На сайта на Министерството на здравеопазването е качено разяснение по

...
На сайта на Министерството на здравеопазването е качено разяснение по
Коментари Харесай

Спешните медици няма да засичат минутите за работа с Covid-пациенти

На уеб страницата на Министерството на здравеопазването е качено обяснение по новата методика на възнаграждение на незабавните медици за работа с пациенти с ковид. Методиката, която планува те да получават 11 стотинки на минута за работа с Covid-пациенти, провокира реакция на работещите в Спешната помощ.
Не е належащо да се мерят минутите, в които един доктор от Спешната помощ прекарва с Covid-пациент , а ще се разказват дежурствата , в границите на които е имало контакт с подобен пациент, поясни пред БНР доктор Десислава Кателиева, ръководител на Асоциацията на работещите в Спешната помощ след диалог със заместник-министъра на опазването на здравето доктор Димитър Петров.

Реакцията е светкавична и е в наша изгода “, разяснява доктор Кателиева. По думите й нейните колеги не възприемат, че би трябвало да разказват по минути и засичат времето, в което обитават с пациенти с потвърден Covid-19.

„ Независимо че имат и случаи, в които ковидът не се потвърждава, само че той си съществува като заболяване. Изслушаха ме, след което ми обясниха, че това тълкувание на методиката доста ги учудва, че не са имали поради да се засичат минутите, в които екипът е бил в контакт с такива пациенти. “

Дежурствата, в които незабавните медици са били в потвърден контакт с болен от Covid-19, ще бъдат заплащани по цените за дневна ставка , посочи Кателиева.

„ И в случай че в границите на един месец част от дежурствата са били с контакти с пациенти с потвърден Covid-19, сътрудниците ще получават част от сумата 1000 лв. . Ако на всяко дежурство извозват пациент с потвърден Covid-19 , което неизбежно ще ни се случи, в случай че имаме пик на вълна, каквито бяха втората и третата, ще вземат цялостната сума от 1000 лв. . “

В този вид има по-голяма правдивост, счита доктор Десислава Кателиева. Тя даде образец със случаи, в които за едно дежурство незабавни медици са вземали в допълнение към заплатата си сума, каквато са получавали и тези техни сътрудници, които на всяко дежурство са извозвали пациенти с ковид.

„ Това е незаслужено. Защото един е рискът веднъж в месеца да се срещнеш с подобен пациент, различен е рискът, в случай че го правиш на всяко дежурство . “

Имаше хора, които вземаха за една аудиенция месечно сумата, която други са вземали за по-интензивна работа с Covid-пациенти цялостен месец, стана ясно от казаното от доктор Кателиева.

Повече по тематиката чуйте в звуковия файл. 
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР