На фона на зациклилите конкурси за научни центрове по оперативна

...
На фона на зациклилите конкурси за научни центрове по оперативна
Коментари Харесай

Рейтингът на университетите тази година ще бъде непълен

На фона на зациклилите състезания за научни центрове по оперативна стратегия " Наука и обучение " и спрения достъп на страната ни до интернационалните научни бази данни подозрения надвисват и над едно от огромните достижения във висшето обучение. Тази година рейтинговата система на университетите, от данните в която зависят приемът на студентите и финансирането на висшите учебни заведения, няма да е в цялостния си тип, в който е била до момента, оповестиха от просветното министерство.
Причината е обжалването на публичната поръчка за възобновяване на рейтинга, оповестена от МОН, което е блокирало съдбовно осъществяването на поръчката. Заради създалата се обстановка рейтингът няма да включва социологически изследвания, също така ще бъде заплатен от бюджета, а не с европейски пари, както бе планувано.
Рейтинговата система на университетите съществува от 6 години. Въпреки че към нея от време на време се появяват рецензии по отношение на обективността на някои индикатори, тя се утвърди като мерило за качеството на вузовете, а също и като благонадежден ориентир на кандидат-студентите да изберат най-подходящата компетентност. Всяка година рейтингът се обновява, усъвършенства, актуализират се класациите и така нататък
На 20 февруари просветното министерство е оповестило социална поръчка за възобновяване на системата за идващите 3 година, като за финансирането се разчита на Оперативна програма " Наука и обучение ". На 8 юни поръчката е прекъсната от МОН. А повода е прозаична - решението за разкриване на процедурата е обжалвано, следва краткотрайното й прекъсване от Комисия за защита на конкуренцията, което пък МОН апелира пред Върховен административен съд. В резултат процедурата е блокирана за три месеца - време, в което е трябвало да се извършат огромна част от плануваните действия - да вземем за пример нужните социологически изследвания, написа Сега.
На въпрос дали това значи, че тази година няма да се прави рейтинг на вузовете, надлежно няма да има от кое място да вземат данни за индикаторите за университетите, въз основата на които ще се дефинира финансирането им, от МОН не дават отговор непосредствено. " След прекратяването на процедурата МОН е оповестило социална поръчка за актуализация на рейтинговата система единствено за една година - актуалната, като в заданието на поръчката не е включена най-времеемката активност - социологическите изследвания, а е планувано актуализацията да се базира само на справедливи данни и без смяна на методологията. Предстои подписване на контракт с избрания реализатор, което ще обезпечи осъществяването на държавната политика в областта на висшето обучение ", изясняват от МОН. От уеб страницата на ведомството се вижда, че поръчката е оповестена на 6 юли и следва да се извърши до 20 декември, а въпросният реализатор е консорциум " ИОО-С ", включващ " Отворено общество " и " Сирма Солюшънс " Апелативен съд, който и до момента правеше рейтинга.
Според просветния министър Красимир Вълчев тазгодишната липса на социологическите изследвания в рейтинга няма да попречи за продължаването на промяната във висшето обучение. По думите му и без тях комплексната оценка на вузовете, от която зависят приемът на студенти и финансирането им, ще може да бъде направена въз основата на останалите индикатори, които ще се обновят тази година - за програмната акредитация, реализацията на приключилите, приходите им и така нататък
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР