На национално ниво нямаме никакъв недостиг на лекарства. Вероятно обаче

...
На национално ниво нямаме никакъв недостиг на лекарства. Вероятно обаче
Коментари Харесай

COVID лудост: Приятели на здравния министър пият антибиотици профилактично, от страх

На национално равнище нямаме никакъв дефицит на медикаменти. Вероятно обаче се прави реекспорт на медикаменти. Внесъл съм законови текстове в Народното събрание, до дни ще бъде неразрешено. Става въпрос за кортикостероиди, нискомолекулярни хепарини и антибиотици. Това излезе от думите на здравния министър проф. Костадин Ангелов.
Основното ни терзание е, че тече самолечение. " Имам доста другари, които имат мощно заострено възприятие за боязън ", акцентира Ангелов и като ги питал за какво го пият антибиотици, откакто не са клинично заболели, отговорът бил от боязън да не се разболее. И призна, че има хора, които купуват медикаменти профилактично, при положение на потребност.
 Д-р Стойчо Кацаров счита, че има законови спънки НЗОК да заплаща за Коронавирус отделения Д-р Стойчо Кацаров счита, че има законови спънки НЗОК да заплаща за Коронавирус отделения
Очаквам нарастване на умрелите. Леталитетът на това заболяване е 3 на 1000. Колкото повече хора се срещнат с това заболяване, толкоз...
" Ако стартира тази неуравновесеност да води дейностите на хората и се трансферира в лечебните заведения, ще почне да става рисково ", акцентира министърът. " Ние не знаем с кого поддържаме връзка и точно това неведение може да донесе заболяване ", сподели още той.
Натискът върху здравната система е извънредно сериозен. Вчера в София е имало над 550 повиквания на " Спешна помощ ". Броят на колите за спешна помощ, които са обслужвали столицата, е бил 40. " Въпросът е, че всеки, който почувства признаци, търси помощ и това е човешко – той чака да е в лечебно заведение ", акцентира Костадин Ангелов пред Нова телевизия, само че предизвести, че лекарите следват доста строги протоколи при преценка кой случай е за болница и кой не е. Вчера единствено 35 от столицата са отишли в болница, други 200 са си останали на лекуване у дома, изясни здравният министър.
Проблемът е един-единствен – неналичието на лекари и медицински сестри. В тази обстановка най-важното е хората да останат у дома, да не се срещат с огромни групи хора. Навсякъде липсва личен състав – и в Германия липсват към 30 000 медицински сестри, колкото и в България, сподели още Ангелов.
В рамките на 2 дни би трябвало да имаме отговор на въпроса дали антигенните проби могат да са опция на PCR тестванията. Ако са опция, пускаме задоволително количества проби – в РЗИ-тата, в колите за спешна помощ, в поликлиниките, изясни Ангелов. Той добави и, че персоналните лекари желали да дават направление за тест по преценка, само че има към този момент схващане това да е за антигенни проби. Но за задачата би трябвало да има анекс към рамковия контракт сред НЗОК и Българския лекарски съюз. Готова била и системата за електронни посоки, по думите на проф. Ангелов.
 И Варна обмисля Коронавирус болница, само че няма лекари И Варна обмисля Коронавирус болница, само че няма лекари
Идеята за основаване на профилирана болница за ковид набира скорост и във Варна.   " Обсъжда се вид, сходен на Пловд...
Хронични болните пациенти, които имат потребност от дълготрайно лекуване, не са спрени, увери здравният министър. Той отхвърли и, че " Ремдесивир " е за " определени " пациенти. И даде образец със случай, нашумял през Нова телевизия – шефът на Първа градска болница не е подал поръчка за " Ремдесивир " пред РЗИ. Логистика е това, настоя министърът. " Не всеки пациент с ковид би трябвало да получава " Ремдесивир " – има строги показания, има странични резултати ", акцентира Ангелов.
Здравният министър се ядоса и на информация, че в болница в Бургас - " Маджуров ", желала 700 лева за банкет на пациент, тъй като клиничната пътека от 1200 лв. не стигала даже " единствено за антибиотика ".
За край Ангелов разяснява на шефа на частната МБАЛ " Света София " доктор Христо Мазнейков. Ангелов изясни, че е приказвал с него, само че той споделил, че трябвало да бъдат открити лекари и медицински сестри. " Обсъдихме този въпрос - към сегашния миг има задоволително кревати, обезпечаваме ги с лекари и сестри, само че нямаме опция да пратим лекари и сестри в болничното заведение на доктор Мазнейков. Ако той предложи лекари и сестри, сигурно ще се възползваме ", сподели министърът.
Още: " "
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР