На куц крак започнаха изборите за двама от участниците в

...
На куц крак започнаха изборите за двама от участниците в
Коментари Харесай

Ива Митева разобличи Петков. Заплашва правната сигурност

На сакат крайник започнаха изборите за двама от участниците в тях. В очакване на решението на Конституционния съд за поданството на Кирил Петков, прокурори почукаха на вратата на някогашния стопански министър, с цел да му търсят сметка за подписания документ с погрешно наличие. В същото време юристи броят дните в България на претендентката за вицепрезидент Мария Касимова - Моасе, откакто Вътрешна македонска революционна организация сезира Върховен административен съд, че журналистката не е живяла в България през последните 6 години. Ако това е правилно, конституцията не й разрешава да се кандидатира за " Дондуков " 2.Нас не ни е боязън, обявиха от плана на Петков " Продължаваме промяната ". През всичките тези години съм живяла даже повече от шест месеца всяка година в България, тъй че тези нападки са безпочвени, отговори и Моасе. Но до момента в който в нейния случай отсъствието й от страната мъчно може да се потвърди, при Кирил Петков пораждат куп въпросителни - бил ли е въобще министър и законни ли са актовете му. " Стандарт " потърси експертното мнение на топ юриста на Има Такъв Народ " Ива Митева. Ето нейният коментар:

ИВА МИТЕВА, ръководител на 45-ото и 46-ото Народно събрание, особено за СТАНДАРТ

От самото начало е ясно, че Кирил Петков е бил с двойно поданство, което е прекъснато чак на 20 август. Много забавни са документите, които оповести Конституционният съд. Особено заявката за отвод, което Петков собственоръчно е попълнил на 21 април.

В края му той споделя: " Аз разбирам значимостта на своя отвод, както и това, че в случай че той бъде утвърден, ще изгубя всички права и привилегии и към този момент няма да имам статут в Канада. "

Той безусловно е осъзнавал, че към този миг не е освободен от канадско поданство и към момента има такова. И че това е процедура и тя би трябвало да бъде извървяна до съответния държавен акт. Но на 10 май той подава декларация, че има единствено българско поданство.

Има две доста значими решения на Конституционния съд. Едното е № 2 от 1995 година за Жорж Ганчев. Там Конституционен съд споделя, че освобождението от поданство не става автоматизирано, както е и по канадския закон - това става с процедура.

Отделно, решението споделя, че защото поданството е обществено юридически институт, отводът от него не зависи от субективната преценка на индивида. Това, че той счита, че се е отказал, не значи прекъснато поданство. Трябва да се извърви процедурата.

От това, което виждам като документи, считам, че Конституционен съд ще се произнесе, че той е бил неназначаем все още на указа на президента. И указът ще бъде разгласен за отчасти противоконституционен в тази му част.

По отношение на актовете на Кирил Петков, разговаряла съм и с премиера по този въпрос, считам, че откакто е имал канадско поданство все още, в който е министър, това ще даде опция на всяка заинтригувана страна, да предяви своя юридически интерес пред съответния способен съд.Има заплаха за актовете му и за правната сигурност. Отделно той би трябвало да върне цялата си заплата и всички пари от командировъчни (ако има такива), които е получавал като министър, откакто в действителност не е бил подобен.

По принцип не мога да се съглася с всичко, което Кеворк Кеворкян написа, само че одобрявам за доста тъкмо определението, което той даде на случая - налице е " корумпиране на истината " и то от хора, които приказват за честност.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР