На пръв поглед готвенето на ориз изглежда като детска игра,

...
На пръв поглед готвенето на ориз изглежда като детска игра,
Коментари Харесай

Кулинарни тънкости при готвенето на ориз

На пръв взор готвенето на ориз наподобява като детска игра, с която биха могли да се оправят даже и тези от нас, които не са факири в кухнята.

Ориз постоянно може да приготвите, само че не постоянно усетът на съответното ядене в изненадва и очарова. Това се дължи основно на някои неточности, които се позволяват при кулинарната обработка на тази зърнеста храна.

За да запазите енергийната стойност, потребните субстанции, витамини и минерали, положителния усет на ориза, при готвене би трябвало да спазвате следните правила:

- Ако не накисвате авансово ориза, наложително го мийте, до момента в който престане да пуска “млечна ” вода.

- Най-добре е да накиснете ориза авансово във вода за към 30-60 минути според от годишния сезон. За час продуктът се оставя във вода единствено през зимата. По този метод оризът се размеква, в резултат на което по-бързо доближава кулинарна подготвеност и се резервират доста повече скъпите му субстанции.

 Ориз

- За да е бухнал и без непотребна течност, което постоянно се получава, съотношението ориз/вода би трябвало да е 1:1.25. Според някои други рекомендации най-подходящо е съотношението 1:2 и 1:3.

- Докато оризът ври на котлона и 10 минути откакто към този момент е подготвен, не трябва да махате капака на тенджерата. Ако се отвори и парата от ястието излезе, варенето минава на напълно различен режим.

- След като заври наложително котлонът се понижа и оризът ври “тихо ”. Към края на готвенето, варенето би трябвало да е напълно едва.

- Не прибавяйте сол, до момента в който варите ориза.

- За десерти са най-подходящи кръглозърнестите сортове ориз. Италианският ориз арборио е съвършен за подготвяне на ризото, а дългозърнестият испански ориз е подобаващ за готвенето на паеля.

Източник: gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР