На пръв поглед симптомите на смъртоносното заболяване, причинено от новия

...
На пръв поглед симптомите на смъртоносното заболяване, причинено от новия
Коментари Харесай

Коронавирус или грип - как се различават

На пръв взор признаците на смъртоносното заболяване, породено от новия ковид, са същите като при грипа. Затова е значимо да можем да ги разграничаваме, написа " Дойче веле ".

Типични за ковид са следните признаци:

тресчица (с температура)

суха кашлица

зной

болки в мускулите

отмалялост и изнемощялост.

По-рядко срещани признаци са: главоболие, плюене на кръв, разстройство.

Нетипични признаци са:

хремата и болките в гърлото, които са присъщи за инфектиране на горните дихателни пътища. Хора, които имат хрема и кихат, по всяка възможност са хванали простуда или грип.

Тъй като новият тип коронавирусът визира най-вече долните дихателни пътища, инфектираните страдат най-много от суха кашлица, зной и/или пневмония, само че нямат възпалено гърло.

В множеството случаи заразяването с новия вирус протича безобидно и даже без всевъзможни признаци. Според Института " Робърт Кох ", инкубационният интервал може да продължи до 14 дни. Специалистите предлагат да не се ползва самолечение и при подозрение за заразяване да се посети експерт. Лекарят може да изпрати проба от слюнката в лаборатория, която да ревизира за какъв вид вируси става дума.

Важно е още да се знае, че маските пред устата и носа не могат да предпазят от заразяване, защото вирусите, в това число и новият ковид, се предават по капков път или при контакт със инфектирана повърхнина. Затова най-хубавата предварителна защита е да стоите надалеч от хора, които са инфектирани, да миете ръцете си постоянно и наложително със сапун и по-късно да употребявате хартиени кърпи за еднократна приложимост.

Грип или простуда? Разликите са дребни

Лекарите от време на време изпитват усложнения да създадат разлика сред елементарната простуда и грипа.

Една простуда най-често стартира с раздразнение в гърлото, хрема, а по-късно се появява и кашлица. Болният може да има малко нараснала температура, главоболие и изнемощялост.

Истинският грип обаче поваля индивида внезапно. Появяват се главоболие и болки в ставите, суха кашлица и дрезгавост, болки в гърлото, висока температура до 41 градуса, постоянно съпроводена с настинка. Човек е толкоз изнемощял, че не може въобще да стане от леглото, няма никакъв вкус и е в положение да спи непрекъснато.

Обикновената простуда минава за няколко дни, а признаците отшумяват след към седмица. Истинският грип обаче е по-продължителен, той изкарва болния от строя за най-малко една седмица, а от време на време и за по-дълго.

Постоянната комисия по имунизациите на Германия (STIKO) предлага годишната противогрипна ваксина изключително на тези, които са изложени на нараснал риск от развиване на затруднения. Става дума за хора над 60 години, хронично заболели от всички възрасти, бременни дами и поданици на старешки домове. Лицата, които са в непрекъснат контакт с доста хора, също са изложени на по-висок риск: медицински личен състав, чиновници в институции, които обслужват доста хора.

Кога са нужни антибиотици?

Повечето настинки, както и грипът, се предизвикват от вируси, против които антибиотиците не оказват помощ. Антибиотиците поддържат защитната система на организма. Те убиват бактериите и лимитират разпространяването им, като нападат клетъчната стена или метаболизма на болестотворните микроорганизми.

Използването на антибиотици е неотложно, в случай че бактериите към този момент са навлезли в организма и са почнали да се развъждат. Това може да провокира инфектиране или трайно увреждане на вътрешните органи. Възпаленията на белите дробове, на сливиците, на пикочния мехур или на мозъчната обвивка нормално са породени от бактерии. В тези случаи използването на антибиотик е неотложно.

Всичко, което би трябвало да знаете за: Китайският ковид (67)
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР