На пресконференция председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен

...
На пресконференция председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен
Коментари Харесай

Свещ, газов котлон, канализация

На конференция председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен съобщи, че Европейски Съюз е устоял на енергийното изнудване от страна на Русия, макар че Москва е понижила с 80 на 100 доставките на съветски природен газ по отношение на септември предходната година. Фон дер Лайен добави, че за тази зима Европейски Съюз си е обезпечил нужния природен газ, само че за следващата година  в Европейски Съюз се чака дефицит на до 30 милиарда кубични метра газ. 

Точно същият извод направи преди седмица и журналистът Иван Курон от организация Франс прес в разбор, в който се констатираше още, че макар понижените доставки от Русия за Европейски Съюз като цяло през тази година, европейските газохранилища бяха напълнени през лятото с последните кубични метри съветски газ. Към това се прибавя и меката есен, което забави и стартирането на парното на разнообразни места в съюза. „ До февруари самата концепция, че Европа може да мине и без съветски газ, изглеждаше невъзможна, само че невъзможното стана допустимо ”, отбелязваше в разбора Симон Таляпиетра от основания в Брюксел м озъчен концерн „ Брюгел ” . Според данни на тръста през октомври е имало понижаване на потреблението на природен газ от семействата и фирмите в Европейски Съюз от порядъка на 25 % по отношение на 2019-2021 г. 

Причината за тази спестовност е освен нежеланието да се заплаща на Русия, в частност на Владимир Путин за съветски природен газ в миг, в който Русия продължава нашествието в Украйна, само че и поради желанието да се пести от сметките за газа. В някои страни като Испания и Франция, цените на газа за потребителите бяха замразени, само че в други не е по този начин.  И по този начин да вземем за пример консуматор в Белгия, живеещ в дребна недобре изолирана къща с повърхност от 90 квадратни метра на белгийското крайбрежие, е плащал по 120 евро на месец за газ  и ток преди войната в Украйна, само че от началото на войната фактурата му е скочила на 330 евро на месец. Резултатът за този консуматор е обсъждане на по-добра изолираност на дома, инспекция на цените на фотоволтаичните панели,  планиране на слагане на по-добра дограма. И най-много променяне на навиците – вместо отопляване на къщата до 21 градуса, тя се отоплява към този момент единствено до 18 градуса по Целзий за икономисване.  

Подобно на този белгийски консуматор едно ново потомство поданици на Европейски Съюз, било то в И спания, Белгия, Франция или Италия , изгуби през тази година своята по този начин наречена енергийна безгрижност и към този момент не гледа на природния газ като на даденост, а се учи да контролира винтилите на радиаторите си , тъй като в предишното природният газ беше несметен и не беше безценен, а референтната му цена на европейските пазари варираше малко, към 20 евро за мегаватчас. Но тази година в даден миг цената скочи до 300 евро, преди да спадне на към 100 евро, показва Франс прес в своя разбор.  

През месеците на съветската инвазия в Украйна последователно Европейски Съюз стартира да се отърсва от съветския газ и Русия изгуби най-големия си газов клиент  - Европа.  Покупките й на съветски природен газ спаднаха от 191 милиарда кубични метра през 2019 година на 90 милиарда тази година и безспорно ще спаднат на 38 милиарда, съгласно прогнозите на аналитичната компания „ Ууд Макензи ”, която от 40 години следи пазара на природния газ по света. 

Но отводът от съветски природен газ докара до компенсиране на потребностите с полутечен природен газ, създаден в Съединени американски щати, Катар или на други места, който Европа едно време бе изоставила, тъй като беше по-скъп, показва Франс прес. Сега нещата се трансформираха дотам, че Европа стартира да заплаща за втечнения природен газ по-скъпо, в сравнение с Азия, и страни като Индия и Пакистан не съумяха да се конкурират с нея, акцентира Греъм Фрийдман, анализатор в „ Ууд Макензи ”. Което пък докара до нещо друго – заради неналичието на полутечен природен газ, по-малко богатите страни започнаха да изгарят повече въглища, а това вреди на климата. 

За втечнения природен газ са нужни пристанищни терминали , оборудвани по този начин, че да може да се прави регазификация и след това продуктът да бъде инжектиран в сухопътната мрежа за транспорт на газ. И това даде нова роля на някои газопроводи, да вземем за пример тези в Североизточна Франция, които всекидневно служеха за импорт на природен газ от източна посока, а в този момент по тях тече газ към източна посока, импортиран през терминалите Сен Назар или Фо сюр Мер. За първи път този газ тече през тези тръби и до Германия.  

„ Изпращаме доста повече газ към Швейцария ”, която го препраща по-късно към Италия и Германия ”, изяснява за Франс прес Гийом Тюфиго от компанията Же Ер Те Газ, която ръководи френските газопроводи. 

През идващите и по-следващите зими, когато няма да има повече съветски газ, с цел да се изпълнят запасите, какъв брой по-студена стане зимата, толкоз повече ще би трябвало да се купува полутечен природен газ още от пролетта и толкоз повече борбата сред Европа и Азия в тази тенденция ще се ускори, споделя Лора Пейдж, анализатор в аналитичната компания „ Кплер ”.  
„ Няма задоволително газ в света, с цел да размени съветския газ ”, добавя от своя страна Греъм Фрийдман в разбора на Франс прес. 

Едва към 2025 година или 2026 година нови планове за полутечен природен газ ще създават спомагателни милиони тонове, а до тогава европейците май ще би трябвало да се научат да живеят при 18 градуса по Целзий в домовете си, се заключаваше в обявата. 

Тези мрачни прогнози съответстваха  и с изявления в една от огромните европейски страни – Франция - че тази зима може да  има дефицит на ток. „ Зимата може да е с високо напрежение във Франция и в няколко европейски страни ”, заяви на 9 декември телевизия „ Франс 24 ”. Във Франция може да има краткотрайни спирания на електроподаването през януари, само че тя не е единствената страна, изправена пред сходен риск. Доклад на Европейската мрежа от оператори на преносни системи за електрическа енергия (Entso-e), показва, че такива опасности има и за Швеция, Финландия, Ирландия, добавя „ Франс 24 ”. 

Това, че ще имат братя по орис, т.е. по спиране на тока, не успокои изключително французите.  Още повече, че вечерта на 8 декември няколко централни региона на Париж се оказаха потопени в мрак поради повреда.  Токът бързо бе възобновен, само че парижаните от центъра на града за миг изпитаха ужаса да са без електроподаване за известно време. В обществените мрежи доста от тях след това споделиха, че такова нещо не са преживявали до момента в Париж. Като тук  направи усещане, че някои от парижаните са се тормозили преди всичко от неналичието на интернет, а след това от неналичието и на ток и на отопление при повредата, показва Бе Еф Ем Те Ве. 

Аварията изненада Париж и ден преди на 9 декември да бъде осъществен тест за симулация в народен мащаб на краткотрайно и целеустремено спиране на електроподаването, в случай че през тази зима обстановката стане такава, че да се наложи на избрани клиенти да бъде пернат за известно време шалтерът заради дефицит на електричество. При националния тест нямаше прекъсване на тока, а се ревизираха единствено процедурите и информационните средства, ако се наложи наложително спиране на тока. 

Производството на електрическа енергия е на най-ниското си равнище във Франция поради поддръжката, която тече в редица нуклеарни централи. Нотка на облекчение пристигна от обстоятелството, че предходната седмица още веднъж бяха пуснати в деяние три нуклеарни реактора в страната – Бюжи 3 покрай Гренобъл, Данпиер 3 в Лоаре и Катнон 4 в Лорен, напомнят „ Франс 24 ” и „ Либерасион ”. Така в този момент Франция има 40 настоящи реактора от общо 56. Франция за първи път тази година от 42 години насам е чист вносител на електричество, тъй като равнището на национално произвеждане на електричество от нуклеарните централи е най-ниското, регистрирано до момента. Обикновено страната е експортьор на огромни количества електрическа енергия за съседите си, само че тази година тя трябваше да внесе близо 15 тераватчаса, отбелязва „ Либерасион ”. Това се дължи на плануваните прекъсвания на реактори за поддръжка, проточила се от време на време по-дълго от плануваното, както и поради проблемите с корозията в нуклеарните централи, които постановиха дълги поправки, показва „ Либерасион ”. 

Въпреки че не са нещо съдбовно, програмирани спирания на тока за два часа на правилото на редуването може да има през зимата, в случай че апелите за понижаване на потреблението на електричество не се съблюдават задоволително, отбелязва „ Либерасион ”. За задачата в страната е основана предупредителна сигнализационна система, наречена „ ЕкоВат ”. Тя има три равнища – зелено, в случай че всичко е наред и не е нужно да се пести ток, оранжево, в случай че системата е подложена на напън и има потребност от икономисване на ток, и алено, при което би трябвало да се удвоят напъните, с цел да се икономиса сила, като да вземем за пример да се спре отоплението, да не се включва печката, показва „ Либерасион ”. 

Засега компанията Ер Те Е, която ръководи мрежата с високо напрежение в страната, регистрира понижаване на потреблението на ток макар студа. Така да вземем за пример през ноември потреблението е било с 10 % по-малко спрямо ноември 2021 година  

Тези дни френската телевизия Ем 6 пусна разяснително видео какво би трябвало и не би трябвало да вършат французите, ако в техния регион ще има планувано прекъсване на тока за няколко часа. Във видеото се споделяше, че в случай че токът спре, хората да вземем за пример няма да могат да теглят пари от банкомат и по тази причина ще би трябвало да го създадат преди плануваното начало на прекъсването на тока. Препоръчваше се на хората и да не качват в асансьори в интервала, за който е известно, че може да бъде пресечен тока. Шофьорите пък се приканваха да си напомнят пътните знаци, тъй като в случай че токът спре планувано, то и светофарите няма да работят.

Съчетанието на проблемите с газа и тока доведоха до забавни трендове на пазара във Франция. Едни от най-търсените артикули напоследък станаха газовите котлончета и на свещите. 

Така да вземем за пример в магазин от веригата „ Декатлон ” в Лоар Атлантик на мода са газовите котлончета, к оито се носят нормално на къмпинг и се харчат нормално през лятото. На тях можеш бързо да затоплиш чорба или ястие. „ Едно време ги търсеха единствено възрастни хора, само че в този момент ги търсят хора на всевъзможни възрасти ”, споделя пред телевизия Те Еф 1 една от продавачките в магазина и добавя, че продуктът се изчерпва доста бързо. Ръководен кадър магазина прибавя, че по принцип има доста разнообразни модели от този артикул, само че в този момент търсенето е такова, че даже някои снабдители към този момент ги нямат в наличност. „ Говорят ни за спиране на тока тази зима, не виждам по какъв начин ще се оправя без ток  у дома с дете на две годинки и половина, тъй че работя превантивно ”, споделя млад татко, който е пристигнал да си купи газово котлонче в магазина. 

Същият предпазен интерес има и към свещите , макар че те препращат към минали столетия.  „ От началото на декември продажбите ни на свещи скочиха с 26 % ”, установи пред Бе Еф Ем Те Ве Франсис-Клеман Дьовино, президент и изпълнителен шеф на компанията " Дьовино ", първи производител във Франция на свещи. 

Свещи и газови котлончета, а за какво не и канализация, с цел да се удовлетворят енергийните потребности на французите. Париж към този момент стартира да ползва новаторска скица, при която публични здания се отопляват с отходни води , оповестяват Франс 3 и „ Паризиен ”. Колкото и необичайно да звучи в тази новаторска скица за потребностите на отоплението е впрегната употребяваната вода от тоалетните, от душа, от пералнята или миялната. При новия способ топлината, създадена от тези отходни води, може да се вкара в отоплителните вериги посредством тръби до помпи, конфигурирани в постройките.  

Според компанията „ Суез ”, захванала се с използването на схемата, тази техника би понижила излъчванията на парникови газове с сред 50 и 70 % по отношение на класическите способи на отопление. Миналата седмица в Десети парижки регион компанията конфигурира топлообменник , с помощта на които 60 % от парното на пет публични здания – две учебни заведения, един лицей, една спортна зала и един басейн -  още от другата година ще могат да се обезпечават по новия способ. Инсталацията коства 2 милиона евро. Проучват се благоприятни условия системата да се приложи на още 14 места в Париж. Целта е с изключение на да се щади климата и да се пести сила. А Париж има сред прочее 2600 километра канали. 
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР