На пазарите има мечи настроени анализатори, още по-мечи и след

...
На пазарите има мечи настроени анализатори, още по-мечи и след
Коментари Харесай

Този мениджър на активи е наистина апокалиптично настроен за пазарите

На пазарите има мечи настроени анализатори, още по-мечи и по-късно има и анализатори като тези от лондонската компания Ruffer & Co, станали известни с това, че сполучливо заобиколиха сривовете на пазарите от 2000-2003 година и 2007-2009 година

И въпреки задачата не е да се плашат самостоятелните вложители, които ръководят личното си благосъстояние, добре е последните да имат поради, че в този момент основаният в Лондон паричен управител държи съвсем 60% от своя водещ фонд Total Return в пари в брой и краткосрочни облигации. Плюс още към 20% в дълготрайни облигации и злато, свързани с инфлацията. И притежания в сигурни японски йени. И пут варианти на пазара, които ще се изплатят, в случай че нещата се разпаднат.

Пълна експозиция на фондовия пазар... 15%

Сега фондът се крие още по-дълбоко в бункера си, в сравнение с беше през 2007 година, преди международната финансова рецесия, споделя съуправителят Стив Ръсел.
 Защо вложителите (все още) не трябва да се паникьосват от високите лихви по държавните облигации
Защо вложителите (все още) не трябва да се паникьосват от високите лихви по държавните облигации

Кой може да каже кое е обикновено?

Неговата експозиция през " 2007 година беше сходна във връзка с ниска експозиция на капитал ", сподели той в особено изявление за финансовото издание Barron " s. " Тогава беше повече от 20% до 25% спрямо 15% в този момент. "

Ръсел изложи случая по-подробно в скорошна записка до клиентите.

" Пазарите към момента имат вяра в " меко приземяване " - инфлацията се разсейва без криза. И въпреки всичко ние се придържаме към нашето все по-немодно разбиране, че цялостното влияние на рекордното парично стягане към момента не се усеща ", пишат той и неговите съмениджъри. " Заключените ниски лихвени проценти и по-бързият номинален напредък на Брутният вътрешен продукт евентуално са отсрочили - само че не са обезвредили - точката на захапване. "
 Време ли е да се страхувате от финансовите пазари? По-скоро
Време ли е да се страхувате от финансовите пазари? По-скоро " ДА "

Много са факторите, които могат да доведат до неочаквани сривове на пазарите

И стартират да се демонстрират пукнатини в стопанската система на Съединени американски щати, както и в стопанските системи на други места, пишат те. " Излишните спестявания от ерата на Коронавирус бяха изразходвани; доверието на потребителите се забавя; Ръстът на Брутният вътрешен продукт през второто тримесечие и последните данни за заетостта бяха ревизирани по-ниски; Американските универсални магазини оповестяват за възходящи просрочия по кредитни карти.

Трябва да се означи, че

това беше написано преди седмици,

преди последното разтрошаване на пазара. Какво евентуално ще се случи по-късно?

" Централните банки скоро биха могли да се окажат в доста по-сложна обстановка, защото " базовите резултати " на инфлацията и (сега нарастващите) цени на силата се трансформират от дезинфлационни попътни ветрове към инфлационни ", пишат той и неговите съуправители. " Ако стопанските системи продължат да се забавят, това може да увеличи риска от криза, като принуди централните банки да останат неуместно стегнати. Но в случай че стопанските системи се ускорят още веднъж - изключително в Съединени американски щати - това покачва призрака на втора инфлационна вълна с по-нататъшни покачвания на лихвените проценти.
 Време ли е за повече облигации в портфейлите?
Време ли е за повече облигации в портфейлите?

Криптовалутите, сякаш изгубиха от своя искра

Може да се каже, че пазарите на облигации в този момент наваксват мисленето на Ruffer. Със сигурност трагичният скок на доходността на държавните облигации през последните седмици допуска, че пазарите в този момент стартират да чакат не просто " по-високи за по-дълго ", само че доста по-високи за доста по-дълго време.

В противоположен случай, по какъв начин възходящите упования, че Федералният запас може да отсрочи намаляването на лихвените проценти с още няколко тримесечия, биха могли да доведат до трагично повишаване даже на 30-годишните лихвени проценти?

От началото на август доходността на референтните 10-годишни съкровищни облигации се е повишила с една пета, от 3,96% на 4,74%. Това е замайващ ход в подобен къс интервал. S&P 500 до момента е понижен единствено с 8% за същия интервал. По-волатилният показател на акциите на по-малките компании, Russell 2000 RUT, падна с 14%.
 Джеръми Грантъм: Недвижимите парцели са световен балон!
Джеръми Грантъм: Недвижимите парцели са световен балон!

Той също по този начин назова софтуерните акции с мегакапитализация монополи, изрази мнение за Илон Мъск на Tesla и разкри какво го нервира най-мн

Мечата позиция в Ruffer Total Return отразява вероятностите на едноименния създател на компанията, Джонатан Руфър. В ново писмо той предвижда идно огромно разплащане, при което непрекъснатата инфлация, големите държавни задължения и по-високата рентабилност на облигациите най-сетне

ще сеят безпорядък върху оценките на фондовия пазар

Ruffer до момента се е показал зле тази година, както признава ръководителят. Той твърди, че мечите залози на компанията са ранни, а не неверни. " Смятаме, че събитието по разпродажба е единствено отсрочено, а не анулирано ", написа той преди няколко месеца.

Основната рекламация на Ръфър към славата е, че сполучливо е заобиколил сривовете на пазара през 2000-2003 година и 2007-2009 година, а ръководителят напомня, че и в двата случая той е бил подранил: Неговите фондове са се представяли по-слабо през 1998-1999 година и през 2006-2007 година, преди колелото да се завърти.

" Нашият одобрен блян е да заобикаляме пазарните пукнатини и в това постигнахме триумф във всеки случай от 1987 година ", написа той през юли. " Моят опит демонстрира, че има съвсем наложителност на слабото показване в навечерието на пазарен крах. " Той си напомни, че за жалост е пропуснал дотком манията през 1999 година и е следил по какъв начин огромните му дялове в швейцарски франкове и японски йени потъват през 2006-2007 година, през последните месеци на бичия пазар.

Подобно беше и този път: японската йена, нормално валута-убежище, се срутва през цялата година, защото хедж фондовете и други заемат при ниски лихвени проценти в йени и дават заеми при по-високи лихвени проценти в долари и други валути.

" Това валутно противоречие им печели пари (в допълнение към дребната рента, която плащат) - тяхното удовлетворение се е трансформирало в благополучие ", написа Ръфър. " Не е нужно да си талант, с цел да видиш, че в рецесия всеки ще понижи риска; това ще включва обезвреждане на валутните несъответствия и ще постави завършек на щастието. При рецесия чакаме да забележим мощно възходящо придвижване на йената. " През 2008 година, добави той, йената се увеличи с една трета по отношение на $.

Ръфър чака " събитие на ликвидност " - " напън за пари ". Точно това се случи през есента на 2008 година, откакто Lehman Brothers се срина и Конгресът, в началото гласоподава срещу законопроект за подсилване на финансовата система. Това се случи и по време на срутва на Коронавирус през март 2020 година

В такива моменти

единствената инвестиция, която в действителност устоя, са парите

нормално това значи неща като съкровищни бонове, тъй като това е, от което всеки има потребност. Акциите със сини чипове, дълготрайните съкровищни облигации и златото се разпродават в началото, тъй като всички ги преследват, с цел да се снабдят с пари, които могат да употребяват за заплащане на сметки.

Ще се повтори ли това? Никой в действителност не знае. Джон Уесли, създателят на методизма, се оплакваше, че дяволът има най-хубавите мелодии. На фондовия пазар мечките наподобява постоянно имат най-хубавите причини. Въпреки това акциите се покачиха с течение на времето.

Седенето най-вече в брой в очакване на колапс от 1929 година е рискована тактика, която е най-добре оставена на такива като Ruffer & Co. Финансовият съветник Андрю Смитърс - като Ръфър, англичанин - един път организира дълготраен разбор от името на дарението в неговия Кеймбридж Университет. Той заключи, че

дълготрайният вложител в никакъв случай не би трябвало да влага по-малко от 60% в акции

Разходите за това да седите в профил в очакване на имплозия от 1929 година, или 1987 година, или 2008 година, надвишават инцидентните облаги, които бихте създали, когато се случат. (Той също, прозорливо, твърди, че съкровищните бонове, а не дълготрайните облигации, са по-добра противотежест в останалата част от портфейла.)

Този път разтърсванията в облигациите и акциите плашат доста елементарни вложители. Те не би трябвало да унищожават портфолиото си, само че би трябвало да се уверят, че могат да се оправят с по-голяма волатилност в бъдеще. Това не е случай да сте 60% в брой, само че е случай да не сте 100% в акции. Ако фондовият пазар ненадейно попадне във въздушен джоб, изключително бездънен, е добре да можете да купувате повече акции.

*Материалът е с изчерпателен темперамент и не е съвет за покупка или продажба на акции на фондовите пазари

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР