На продължаващите окупации на училища от протестиращи ученици са посветени

...
На продължаващите окупации на училища от протестиращи ученици са посветени
Коментари Харесай

Окупацията на училища заради коронавируса - все по-голям проблем в Гърция

На продължаващите окупации на учебни заведения от протестиращи възпитаници са отдадени множеството от водещите материали в днешния гръцки щемпел. Исканията на протестиращите са свързани с разнообразни въпроси към ограниченията поради пандемията от ковид - от наложителното носене на маска в учебно заведение до настояването за ограничение на броя на учениците в една паралелка до 15. В обособените учебни заведения се издигат и характерни претенции, предава Българска телеграфна агенция.

Окупациите на учебните заведения стават взривоопасен фронт, разяснява в утринния си брой атинският всекидневник "Катимерини ". Вестникът написа, че макар упованията на държавното управление броят на окупираните учебни заведения не понижава. Според "Катимерини " основната опозиционна партия СИРИЗА бърза да схване окупациите като свои, като в следствие ученическите митинги отиват високо в гръцкия политически дневен ред. От своя страна държавното управление декларира, че окупациите са налагане на малцинството над болшинството от децата. Затова и министерството на образованието заема по-твърда позиция. Вчера беше оповестено, че изгубените образователни часове ще бъдат отработени в съботни дни и на публични празници, а от през днешния ден в учебните заведения, където има окупация, стартира отдалечено образование, като учениците, които не вземат участие в него, ще получат отсъствия. Според данните сега са окупирани към 770 учебни заведения в цяла Гърция.

От своя страна опозиционното издание "Ефимерида звук синдактон " написа, че с решението си министерството на образованието налива масло в огъня, като вместо решения министърът Ники Керамеос подхваща шантаж против цялата просветителна общественост. Вестникът оповестява и за плануваните за през днешния ден демонстрации на работещи в областта на образованието в цяла Гърция с претенции за по-ефективни ограничения против разпространяването на ковид в учебните заведения.

Икономическият всекидневник "Нафтемборики " оповестява, че през септември Гърция е записала рекорден брой на новите случаи на ковид, както и на смъртните случаи от Ковид-19. С това страната се е изкачила нагоре в листата на страните, в които се следи утежняване на епидемиологичната конюнктура.

"Контра нюз " написа, че поради забележителното увеличение на случаите епидемиолози са предложили 15-дневна цялостна карантина единствено в Атика - региона на гръцката столица Атина. Според вносителите на предлагането новата карантина е нужна, с цел да не излезе изцяло ситуацията от надзор.

На другия полюс е обстановката в Солун. Както написа локалното издание "Типос Тесалоникис " след доста неприятните резултати, които се следиха в града през юли и началото на август поради отварянето на границите и скупчванията в плажните заведения, за по-малко от месец коронавирусът съвсем е "изчезнал " от втория по величина гръцки град.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР