На прага на Омикрон вълната България започва имунизирането срещу COVID-19

...
На прага на Омикрон вълната България започва имунизирането срещу COVID-19
Коментари Харесай

Децата и COVID-19: Как ще бъдат имунизирани най-малките?

На прага на " Омикрон " вълната България стартира ваксинирането против COVID-19 и на дребни деца.

Препаратът на " Пфайзер " към този момент е единственият, който е утвърден за приложимост във възрастовата група от 5 до 11 години в това число.
Снимка: bTV
С три колета у нас към този момент дойдоха 42 хиляди ваксини. Част от тях се съхраняват в предприятието " БулБио ", а по 12 хиляди са разпределени в здравните инспекции в Пловдив и Велико Търново.

По думите на здравния министър проф. Асена Сербезова скоро ще бъде оповестено и по какъв начин тъкмо ще бъдат разпределени и употребявани педиатричните ваксини и в кои пунктове ще бъдат прилагани.

Поставянето им няма да е във всеки имунизационен пункт, а в обособени за това кабинети. Тези ваксини са в по-малка доза, по тази причина и са в разнообразни флакони.

Процесът обаче към този момент провокира полярни отзиви измежду родителите. Част от тях избират да изчакат най-малко 1-2 години и да следят използването на препарата и резултатите по-късно, а други към този момент са подготвени да ваксинират децата си.

Твърдо " за " имунизацията на децата се разгласи и министър председателят Кирил Петков.

" Моето второ дете има диабет вид 1. Тя се води рискова и е единствено на 13 години. Реално когато приказвам тези неща, постоянно стартирам от себе си ", сподели той в предаването " 120 минути ".

Педиатърът доктор Веселина Кендерова изяснява, че децата над 12 години, на които към този момент е сложена ваксина, се оплакват само от местна реакция на мястото на убождането, нормално имат болежка, само че реагират доста по-добре от възрастните.

" Децата, които са с анамнеза за алергични болести, би трябвало най-малко три дни преди имунизацията да са приемали противоалергичен медикамент като подготовка, профилактично ", добавя тя.

Подробности по кое време и в кои пунктове ще стартира имунизацията се чакат на следващия ден.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР