На пътешествие до Антарктида и Антарктика заедно с двама български

...
На пътешествие до Антарктида и Антарктика заедно с двама български
Коментари Харесай

На Стефановден „Аларма“ води на пътешествие до Антарктида

На странствуване до Антарктида и Антарктика дружно с двама български полярници – участници в актуалната 30-а българска антарктическа експедиция и част от втората група, „ Аларма “ ви кани на 27 декември – Стефановден. В нея има двама Стефановци, и двамата са геолози, и двамата – ямболии.

От гл. помощник доктор Стефан Велев ще разберете по какъв начин в действителност наподобява световното стопляне на Антарктика, по какъв начин и за какво с другия геолог Стефан Методиев ще изкачат връх Ямбол на остров Ливингстън, има ли злато и остатъци на динозаври в близост, какви скали ще търсят двамата на нос Бърнард – едно от неразучените кътчета на острова в Антарктика, където се намира българската база „ Св. Климент Охридски “.

 Антарктида
Другият полярник на посетители на „ Аларма “ в понеделник е Емил Иванов – в нормалния си живот той кръстосва топлите морета и океани като капитан на яхта, а на българската база е логистик, отговарящ и за моторните лодки, без които животът и изследванията на българските учени на Ледения континент са невъзможни.

Стефан и Емил ще опишат и по какъв начин гумени лодки плават измежду ледените парчета, без да се спукат, какви усещания и мемоари остават след няколко експедиции в Антарктика, както и какви са ароматите, които могат да се усетят там.

 Българската база в остров Ливингстън
Последни детайлности за актуалната експедиция дава проф. Христо Пимпирев – шеф на Българския антарктически институт, шеф на Българския институт за полярни проучвания и началник на всичките 30 български антарктически експедиции.

„ Една от задачите на 30-ата българска антарктическа експедиция е довършването на научната лаборатория, чийто градеж стартира при започване на тази година по време на предходната експедиция. Във втората група наши полярници са най-вече учени, те отпътуват на 9 януари от България, ще бъдат превозени от Южна Америка до о. Кинг Джордж (най-близкия остров до Ливингстън, на който има летище) със аероплан на португалската антарктическа стратегия гратис, по-късно българите би трябвало да дойдат на остров Ливингстън с испанския транспортен съд „ Хесперидас “.

Тази година няма да има задгранични учени на българската база в сходство с рестрикциите поради пандемията, само че вероятно чакаме при нас да пристигна един турски академик.

Българският транспортен съд „ Св. св Кирил и Методий “ ще стартира плавания до Антарктида най-рано през октомври 2022 година, откакто бъде ремонтиран.

Ако има потребност от мен въз основата, ще отпътува и аз, в случай че не – ще управлявам експедицията от България. “ – споделя проф. доктор Христо Пимпирев.


Снимки: Български антарктически институт, БГНЕС
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР