Причината за катастрофата, при която загинаха и иранският външен министър

...
Причината за катастрофата, при която загинаха и иранският външен министър
Коментари Харесай

Тайм: Списък на потенциалните заподозрени за мистериозната смърт на иранския президент

Причината за злополуката, при която починаха и иранският външен министър Хосейн Амирабдоллахиан, губернаторът на иранската провинция Източен Азербайджан и други, е в развой на следствие. Но всяка публична констатация ще бъде отворена за пояснение - сходно на фойерверките, които избухнаха по улиците на Техеран в неделя вечер: дали са чествали навечерието на празника, отбелязващ раждането на Реза, прочут като Осмия имам? Или гибелта на Раиси, известния с твърдата си линия президент?

Подозренията са доста. Катастрофата се случи два месеца откакто Иран предприе масирана ракетна офанзива и офанзива с дронове против Израел в отговор на израелския въздушен удар, при който на 1 април в Сирия бяха убити двама висши ирански генерали. Първоначалният отговор на Израел на невижданата директна офанзива на негова територия беше толкоз приглушен, че може да се дефинира като алегоричен: ориентиран към зенитна батарея, охраняваща нуклеарен обект.

За тези, които са склонни да имат вяра, че злополуката е била разплатата на Тел Авив, мястото на случая предизвиква спекулациите. Хеликоптерът на Раиси е паднал в планинска гора покрай границата с Азербайджан, който е минимум другарски настроеният от съседите на Иран - частично тъй като поддържа връзки с Израел и има история на съдействие с Мосад, написа изданието.

Но времето също може да е станало причина за злополуката. Иранската страна заяви, че напъните за разкриване на мястото на злополуката са били възпрепятствани от мъгла, ветрове и пороен дъжд, и разгласява фрагменти на избавителни екипи, които бързат в гъстата мъгла.

И най-после, има и вътрешна политика на Ислямската република - известна с жестокостта си в най-хубавите времена, само че още повече поради непрекъснатите клюки, че Хаменей, който ръководи от 35 години, е болен.

" Смъртта на Раиси ще сътвори рецесия на наследството в Иран ", съобщи Карим Саджапур, старши помощник във Фондацията за интернационален мир " Карнеги ", пред " Тайм " в неделя, когато водещите по държавната телевизия се облякоха в черно. " Той и Мохтаба Хаменей - синът на 85-годишния висш водач - са единствените претенденти, за които се приказва като за наследници. В тайната политическа просвета на Иран малко на брой ще повярват, че гибелта на Раиси е инцидентна ".

63-годишният Раиси процъфтява в тази тайна просвета. Името на неговата политическа секта - Асоциация на войнстващото духовенство - подсказва мястото му в властническата теократична система, която през 1979 година размени монархията, управлявала Иран през по-голямата част от ХХ век. Раиси прави кариера като реализатор, като служи като прокурор в разнообразни провинции и показва своята ангажираност като хардлайнер. В края на 80-те години на предишния век той е член на " комитета на гибелта ", който съгласно правозащитни организации е разпоредил изтезанието на хиляди политически пандизчии без правосъден развой.

Екзекуциите нарушават проекта за заместничество на Великия аятолах Рухола Хомейни, шиитския свещеник, който управлява революцията от 1979 година, откакто личното му възмутено протеже декларира " Казах, че ще те последвам на всички места, само че няма да те последвам в пъкъла. " Вместо това работата е поверена на Хаменей, човек с сходно име, който бързо е нараснал в аятолах. През идващите десетилетия Раиси също се издига, като в последна сметка оглавява правосъдната система, която е на директно послушание на водача.

Раиси обаче няма забележими политически почитатели отвън лоялните на режима, които съставляват към 20% от 88-милионното население на Иран. Избирането му за президент през 2021 година, при рекордно ниска изборна интензивност и изказвания за фалшификации, беше възприето от наблюдаващите като сигнал, че " системата ", както иранците назовават ръководещия уред, към този момент не счита изборните длъжности за нужен клапан за напън върху болшинството от иранското общество, което недоволства против комбинираното ръководство на твърдолинейните духовници и Корпуса на гвардейците на ислямската гражданска война.

Тази сметка оцеля след най-силното вътрешно предизвикателство към режима от десетилетия насам, когато дамите поведоха общонационални митинги, траяли месеци след гибелта на Махса Амини през септември 2022 година, която беше арестувана от " полицията на нравите ". Повече от 500 протестиращи бяха убити от силите за сигурност на режима, а повече от 20 000 бяха задържани.

Година по-късно Раиси беше в Ню Йорк, с цел да посети Организацията на обединените народи. Защитен с дипломатически имунитет от арест по обвинявания за изтезанията от 1980 година, той употребява срещата с американски кореспонденти, с цел да се похвали, че въстанието " Жена, живот, независимост ", за което упрекна Съединени американски щати и Европа, се е провалило.

Смъртта на иранския президент Ебрахим Раиси при злополука с хеликоптер незабавно поражда въпросът кой ще го наследи отпред на държавното управление, написа по същата тематика организация Блумбърг. Раиси освен се очакваше да наследи 85-годишния висш водач аятолах Али Хаменей, само че гибелта му има последствия и за бъдещето на един от най-могъщите постове в Близкия изток.

Каква е разликата сред висш водач и президент?

Върховният водач, прочут още като Велаят-е Факих в шиитската ислямска теология, е висшият властител в Иран и дава отговор за вземането на всички значими решения, свързани с страната. Върховният водач, служба, открита след Ислямската гражданска война от 1979 година, е също по този начин държавен глава и висш главнокомандващ.

За тази служба се позволяват единствено мъже. Според типа ислямско право, което се ползва в Иран, тя би трябвало да бъде дадена на почитан шиитски теолог, който би трябвало да е с сан най-малко на аятолах - въпреки да е противоречиво дали самият Хаменей в миналото е достигнал това равнище.

Междувременно президентът в Иран е началник на изпълнителната власт в страната и се избира в строго тестван избирателен развой на всеки четири години. Президентът управлява държавното управление и, според от политическия генезис и силата на този човек, може да натрупа огромно въздействие върху държавната политика и стопанската система.

Какво се случва в този момент?

Според конституцията на Иран при гибел на президента първият вицепрезидент поема краткотрайно управлението. Заедно с ръководителя на правосъдната система и ръководителя на Народното събрание те организират нови президентски избори в границите на 50 дни. В този случай наподобява несъмнено, че краткотрайният водач ще бъде Мохамед Мохбер, някогашен офицер от Корпуса на гвардейците на ислямската гражданска война и някогашен началник на фонда, който се грижи за активите на Ислямската република.

В явен опит да разсее всякаква социална угриженост по отношение на стабилността на държавното управление, Хаменей приказва за отсъствието на Раиси в неделя вечерта - още преди гибелта му да бъде доказана - и съобщи, че хората не би трябвало да чакат никакви разстройства в метода на ръководство на страната.

Какво е въздействието на гибелта на Раиси върху Иран и района?

Един от огромните въпроси, повдигнати от гибелта на Раиси, е по какъв начин отсъствието му евентуално ще се отрази на борбата за това кой ще наследи Хаменей като висш водач. Това е въпрос, който занимава учени, длъжностни лица и анализатори с напредването на възрастта на Хаменей.

Смъртта на Раиси може да има последствия и за връзките на Иран с останалата част от района. Иран поддържа редица прокси групировки, най-мощните от които се борят против Израел. Корпусът на гвардейците на ислямската гражданска война ще се стреми да подсигурява, че враговете на Иран няма да се възползват от момента на разтърсвания. Раиси също по този начин бе на власт в интервал на стопляне на връзките с арабските страни от Персийския залив, в това число Саудитска Арабия и Обединените арабски емирства, и въпреки че е евентуално тази политика да продължи, всеки нов водач може да има разнообразни цели.

Кой е идващият на опашката за висш водач?

В комплицираната и много непрозрачна политическа конструкция на Иран на процедура няма публични или обществени места, където въпросите за наследника на Хаменей да се разискват намерено. Но от известно време анализатори, публични лица и учени, близки до политическия естаблишмънт, загатват и Раиси, и сина на Хаменей - Мохтаба, като съществени кандидати.

Смъртта на Раиси значи, че в този момент Мохтаба ще бъде считан за човек, който има явен път към висшия пост. Но това би било и рисковано предопределение. Иран има тежко завещание, обвързвано с концепцията за наследствено ръководство - водачите на Ислямската гражданска война от 1979 година изрично се опълчват на всевъзможен тип система, която прилича монархията, която те са свалили.

Популярността на Мохтаба също в никакъв случай не е била проверявана, той не се появява постоянно на обществени места. Върховният лидер би трябвало най-малко да наподобява, че има достоверна поддръжка от масите, които поддържат актуалната религиозна система, с цел да има някаква легитимност, написа още Блумбърг.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР