На първото редовно заседание на 48-ото Народно събрание бившият финансов

...
На първото редовно заседание на 48-ото Народно събрание бившият финансов
Коментари Харесай

Петър Чобанов пред Dir.bg: Нов бюджет - при редовен кабинет, съгласен съм с подхода на служебния кабинет

На първото постоянно съвещание на 48-ото Народно заседание някогашният финансов министър и народен представител от Движение за права и свободи, академични учител и един от изявените български финансисти - Петър Чобанов, беше определен с болшинство за ръководител на бюджетната комисия в Народното събрание. Разговаряме с него за финансите на страната, дълга и изгледите да има постоянен кабинет в деня, когато служебното държавно управление внесе в Народно събрание закон за удължаването на в този момент настоящия бюджет и единствено часове преди Движение за права и свободи да отиде на съвещания по покана на президента Румен Радев.
Самият закон за удължение на бюджета не дава прекомерна независимост. Ще забележим какви спомагателни дейности биха могли да бъдат включени, само че това изрично не е пълностоен бюджет Отговорното държание е да се направи държавно управление и то да си застане зад Бюджет 2023 Дългът не се ръководи вярно от предходния кабинет - там беше главният проблем.  Това, което чуваме от работодателските организации, е мощно притеснително. Те чакат оборотите и приходите им през идната година да паднат с 15%, което неизбежно ще се отрази и в по-ниски данъчни приходи Европа изпада в криза, търсенето на български артикули, нашият експорт ще стартира да понижава Президентът подхожда доста отговорно, държавнически към обстановката и приканва партиите да намерят общ език и да сформират постоянен кабинет Ние сме за това да се проведат естествени диалози сред партиите, да се очертае програмата и оттова нататък да се оформи едно хомогенно болшинство
- Вече от новия пост отпред на бюджетната комисия, по какъв начин виждате финансите на страната, при опцията да нямаме нов бюджет, а единствено удължение на действието на този за 2022, откакто такова е решението на служебния кабинет?

- Това, което би трябвало да се каже, е, че за жалост, стабилността на обществените финанси сякаш беше подценена от предходния кабинет и оценките на Министерство на финансите са, че продължавайки ограниченията и дейностите, които са заложени в Бюджет 2022 - това ще ни докара до доста огромни дефицити от над 11 милиарда лв. през идващите години и задължения по 15 милиарда лв. на година.

Наистина обстановката е много комплицирана и от тази позиция служебният кабинет предлага едно краткотрайно решение - законът за удължение на бюджета изрично няма да служи през цялата 2023 година, а когато се сформира постоянен кабинет, дали в този парламент, или в някой идващ, тогава към този момент ще се одобри бюджетът. Това, от позиция на обществените финанси, е по-добре, защото зад новия бюджет ще има ясна политическа власт и отговорност. Ситуацията е комплицирана, с огромни дефицити и задължения, и по тази причина би трябвало да е ясно кой носи отговорността, а не служебният кабинет да да вкара бюджет, зад който не стои политическо болшинство, и оттова нататък да стартират всевъзможни популистки извършения, които могат да ни доведат до още по-трагични финансови резултати.

- Вие сте съгласни с метода на служебния кабинет и не приемате упрека на Политическа партия, на Българска социалистическа партия, че би трябвало непременно нов бюджет, нещо, което не се случи и когато те управляваха предходната година?

- Да, по този начин е. Въпреки че предходната година тогавашният длъжностен кабинет вкара бюджет в Народното събрание. Тогава в него бяха правилно маркирани и равнищата на дълга - от порядъка на десетина милиарда. Тогавашните ръководещи споделиха " не, не, това не е належащо, надценени са тези цифри, ние не сме съгласни с бюджета на служебния кабинет ". Сега същите хора споделят - " служебният кабинет наложително да вкара бюджет ". Разбира се, това си е воля на самата изпълнителна власт и никой в тази ситуация не може да ги накара принудително да го създадат.

Но в случай че се върнем към този вид, на тогавашния длъжностен кабинет, който беше вкаран - след това самите ръководещи стигнаха до този размер на дълга за тази година, 10 милиарда, предложиха го в актуализацията. Тоест, и там демонстрираха непоследователно държание.

И по тази причина аз съм склонен с метода на служебния кабинет, който не ни споделя нищо друго, с изключение на " стегнете се, вземете се в ръце и направете държавно управление ". " Колкото по-бързо извършите държавно управление, толкоз по-бързо ще има и бюджет ". Оттук нататък с сходна теза мъчно може да се спори. Тъй като, даже и служебният кабинет да вкара бюджет в Народното събрание, е наясно, че той ще излезе от Народното събрание в надалеч по-различен тип, в сравнение с са го вкарали, и тогава не е ясно кой носи отговорността.

- От поръчките на партиите, откъм Българска социалистическа партия към този момент прозвучаха, ще има куп оферти, изключително в обществената област, сред първо и второ четене. Има ли подобен риск тотално да се промени в този момент настоящият бюджет с предизборно наддаване, или законът за удължаващото деяние не го разрешава?

- Да, за жалост, поръчките са тъкмо в тази посока. А имаме безапелационен образец от през вчерашния ден, че оценките на служебното държавно управление за недостига са правилни. Дефицитът за октомври е 1 милиард лв.. Тоест, жестоко, в случай че го умножим по 12, получаваме тези 12 милиарда недостиг, за който се приказва. Октомври е месецът, през който влизат към този момент в действие и новите пенсии, всички обществени заплащания са налице, цялата грижа, която трябваше да се постави за хората, е отразена, и резултата го виждаме - това е 1 милиард недостиг. Така че резултатът през октомври потвърждава тезата на служебното държавно управление.

Още повече, че това, което чуваме от работодателските организации, е мощно притеснително. Те чакат оборотите и приходите им през идната година да паднат с 15%, което неизбежно ще се отрази и в по-ниски данъчни приходи. В тази обстановка ние би трябвало да сме деликатни какви задължения поемаме и по какъв метод тези задължения след това ще бъдат изпълнявани. Ние можем всичко да запишем в бюджета, само че когато нямаме пари, с които да го финансираме, това ще си остане единствено един запис и ще излъжем хората. Категорично не би трябвало да постъпваме по този начин. Отговорното държание е да се направи държавно управление и то да си застане зад рамката.

Какво ще се случи сред първо и второ четене? Законът за удължение на действието на бюджета демонстрира, че формата, която е определена, е да се удължат ограниченията, които са подхванати тази година - имаше голям брой обществени ограничения и в действителност в актуализацията на бюджета се постарахме те да имат своето приложение.

Законът ще удължи тези дейности, само че малко е противоречиво какви нови ограничения и дейности ще могат да бъдат в допълнение включени. Има сега текстове, които допускат осъществяване на спомагателни разноски, само че се натъртва на тяхната роля като буфери, а не като осъществяване на политика. Тогава, в случай че се наложи и в случай че имаме забележим проблем в стопанската система, във финансите, с уязвими групи, би могло да се организират и сходни дейности и да се изразходват повече средства. Но това е по-скоро в графата изключения. Самият закон за удължение на бюджета не дава прекомерна независимост. Ще се съобразим с текстовете в закона за обществените финанси. Ще забележим какви спомагателни дейности биха могли да бъдат включени, това изрично не е пълностоен бюджет и тъкмо смисълът му е подобен - да не бъде, от позиция на това да няма прекомерно доста предизборни обещания, които, както споделих, ще останат единствено на хартия, в случай че против тях не стои съответното финансиране.

Виждаме, че с финансирането имаме проблем. Дълговите пазари започнаха да се отнасят съмнително към фриволността във фискалната политика, която организираше предходният кабинет на смяната и компания, и лихвените проценти разумно скочиха по държавния дълг. Виждаме какво се случва и на външния, и на вътрешния пазар. Това би трябвало да се има поради - че каквото и да запишем, би трябвало да сме сигурни по какъв метод то ще бъде финансирано.

- С други думи - няма по какъв начин да стане това, което даде обещание по-рано през днешния ден лидерката на Българска социалистическа партия, че партиите сред първо и второ четене могат безгранично да оферират обществени ограничения. Упрекнат беше и служебният кабинет, че е единственият в Европа, който замразява обществените заплащания.

- Не, аз не съм доста склонен, че обществените заплащания са замразени, заради обстоятелството, че няколко пъти през годината тези обществени заплащания бяха нараснали. Разбира се, постоянно би трябвало и повече, само че това " повече " се получава като част от цялостна картина. Тоест, като огледаме всички разноски, като забележим кои от тях са неефективни и от кои можем да се откажем, с цел да помогнем на уязвимите групи, и настрана - като прегледаме по какъв начин работят системите за приходите - да забележим къде има слаби места там, трябват ли нормативни промени или чисто организационни, или управнически, да бъдат осъществени, тъй че да сме сигурни, че оптималното ниво на приходите се събира.

Когато отговорим на тези въпроси, а това може да направи единствено постоянен кабинет, тогава ще можем в цялостната рамка да вместим и всички тези, нужни обществени заплащания. Иначе, несъмнено, лидерката на Българска социалистическа партия е права, нужни са диалози сред партиите, те са нужни и за сформиране на кабинет. И се надявам, че партиите в действителност ще се отнесат отговорно към тези дейности.

- Правилно ли се ръководи дългът и би трябвало ли нещо да се поправя в метода?

- Дългът не се ръководи вярно от предходния кабинет - там беше главният проблем. И заради тази причина виждаме тези високи лихви. още при актуализацията през септември предходната година на тогавашния длъжностен министър Асен Василев му предложих да бъде вдигнат таванът на дълга още тогава и да бъде взет дълг на интернационалните пазари, заради обстоятелството, че лихвените проценти бяха нулеви и негативни даже, в някои случаи. Това не се случи. По-късно през годината видяхме, че до юли месец, до момента в който управляваха, също отхвърлиха да вземат дълг. Предупредих ги още веднъж от трибуната на Народното събрание, че това ще докара до повишаване на лихвените проценти по нашия дълг и те през есента могат да стигнат 6-7%. Тогава това им се стори прекомерно огромно число, само че, за жалост, се оказах прав. Тоест, дългът не беше ръководен, както би трябвало. Излишно бяха отлагани излъчвания, които доведоха до това, че в този момент ще би трябвало да плащаме доста по-големи разноски за лихви. И също така, не сме доста сигурни дали ще успеем да вземем целия дълг, който ни е нужен. И заради тази причина, с цел да се усъвършенства тази обстановка, с цел да паднат тези рискови награди и равнищата на лихвените проценти по дълга, би трябвало да има постоянен кабинет, който да може да покаже и пред вложители, и пред нашите европейски сътрудници, и тук, най-много на хората, че държавното управление знае какво прави, знае по какъв начин се ръководят обществени финанси и оттова нататък отговорно се отнася към своята активност.

- Накъде би трябвало да завие кормилото на финансите, с цел да се минимизират вредите, инфлацията, повишаването на живота, всичко това, което ни тормози във финансите на страната?

- Трябва да имаме поради, че Европа изпада в криза, Еврозоната. И това е прогноза и на МВФ, че огромни страни през идната година ще имат съществени проблеми. Това значи, че търсенето на български артикули, нашият експорт ще стартира да понижава. Както виждаме, поръчките на бизнеса понижават. Очакват се 15% по-ниски обороти. Тоест, ние ще имаме по-ниски доходи през идната година от тези, които чакаме, и евентуално, които служебният кабинет в този момент предвижда. Оттук нататък би трябвало да се настроят обществените финанси към тази нова обстановка от позиция на по-висока успеваемост на разноските и по-добро ръководство и събиране на приходите. И да имаме цялостната картина. Не може на парче единствено да кажем - хубаво, ще даваме за обществена политика, няма да подкрепяме бизнеса. Или нещо сходно. Не би трябвало да противопоставяме никого един на различен, а в противен случай - тогава, когато има годно за власт ръководство, което знае какво прави, то съумява да вмести тези разноски в цялостната картина. Но за това би трябвало да се сформира държавно управление, да се разполага с цялата управническа информация, която единствено изпълнителната власт сега има, с цел да може да се отговори съответно на тези въпроси, и да сме сигурни, че няма да подведем никого. И тогава, когато обещаем на някого, че той ще получи прочут финансов запас, нужен дали за неговото битие, или за това да може да работи в по-тежките стопански условия, няма да го излъжем и той в действителност ще стигне до оня, за който е предопределен.

- Трябва ли да се пипат парите от буфера за покупката на самолети - за новите осем Ф-16 и другите изтребители, нужни, до момента в който дойдат американските, както реши служебното държавно управление?

- Доколкото зная, този път не става дума всички пари едновременно да бъдат изразходени. Според мен това може да става гладко във времето. Динамиката на обстановката е такава, че изисква да мислим и за своята сигурност, защото, в случай че няма сигурност, няма и страна. Така че, прекомерно евентуално би трябвало да проведем полемика и да вземем решение и във връзка с тези проблеми. Предстои на политическо равнище в Движение за права и свободи да го обсъдим, още не сме го изговорили в партията категорично, само че считам, че това ще са част от разноските, които би трябвало да предвидим във времето и да забележим по какъв начин ще успеем да се договорим по кое време те би трябвало да бъдат осъществени.

- На няколко пъти по време на диалога казвате, че би трябвало да има постоянно държавно управление. Преди да отидете на консултациите при президента - ще подкрепите ли кабинет на ГЕРБ, на Политическа партия, на трети мандат, каква е позицията ви на този стадий?

- Нашата кардинална позиция е ясна. И тя е ясна не от в този момент, а от няколко Народното събрание - ние призоваваме да си върнем парламентаризма, да си върнем естествения звук сред политическите сили, те да се отнасят отговорно и да се стремим, въз основата на общи цели да съставим стратегия за ръководство, която да може да се приложи. Това е отговорът на въпроса, без значение от това с кой мандат, без да ги гледаме - първи, втори, трети, би трябвало кардинално и изрично да се подходи към този въпрос. Виждате, че и президентът подхожда доста отговорно, държавнически към обстановката, и приканва и той партиите да намерят общ език и да сформират постоянен кабинет. Защото това, което се задава, в чисто стопански и финансов проект, въобще не е прелестно и би трябвало да се знае кой носи отговорност и какви дейности ползва, тъй че и хората, и бизнесът да получат съответна поддръжка.

- Да, само че вие няколко пъти казахте, че сме на този хал от финансовата политика на " Продължаваме промяната ". Как в идващия миг ще подкрепите, примерно, техен мандат?

- Ние не поддържаме съответен мандат. Ние сме за това да се проведат естествени диалози и полемики сред партиите, да се очертае програмата и оттова нататък да се оформи едно хомогенно болшинство, което съответно да отговори на дневния ред и на хората, и на бизнеса. Така че, кой е притежател на мандата в тази ситуация не е най-важното нещо. Важното е какво ще се прави, какво ще се възнамерява и по какъв метод ще се финансират тези действия. Тъй като и ние можем да обещаем всичко, което можем, само че въпросът е какво може да си разрешат финансите на страната. Изрично го казахме - ние няма да настояваме за бърза фискална консолидация, няма да робуваме на такива правила, само че правилото, на който държим, е успеваемост. И в действителност, в границите на наличните запаси - първо да забележим какъв брой са те и какво може да се свърши с тях.

- И въпреки всичко, с днешна дата по какъв начин ви се коства - ще има ли постоянно държавно управление или отиваме към избори?

- Аз не преставам да настоявам, че би трябвало да поставим всички старания. Според мен към момента има късмет да бъде формиран постоянен кабинет. И този късмет не би трябвало да се пропилява с лека ръка, единствено въз основата на лозунги, въз основата на изкуствено обрисувани червени линии и въз основата на очевидно отвращение да се поеме отговорност.

- А по какъв начин бихте определили бюджета, който се задава за идната година, помним, че беше оприличаван на постна пица в предишното и по какъв начин ли не още. Този какъв би трябвало да е?

- Вие помните, че аз и като финансов министър отказвах да давам сходни избрания. Смятам, че това е една прекомерно сериозна материя - да си служим с доста образни съпоставения и алегории за бюджета. Мисля, че това би трябвало да е бюджет на отговорността, бюджет на вероятното решение и бюджет, който да ни изведе по пътя на развиването.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР