На пробив в двустранния спор за историята и езика се

...
На пробив в двустранния спор за историята и езика се
Коментари Харесай

Скопие се надява на пробив в спора със София след изборите

На пробив в двустранния спор за историята и езика се надяват в Скопие след провеждането на парламентарните избори у нас през април. Това излиза наяве от изказване на специфичния делегат на северномакедонското държавно управление за договарянията с България Владо Бучковски пред локалната Алсат ТВ, представено от БГНЕС. „ След това влизаме в предизборната акция – имаме локалните избори, а в България има други избори, това са президентските. Ако се провалим през тези два месеца, тогава идващият ни късмет е през ноември – декември. Мисля, че в действителност имаме късмет да създадем това тази година или в случай че щете до края на мандата ми, който е до 1 декември тази година ”, счита Бучковски.

Според него " възможностите за компромисно решение са действителни, тъй като въпреки всичко сме покрай намирането на формула, която и за двете страни да наподобява на пръв взор като огромна отстъпка ". " Аз съм уверен, че България най-сетне разбра нашето кристално ясно обръщение къде не сме подготвени да я допуснем. Това ме обнадеждава, признаването им на неоспоримото, което може да бъде първата сериозна стъпка към възвръщането на доверието, “ сподели още Бучковски.

За упованията на македонската страна той споделя следното: „ Идеята, разпространявана от нашето външно министерство и призната от българското външно министерство в отговор на нашия проект за деяние, е да имаме взаимен документ, който да приемем на взаимната държавна конференция, която се стремим да проведем допустимо най-скоро. От друга страна, би трябвало да имаме поради, че акцията за българските избори стартира на 5 март. Така че това, което министър Османи споделя, че 99% от проекта за деяние е координиран, дава вяра, че през идващите няколко седмици можем да проведем въпросната междуправителствена конференция. Тя ще бъде доста значима в подготовката на по-благоприятна атмосфера преди диалозите, за които нашият министър председател не крие, че желаеме да се случат през май или юни след идването на новото българско държавно управление. "
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР