На първия тур на местните избори на 29 октомври гласувахме

...
На първия тур на местните избори на 29 октомври гласувахме
Коментари Харесай

Михаил Константинов: Ирландия си изхвърли машините, трябва да го направим и ние

На първия тур на локалните избори на 29 октомври гласувахме единствено с хартиени бюлетини след изненадващо решение на Централната изборна комисия (ЦИК) две дни преди вота да отпадне машинното гласоподаване.

Върховният административен съд (ВАС) анулира решението и разгласи, че на втория тур може да се употребяват машините, само че в това време призна решението на ЦИК от 27 октомври за законосъобразно.

Темата разясниха пред bTV журналистът Асен Григоров и математикът и проф. Михаил Константинов.

Асен Григоров – малко е необичайно, тъй като стана ясно, че зам.-министър е удостоверявал машини при предходни избори. Странно е решението – " ЦИК не можа да се аргументира добре в петък, когато взе това решение. Наложи се да си трансформира аргументацията, с цел да влезе в логиката на дейното мероприятие. Синхронът беше изумителен: употребяват се две фигури с негативен рейтинг – г-н Тошко Йорданов и господин Делян Пеевски, които подвигат един заплашителен скандал. В основата на това стои ДАНС, които основават някакъв чудноват документ. Ако обърнете внимание последното изречени в документа е: " основават подозрения за предпоставки за допустима корист. Значи не предпоставки, не корист, а подозрения за предпоставки. След това Върховен административен съд изумително не намира дежурен в събота и неделя да гледа делото “, разяснява Григоров.

Според него няма по какъв начин тази поредност от събития да се окаже инцидентна. Той счита, че повода да се цели отпадане на машинното гласоподаване на първия тур е, че тогава се избират общинските препоръки по места.

За разлика от него Михаил Константинов не вижда нищо неправилно в решенията на ЦИК и на Върховен административен съд: " Върховен административен съд излезе с решение, които не би трябвало да разясняваме, а единствено да изпълняваме. В него са казани ясно две неща: изборите на 29 октомври са създадени вярно, защото не е на разположение засвидетелствуване на машините според закона – удостоверени са от зам.-министър, а не от министър. Второто решени е, че това не важи за балотажа на 5 ноември, в случай че се извърши засвидетелствуване от министъра и вероятно на 5-ти ще гласуваме и с машини, и с хартия “.

По думите му поради такива кавги като у нас Ирландия си е изхвърлила машините, които е купила с концепцията да има 100% гласоподаване с апарати. " И ние би трябвало да създадем същото – считам, че не би трябвало да се гласоподава с машини “, съобщи математикът.

Според него повода за невалидните бюлетини е, че българинът не може да гласоподава с преференции и по тази причина е огромен процентът на тези бюлетини при вота за общински препоръки.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР