На първо място смятам че, търсенията, темата, идеята са на

...
На първо място смятам че, търсенията, темата, идеята са на
Коментари Харесай

Испанският актьор Алберто Сан Хуан получи награда „Гауди“



" На първо място считам че, търсенията, тематиката, концепцията са на този, който е основал кино лентата, а точно това е каталунският режисьор Сеск Гай - той е доста прочут в Испания и тук виждаме неговото търсене за това по какъв начин любовта и желанието да просъществуват по-дълго време сред двойките, както и компликацията това да се случи. Така че аз посредством моето присъединяване съумях да предам тези търсения и безредици. И за мен смисълът на живота е да обичаме, само че не е нужно наложително да се случва във връзка, да е единствено сантименталната страна, има токова  доста способи да се живее в обич ", сподели за БНР испанският артист Алберто Сан Хуан. Той бе в България във връзка премиерата на кино лентата " Сантиментално " по време на кино-литературния фестивал Cine Libri, в който играе и получи премия „ Гауди “ за 2021 за най-хубав артист в поддържаща роля.
 Жаклин Вагенщайн, създател на Cine Libri Снимка: Илиян Ружин

Актьорът е взел участие във филмите „ Под звездите “, „ Докато спиш “, „ Другата страна на леглото “.

" Наистина доста малко знаех за вашата страна, само че одобрявам това пътешестване до България като предизвикателство оттук насетне да науча занапред доста неща за вас и вашата просвета, както и повече за българското кино, за актьорите, защото в действителност има доста българи, които живеят и работят в Испания ", добави в изявление за предаването " Нощен небосвод " Алберто Сан Хуан.

 Публиката в кино „ Люмиер “ Снимка: Илиян Ружин

Той показа и негов театър „ Amar ” ( „ Да обичаш “).

" Не мога да кажа, че имам някакви съответни проекти или, че ще се впусна в този момент да върша избрани неща, само че сигурно ще продължа да работя. Що се отнася до нови планове - да, ще показва два нови кино лентата, които направих след кино лентата „ Сантиментално “ -  това са филми на режисьора Алекс де ла Иглесия, а другият е на Даниел де ла Орден. Освен че вземам участие във филми, аз непрестанно се занимавам с театъра, в този момент приготвям и текст по Лорка, това е роман, който самият Лорка написа, до момента в който живее в Ню Йорк. А тук в България представихме точно спектакъла " Amar "   -  „ Да обичаш “, взаимна театрална творба с китариста и композитор, който е от  Аржентина  - Fernando Egozcue. От доста години с Fernando вършим сходни представления, рецитали - към този момент повече от 10 години и акцентът пада върху Златният век на испанската литература - Поколение 27, писатели и поети, които по времето на диктатурата и режима на Франко са изгнаници и творят в разнообразни точки на света и по-специално в Латинска Америка. Друг план е рецитал, който е напълно обвързван с творчеството на Мачадо. А спектакълът „ Аmar ” - „ Да обичаш “, в действителност се радваме, че имаме шанса да го представяме постоянно, защото е театър, пътешестване из творбите на Санта Тереза, Сан Хуан де ла Круз, поезията на Лорка, Мачадо, или песни на Мануел Серат, Каетано Велосо, литературата на Бенедети и доста други творби ".

Той разяснява и някои политически процеси в Испания.

" В Испания след появяването на 15М - секта, която с появяването си означи прогрес в демократичната просвета, имаше от разнообразни страни, властимащи опозиция, защото самите те видяха, че бяха подложени на риск някой техни привилегии. И в този момент мога да кажа, че в Испания има превръщане към авторитаризма, да, тече един подобен дискурс. Да, не в държавното управление, само че виждаме, че е показан в Парламента, в правосъдната система, в средствата за всеобща информация, в част от обществото. В този смисъл не е елементарно ".

 Алберто Сан Хуан и Мария Луиса Сантос Снимка: Славена Илиева

Директорът на Института Сервантес в България Mария Луиса Сантос показа за " Хоризонт " усещанията си от гостуването на испанския сценичен и киноактьор Алберто Сан Хуан.

" Наистина се радваме на неговото наличие тук и то доста, макар пандемията. Още повече се зарадвахме като разбрахме, че е определен филмът " Сантиментално " да бъде излъчен тази година на фестивала Cine Libri. Първото нещо, което ми хрумна е да поканим Алберто Сан Хуан, той е един от най-хубавите испански артисти, да го поканим на среща-разговор със студентите, учещи испански език в България. Алберто Сан Хуан играе в театъра и в киното, и в наличието на студенти, посланици ние го поканихме като институция да направи показване на монолози, които той нормално извършва . И за наша наслада Алберто Сан Хуан одобри и ние в действителност сме доста горди от протичащото се тук.  Аз персонално не го познавах, само че откакто се срещнах, разбрах какъв брой наличен и непретенциозен е той, тънък, правилен, обаятелен, един свободомислещ дух и в това време доста прочут артист, тъй че ние като институция сме доста признателни за опцията да ни гостува ".

Тя разяснява, че както се дават премиите " Златна Палма " в Кан или " Златният Лъв " във Венеция, в Испания от средата на осемдесетте се връчват награди за испанско и латиноамериканско кино.

" Но също по този начин се дават и награди и на испански филми. Това са премиите " Гоя ", а " Гоя " както се досещате е от великите испански художници от 19 век. И се връчва бронзова скулптора, представляваща главата на Гоя. Алберто Сан Хуан завоюва тази награда  (де репарто), т.е. за второстепенна роля. А в Барселона - област Каталуня, се вършат различен тип награди и носят името на Гауди,  в чест на великият каталунски проектант, който построи катедралата Светото семейство (Саграда Фамилия ), оказа помощ за построяването на други здания, както в Испания, по този начин и в чужбина.  И тази година той получи и двете награди. На национално равнище най-хубав артист от второстепенните - " Гоя ", а другата е тази, която се дава в Каталуния с името Гауди ".
Повече можете да чуете в звуковия файл.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР