На хоризонта се задава още един автопроизводител, наречен на легендарния

...
На хоризонта се задава още един автопроизводител, наречен на легендарния
Коментари Харесай

Човека от езерото, който се изправи срещу Tesla

На хоризонта се задава още един автопроизводител, наименуван на именития откривател Никола Тесла. Nikola към този момент провокира най-големите в сектора, откакто от малка фирма, сглобяваща електрически камиони, се трансформира в изгряваща звезда в автоиндустрията.

От стартирането на акциите на борсите в края на юни капитализацията на компанията доближи $30 милиарда - повече, в сравнение с костват концерни с вековна история като Ford и Fiat-Chrysler. И всичко това без да бъде създаден нито един автомобил. Основателят на фирмата Тревор Милтън пък към този момент е именуван „ вторият Илон Мъск “, а Nikola получи прозвището „ килърът на Tesla ”.

 

Човека от езерото

Нито един съперник на Мъск не се е употребил с такава популярност и интерес от страна на вложителите. Самият Милтън е по-странна птица даже от шефа на Tesla, което единствено по себе си е достижение.

Не е известна даже годината на раждането му - едни данни сочат 1991-ва, а други - 1992-ра. Знае се единствено, че е от многодетно семейство мормони и има три сестри и брат. Получил е религиозно образование в родния Солт Лейк - оттова и прякорът му: Човека от езерото. Веднага след учебно заведение отпътува като мисионер в Бразилия.

За разлика от Мъск Милтън няма висше обучение, защото напуща Utah Walley State College след първия учебен срок. Но също като Мъск изкарва съществени пари, като продава сполучливо първия си сполучлив бизнес план. 

През 2014 година Worthington Industries купува 80% от неговата фирма dHybrid Systems, като сумата не се оповестява. Първоначално компанията на Милтън се занимава със предпазване на природен газ, само че последователно се ориентира към автомобилния бизнес. Именно dHybrid Systems стартира да преработва камиони, с цел да се движат на природен газ - по-евтино и с понижени нездравословни излъчвания.

Милтън бързо усеща, че този бизнес има голямо бъдеще, и основава Nikola Motor Company, с цел да бъде „ Tesla в света на огромните камиони “. Не крие, че постоянно е бил почитател на Tesla и че е имал две Model S. Сега обаче кара Jaguar I-Pace, защото смята, че не върви да употребява кола на конкуренцията.

Златната жилка

Милтън се насочва към електрическите автомобили, тъй като от тях могат да се изкарат повече пари. Само че за транспортите на товари е доста значимо тежестта на камиона, което постоянно е лимитирано поради масата на ремаркето или прицепа. В същото време и самите батерии за камиони тежат прекомерно доста и това се оказва голям проблем. 

Но Милтън бързо го взема решение: камионите на Nikola не се запасяват с сила, а я създават.

Освен електромотор на борда са монтирани горивни кафези, в които става химическа реакция сред водород и О2. От нея се получава непрекъснат ток и се синтезира вода, която се излива на пътя. Кислородът се взема от въздуха, а охладеният до ниски температури водород се съхранява под налягане в специфични резервоари.

Предимствата на тази технология са доста. Освен по-малко тегло има и по-висока скорост на зареждане. На станция за бързо зареждане пълненето на акумулаторите до 80% лишава 20 минути, а запасите с водород се запълват за 5. 

 

Укрепване на тила

Два са главните пробеми на тази технология – високата цена и неналичието на инфраструктура. През 2019 г. в Калифорния има над 18 000 зарядни станции за електрически автомобили и единствено 41 за возила на водород. Затова Милтън взема решение да тръгне по пътя на Мъск и да се заеме с създаване на инфраструктура.

Плановете му плануват бърз градеж на 700 зарядни станции. Освен това Nikola сама ще създава екологично чист водород, който ще се извлича чрез електролиза от вода, а електричеството за процеса ще се взема от ветрени генератори и слънчеви панели.

Милтън бързо пресмята, че при този план 1 кг водород коства $4, което е по-малко от еквивалента в дизелово гориво. Той чака цената да падне даже до $2, като търси и способи самият камион да поевтинее. Затова му е необходим партньор.

Първият първообраз - One, е показан през 2016 г. Отличава се с необичаен дизайн, с изцяло отсъстващ похлупак и огромна спалня. През 2017-а е показан и камионът за районни транспорти Two - с по-малки размери. А през 2018-а бе показан макет на Three, предназначен за Европа и за привличане на европейски производители.

Сметките на Милтън се оказват точни и през 2019-а Nikola обяви сътрудничество с концерна CNH Industrial, част от който е италианският Iveco (Iveco S-Way е в основата на Three). Така на Nikola не се постанова да харчи за разработка на ходова част, кабина и преправка на аеродинамиката. Просто би трябвало горивната система да се инсталира на готовата структура.

Планове за бъдещето

На Милтън не му се постанова да строи и цех, защото Three ще се прави в завода на Iveco в Улм (Гер). Партньорите дават обещание, че още тази година ще стартират тестванията на прототипи, а първите продажби ще са през 2022 г. Тук има лека измама – първите камиони няма да са на водород, а общоприети електрически автомобили. Милтън обаче дава обещание, че скоро Nikola ще показа революционни акумулатори с малко тегло и огромна мощ. А водородните камиони ще са готови най-рано през 2024 година

Междувременно бе подписан контракт за разработка и производство на електрически камион за отпадък на базата на Three с втория по величина оператор за транспортиране на боклуци в Съединени американски щати - Republic Services. Веднага след оповестяване на сделката акциите на Nikola поскъпнаха с 22%. А поръчката планува производство на 2500 камиона до 2023 година

 

Атака против Мъск

Уважителното отношение на Милтън към Мъск се трансформира през ноември 2017-а, когато Tesla представи електрическия си камион Semi. Дизайнът много подсещаше на One и отговорът не закъсня. През май 2018-а Nikola заведе съдебен иск за $2 милиарда за плагиатство на дизайна.

Мъск отвърна с иск до Патентното ведомство (USPTO) да обяви за нереален патента на Nikola за структурата на вратите. Първия рунд спечели Милтън, защото USPTO отклони иска на Tesla. Но още се чака съдебно решение за плагиатството.

Следващият конфликт бе през февруари т.г., когато бе представен компютърен модел на пикапа Badger - директен съперник на Tesla Cybertruck. Според предоставените даннни Badger превъзхожда Cybertruck безусловно във всичко - по-мощен, с по-голям пробег, носи повече товар и тегли по-тежко ремарке. 

Според Милтън, който е израснал във плантация, неговият пикап е по-добре пригоден към действителния живот. „ Нашата кола е за действителните клиенти на пикапи, а Cybertruck е за почитателите на Tesla. Badger е същински товарен автомобил, който може да се конкурира даже с Ford F-150 ”, изясни той.

Премиерата на Badger е планувана за септември, само че коронавирусната пандемия обърка значително проекти. За есента е планувано и началото на приема на поръчки за пикапа, само че още не са обявени нито периоди, нито цени. Митън твърди, че има поръчки от корпоративни клиенти (като UPS и Amazon) на стойност от $10 милиарда за камионите си.

Проблем за Nikola ще има, в случай че камионите не са готови в точния момент. В момента над такива работят DAF, Daimler, Kenworth, Peterbilt, Toyota и Volvo, като Peterbilt и Toyota даже тестват камиони, задвижвани с водородни кафези. При пикапите конкуренцията е още по-жестока – с изключение на Tesla такива създават Bollinger, Lortdstown, Rivian, GM и Ford.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР