още едно нещо, което ме разочарова. Радостно е, че задачата е извънредно отворена, фотоси от подготовката на полета се качват непрекъснато в обществените мрежи и ние сме в положение да следим нейното развиване съвсем в действително време. Това се обрисува да продължи и отсега нататък. Учените дават обещание, че фотосите, направени от камерата на “Трейс Газ Орбитър ” в орбита към Марс, ще бъдат качвани в границите на тримесечен интервал в уеб пространството и необятната аудитория ще бъде ангажирана с тях.

Но има и едно нещо, което доста мощно ме разочарова. Към “ЕкзоМарс-2016 ”- “Трейс Газ Орбитър ” ще лети прикачен дребен спускаем уред “Скиапарели ”. Европейската галактическа организация (ЕКА) го преглежда като напълно демонстрационна машина. “Скиапарели ” няма да работи дълги години като “Опортюнити ” и “Кюриосити ”. Неговият живот е стеснен до няколко дни, колкото време ще изтраят батериите. На борда има дребен пакет от научни принадлежности.

Но няма панорамна камера за изработката на фотоси от повърхността след кацането.

Честно казано, това ме озадачава. ЕКА харчи милиони евра, с цел да доближи до Марс, само че след кацането на повърхността “Скиапарели ” няма да изпрати фотоси на околния марсиански пейзаж. Всъщност на борда на “Скиапарели ” има дребна камера, само че тя е ориентирана надолу и ще прави фотоси единствено до момента в който апаратът се спуска. Не и след кацането. Няма да забележим хоризонта, Слънцето и Земята от Марс, облаците… Доколкото съм наясно, хора на висши управителни длъжности в ЕКА извънредно доста съжаляват за решението “Скиапарели ” да не бъде оборудван с панорамна камера, само че решението е към този момент взето преди години и няма връщане назад…

Ако би трябвало да бъдем откровени, снимането на красиви фотоси може да е от огромен приоритет за нас, елементарните галактически запалянковци, само че за жалост ръководителите на галактическите задачи не постоянно имат такова отношение. Факт е, че Юрий Гагарин не е носил със себе си камера. През 60-те години на предишния век се е считало, че фотоапаратите и камерите единствено ще отвличат вниманието на астронавтите и космонавтите от това да си правят работата. И по този начин, по време на полета на “Восток 1 ” и Гагарин не са направени никакви фотоси на Земята от космоса.

Подобна орис е щяла да сполети Армстронг и Олдрин. За малко да бъде взето решението при първия полет на Луната да няма камера, само че популярност Богу, умни хора предотвратили това да се случи.

Това не е било единствено тогава. Днес задачата на НАСА “Мейвън ”, която в този момент обикаля към Марс, също няма камера. Не носиха камери автоматизираната лунна станция на НАСА “Лунар Проспектър ” през 1999 година и автоматизираната лунна станция “Ладий ”, отново на НАСА, през 2014 година. В тези случаи такова отношение е ненапълно целесъобразно –  въпреки всичко в орбита към Луната и Марс не престават да работят “Лунар Риконисънс Орбитър ” и “Марс Риконисънс Орбитър ”. Те носят доста мощни камери със себе си и няма потребност другите апарати да бъдат оборудвани с елементарни камери.

Същото опрощение може да се каже и за “Скиапарели ”. Ако всичко е наред, той ще кацне в региона на равнината Меридиани, където работи марсоходът “Опортюнити ”. Да, може да се каже, че този регион към този момент е сниман и няма какво повече да се види…

И все пак, в случай че “Скиапарели ” кацне сполучливо, това ще е историческо кацане! Първи европейски уред на марсианската повърхнина! Ако той имаше камера, фотосите може би щяха да влязат в учебниците по история. Не бих споделил обаче, че това щеше да е единствената причина да му се постави камера. Това, както споделих, е демонстрационен спускаем уред. Снимките след кацането биха помогнали да се оцени положението на хардуера и да се вземат ограничения при провеждането на последващи задачи, в случай че са зародили нежелани повреди.

Затова считам, че той трябваше да бъде оборудван с камера.

А вие какво смятате?

Източник: cosmos.1.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР