Възможно най-скоро“.Това гуверньорът на Българската народна банка Димитър Радев отговори

...
Възможно най-скоро“.Това гуверньорът на Българската народна банка Димитър Радев отговори
Коментари Харесай

България губи милиарди, ако не влезе „възможно най-скоро“ в еврозоната

Възможно най-скоро “.

Това гуверньорът на Българската национална банка Димитър Радев отговори на въпроса по кое време страната би трябвало да се причисли към еврозоната. Той взе участие в конференцията „ България в еврозоната. Кога? “, проведена от почетните консули, CFA общността и банките в България.

Управителят на централната банка съобщи, че забавянето на цялостната интеграция на България „ има своята цена и тя непрестанно се усилва “.

Мащабът е към този момент не в милиони, а в милиарди “, съобщи Радев.

Той дефинира възможностите за влизане на България в еврозоната през 2025 година като „ мощни “ и „ изцяло реалистични “. Дата обаче не бе посочена.

Радев за следващ път разясни, че влизането приемането на еврото ще даде по-добри условия за бизнес и по-благоприятни условия за финансиране.

Той съобщи, че проектозаконът за въвеждане на еврото в България е подготвен за внасяне и приемане от Народното събрание. Документът бе оповестен за публично разискване в последните дни от живота на кабинета „ Денков “, а преди дни Европейската централна банка (ЕЦБ) изрази позитивно мнение по него.

Както за приемането на законопроекта, по този начин и за самото влизане в еврозоната обаче е нужна „ устойчива политическа проевропейска структура “.

Изпълнителната власт демонстрираше мощно неуверена позиция “, добави Радев.

Той акцентира и значимостта за връщане на пътя на фискалната консолидация и допустимо най-бързото приемане на закона за въвеждане на еврото.

Към момента обаче България към момента не дава отговор на условията за инфлацията, което бе прието и от служебния министър на стопанската система Петко Николов. Той добави, че е от основно значение спазването на бюджетната дисциплинираност и понижаване на инфлацията, а администрацията работи интензивно.
Подготовката
Димитър Радев добави, че Българска народна банка и банките в страната ще бъдат изцяло подготвени в границите на идната година за приемането на еврото в България.

Следим от близко подготовката на комерсиалните банки, която се развива по проект и реагираме при нужда. Българска народна банка и банковият бранш работят по проект и ще бъдат подготвени “, съобщи Димитър Радев.

Той добави, че е основана организация за надзор и подготовка и два пъти месечно се преглеждат по четири отчета за постигнатия прогрес и евентуалните проблеми в процеса по подготовката.

Технически следва и тестово отрязване на 8 милиона монети. Монетният двор е „ подготвен “ за отрязване на българските евромонети, като следва да получи лиценз за това. Държавната печатница към този момент разполага с подобен и отпечатва евробанкноти за други страни от еврозоната.
Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР