Правителството ще предостави 39 млн. лв. допълнително финансиране за увеличение

...
Правителството ще предостави 39 млн. лв. допълнително финансиране за увеличение
Коментари Харесай

Отпускат 39 млн. лв. за по-високи заплати в университетите

Правителството ще даде 39 млн. лева в допълнение финансиране за нарастване на в държавните университети.

Решението влиза в действие, считано от 1 януари тази година.

Това ще даде опция минималната заплата за най-ниската академична служба в държавните висши учебни заведения да се увеличи с 290 лева - от 1 810 лева на 2 100 лева Увеличението ще обхване 33 държавни университета с 2086 асистенти и ще способства за привличането и задържането на млади преподаватели и тяхното развиване в академичната кариера, означават от Министерския съвет.

Средствата в размер на 39 млн. лева са разчетени със Закона за държавния за 2024 година, заради което все още няма спънка заплатите на университетския състав дае се усилят от 1 януари 2024 година
 В знак на митинг: Държавните университети няма да отворят порти на 20 май
В знак на митинг: Държавните университети няма да отворят порти на 20 май

ВУЗ-овете стартират стъпаловидни по дълготрайност протестни дейности

Приетите от Народното събрание промени в Закона за висшето обучение плануват установяване от 1 април на нови минимални съществени заплати за най-ниската академична длъжност; установяване на минимални съществени заплати за откриватели, експерти и експерти; нарастване на възнагражденията на лицата от университетския състав в държавните висши учебни заведения за постигане на междинна брутна заплата, не по-малка от 180% от междинната брутна за страната и нарастване на стипендиите на докторантите в размер, не по-малък от 150% от минималната работна заплата за страната.

Общият финансов запас за осъществяване на признатите от Народното събрание промени е към 184 млн. лева , заради което е належащо обезпечаване на забележителен финансов запас от държавния бюджет, който не е очакван със Закона за държавния бюджет на Република България за 2024 година Единственият вероятен източник за това е средствата да бъдат обезпечени за сметка на преструктуриране на финансовите разноски по централния бюджет, включително Инвестиционната стратегия за национални планове, призната със Закона за държавния бюджет за 2024 година

Необходимите средства в размер на 150 млн. лева за компенсиране на държавните висши учебни заведения за понижения размер на приходите им в следствие от не са планувани със Закона за държавния бюджет за 2024 година нито като разход, нито като понижен доход, прецизират от държавното управление.
 Синдикати упорстват за по-високи заплати в системата на висшето обучение
Синдикати упорстват за по-високи заплати в системата на висшето обучение

Национален профсъюз Висше обучение и просвета готви протестни дейности, в случай че настояванията им не бъдат чути
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР