На министъра на здравеопазването Кирил Ананиев не му върви. Освен

...
На министъра на здравеопазването Кирил Ананиев не му върви. Освен
Коментари Харесай

Архитекти скочиха срещу начина, по който ще се гради Националната детска болница

На министъра на опазването на здравето Кирил Ананиев не му върви. Освен медицинските сестри, които преди два дни барикадираха входа на здравното ведомство, през днешния ден хората от Камарата на архитектите направиха на пух и оптимистичните му обещания за градежа на Националната детска болница. Чрез процесуалния си представител - Емилия Ушакова, архитектите внесоха тъжба във Върховния административен съд. С нея те желаят магистратите да спрат публичната поръчка за дострояване на двата 12-етажни корпуса на бъдещата детска болница в София с аргумента, че постройката е противозаконна и рискова в настоящето си положение.

Юрисконсултът на Камарата – госпожа Ушакова е поискала от висшите съдии Решението (№ 972 от 12 септември) на Комисията за защита на конкуренцията (по кореспонденция № 692 от 28 август), да бъде анулирано „ като погрешно заради нарушаване на материалния закон, значително нарушаване на индустриалните правила и недоказаност “, написа тя в жалбата си до Върхония административен съд, с която „ Банкеръ “ разполага “.



Според юристите предметът на поръчката е неосъществим, заради което тя е оскъдна. На първо място се акцентира, че от устройствена гледна наточвам довършването на заварения градеж на „ Национален институт по педиатрия “ е неприемливо заради несъгласие с настоящите общ и обстоен организационен проект. Недопустимо е и по още една причина - „ довършването на заварената незавършена дванадесететажна постройка с функционалност „ Многопрофилна детска болница “ е неприемливо заради несъгласие с нормите за сигурност “.

С други думи поръчката за избор на реализатор за осъществяване на инженеринг (проектиране, строителство и авторски надзор) на болничното заведение е „ заложена с неосъществим предмет “.

В жалбата на архитектите се акцентира още, че „ непълнотата на фактическия и доказателствен материал се дължи на значително процесуално нарушаване, позволено от Комисия за защита на конкуренцията при разглеждането на преписката “.

От Камарата желаят и назначение на техническа експертиза, защото Комисията на Юлия Ненкова дава противоречиво решение “, което съгласно архитектите е постановено при нарушаване на материалния закон и е голословно.

От Камарата акцентират голям брой доводи, че цялата процедура не просто е опорочена, само че даже е незаконна.



Водещи специалисти са на мнение, че земетръсните правила за болница в София позволяват постройката да е до осеметажна. Според Общия организационен проект и Подробния организационен проект педиатрията не може да е по-висока от 20 метра. През 2011-а съществуващият недовършен градеж е избран за унищожаване с Подробния организационен проект на столицата и се планува построяването на нова, друга по настройка детска болница на пет етажа. Всичко това съгласно архитектите също прави остарелия градеж, както и публичната поръчка за довършването му, изцяло противозаконни

В българската процедура сходни трудности доста постоянно са леснопреодолими - общият организационен проект и Наредбата за земетръс може да бъдат изменени. Но тези ремонти с изключение на, че ще лишават години, няма да трансформират обстоятелството, че бъдещата национална педиатрия сигурно ще е рискова – за децата, за родителите им и медицинския личен състав, прибавят в свое мнение архитектите.

Грубият градеж на постройката е стартират през 1978 година. И за най-неподготвения в строителната тема човек е ясно, че за толкоз време всяка постройка старее, защото 12-те етажа бетон и арматура са били изложени десетилетия наред на дъжд, сняг, лед и зной без никаква отбрана и най-вероятно процесите на изхабяване, ръждясване и рушене са протекли още по-бързо.

Експерти, в това число от Министерството на здравеопазването, стигат до същия извод още през 2004 година. Тогава концепцията за детска болница отново е била на дневен ред и Народното събрание е поискало мнения и отчети какво да се прави. Експертите споделят, че по недостроения корпус са настъпили непоправими градивни провали и предлагат да се построи нова постройка, съобразена със международните стандарти, акцентират в този момент в мнението си архитектите. "Въпреки това през април 2019-а Министерството на здравеопазването прави задание и афишира социална поръчка за дотъкмяване на градежа. Заданието за планиране е ненапълно и некадърно. И отваря необятно вратата за злоупотреби ", настояват архитектите.

Специфичните инженерни системи и тяхната непрекъсната работа са жизненоважни и животоспасяващи във всяка болница. Електричество, вода, климатизация, осигуряваща микроклимата и стерилността на въздуха, съоръжения за О2 и други сходни медицински поторебности – от качеството на инженерните системи зависи изходът на борбата за живота на болния. За всичко това обаче няма и дума в заданието на Министерството на здравеопазването за планиране и строителство на националната детска болница, показват в претекстовете си хората от Камарата на архитектите.



Според специалистите лечебните заведения са измежду най-големите потребители на сила. При междинна дълготрайност на прилагане на постройката сред 50 и 100 години, разноските за електричество се мерят в стотици милиони левове. Ето за какво актуалните лечебни заведения се проектират като пасивни здания с ниско ползване и със лично произвеждане на сила. И дават образец - в Ливърпул да вземем за пример детската болница създава сама към 60% от нужната сила. Подобни модерни условия в техническото задание на здревното ни министерство обаче няма.

Архитектите от Камарата припомнят в мнението си, че лечебните заведения са изключително значими в случаите на естествени бедствия, на терористични актове, при военни спорове, тъй като би трябвало да обезпечат освен своите пациенти, само че и потърпевшите. Затова постройката би трябвало да устоя на мощни трусове, да има лично електрозахранване, резервоари за вода и храна, да може да действа макар възможните катаклизми на открито. Още нещо, което не съществува в заданието на Министерството е, че не са предявени по-високи условия от минималните, заложени с наредбите за строителство. Впрочем няма даже и дума за условия, които съгласно настоящата нормативна уредба Министерството би трябвало да изложи в заданието, се показва още в мнението на архитектите.

На целия този декор от многочислени изчезнали „ детайлности “ да се приказва и за неналичието на каквато и да е концепция за броя на паркоместата, за неналичието и на хеликоптерна площадка за незабавните случаи, както и обмисляне и създаване на топла връзка със прилежащата университетска болница „ Майчин дом “, звучи надали не „ еретично “.

Но инак се бием в гърдите какъв брой сме станали европейци....
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР