На седем души ще бъдат повдигнати обвинения във връзка с

...
На седем души ще бъдат повдигнати обвинения във връзка с
Коментари Харесай

Седем души ще бъдат обвинени за незаконния реекспорт на лекарства

На седем души ще бъдат повдигнати обвинявания по отношение на акцията против противозаконния реекспорт на медикаменти отпреди десетина дни. От Специализираната прокуратура оповестиха в понеделник, че е почнало предявяването на обвиняванията на привлечените към наказателна отговорност лица, а информация за следствието ще бъде дадена във вторник.

Седем бяха и в началото арестуваните при профилираната акция на ГДБОП и прокуратурата предходната събота, резултатите от която бяха обявени след незабавна среща при премиера.
Засега е прочут единствено посоченият за уредник на схемата сириец Амир Мохамед ал Хусаини, който е магистър-фармацевт с отнети права, имал е бизнес с аптеки, а понастоящем е работил като шеф на склад на компания, през която е минавал незаконният реекспорт. До момента не са оповестени имена на забъркани в схемата лекари и лечебни заведения, което се чака да стане ясно във вторник.

Според проверяващите престъпният реекспорт е ощетил Националната здравноосигурителна каса със стотици милиони левове, защото медикаментите са изписвани с подправени документи на заболели у нас, а по-късно изнасяни в чужбина. Освен това медикаменти на международни производители, импорт от Турция са били преопаковани у нас и изнасяни за други европейски страни под формата на реекспорт.

Акцията отпреди десетина дни обхващаше болнични заведения и аптеки в София, Пловдив, Шумен и Сливница. Изнасяни са били скъпо струващи онкомедикаменти, медикаменти за диабет, псориазис, бъбречна непълнота, имунизацията против хепатит Б “Енжерикс “ и други

По първични оценки разрушената група е изнасяла нелегално лекарства за 80 млн. лв., а сивият реекспорт на медикаменти се прави оценка на към 200 млн. лв. годишно.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР