На редовната Комисия за детето бе отделено и внимание на

...
На редовната Комисия за детето бе отделено и внимание на
Коментари Харесай

Над 20 сигнала за насилие над деца са регистрирани тази година в Русе

На постоянната Комисия за детето бе отделено и внимание на интеграцията на младежите, навършващи 18 години

22 сигнала за принуждение над деца са регистрирани от отдел „ Закрила на детето “ от началото на тази година досега. Това стана ясно на постоянната Комисия за детето на Община Русе, чийто ръководител е зам.-кметът Енчо Енчев. През 2021 година са били подадени 26 сигнала.

На работната среща бяха разисквани настоящи тематики в региона на обществените грижи, психическата поддръжка на деца и младежи. Разгледани са и координационните механизми за по-добра работа сред институциите, включително намаляването на деянията, водещи до принуждение над деца.

На срещата участваха началникът на отдел „ Здравни грижи “ Радостина Пейкова, както и представители на обществени услуги на територията на община Русе, на Дирекция обществено подкрепяне, РЗИ, ОД на Министерство на вътрешните работи и Регионалното ръководство на образованието.

Бисерка Иванова и Мартин Генчев от Дневен център „ Русенска асоциация на лица с интелектуални усложнения – БАЛИЗ “ показаха своята услуга „ Застъпничество и ходатайство “ за деца над 16 година и визия за нейното развиване. Тя включва оценка на опциите, ползите и потребностите на младежите, както и техния потенциал за взимане на решения. Голяма част от децата са от аутистичния набор. Работата с тях съставлява предизвикателство за личния състав, само че и задоволство от откриването на нови механизми, посредством които заниманията да дават все по-добри резултати. Представени бяха и методите, с които Дневният център ангажира в своите действия родителите.

По време на срещата бе отделено и внимание на интеграцията на младежите, навършващи 18 години, и подготовката им за независим живот отвън центровете за настаняване от фамилен вид. Единственото място в общината, в което експерти се грижат за лица без увреждания до довеждане докрай на междинното им обучение, е Центърът за настаняване от фамилен вид за деца без увреждания. Основните проблеми са намирането на квартира и работа след излизане от системата. Светла Данева от БЧК – Русе показа пред Комисията ежедневните провокации, пред които са изправени младежите, и методите да ги преодоляват дружно.

Давид Александров от Сдружение „ РОД Интернешънъл “ показа самодейността на организацията за закупуване на коледни дарове на деца в потребност. По негова молба общинското управление ще дефинира консуматори на обществените услуги на територията на общината, които ще бъдат зарадвани за празниците.

Комисията за детето е основана според член 20а от Закона за протекция на детето с консултативни и координационни функционалности. В нея вземат участие представители на общинската администрация, регионалната дирекция на Министерство на вътрешните работи, Регионалното ръководство на образованието, Регионалната здравна ревизия, Дирекция обществено подкрепяне, локалната Комисия за битка против противообществените прояви на малолетните и малолетните, както и неправителствените организации с нестопанска цел, които реализират действия по протекция на детето.

Следващото съвещание на Комисията ще бъде при започване на декември.
Източник: dunavmost.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР