На фона на войната рейтингът му остава висок Освен в

...
На фона на войната рейтингът му остава висок Освен в
Коментари Харесай

Путин ще се кандидатира и ще спечели изборите догодина с лекота?

На фона на войната рейтингът му остава висок

Освен в Съединените щати, президентски избори следващата година ще има и в Русия. Кандидатите към момента не са известни, само че спечелилият може да бъде единствено един - претендентът на властта. Най-вероятно той ще се споделя Владимир Путин, в случай че реши да ръководи пети мандат, каквато теоретична опция си подсигурява с признатите през 2020 година конституционни промени, написа Днес.бг.

Путин още не е оповестил проектите си и до момента по въпроса се е изказвал единствено един човек - ръководителят на Китайската национална република Си Цзинпин. По време на тридневното си посещаване в Москва в края на март Си изрази убеденост, че съветският народ ще поддържа Путин на изборите следващата година.

Подготовката за тях към този момент е в ход, разкри вестник “Комерсант ”, като се базира на свои източници в президентската администрация. Изданието заяви, че тематиката е била обсъждана на семинар в Московска област от 29 до 31 март с присъединяване на вицегубернаторите, които дават отговор за вътрешната политика. Уточнени били и задачите: изборната интензивност да надвиши 70 %, а “основният претендент ” да получи над 75 на 100 от гласовете.

През 2018 година Путин завоюва президентските избори с близо 77 % поддръжка при над 67 на 100 изборна интензивност.

На фона на войната в Украйна, която множеството руснаци възприемат като спор сред Русия и Запада, рейтингът на президента остава задоволително висок. Това сподели в изявление за “Събота 150 ” по БНР съветският социолог и шеф на изследователския център " Левада " Денис Волков. И предвижда, че Путин ще се кандидатира и ще завоюва изборите следващата година с лекост.

Можем ли още в този момент, към година преди президентските избори, да предвиждаме, че Владимир Путин ще се кандидатира и ще ги завоюва?

Това, което можем да кажем като социолози, е, че той ще победи с лекост, в случай че се кандидатира. Защото сегашната обстановка доста припомня на обстановката след присъединението на Крим през 2014 година, когато рейтингът освен на Путин, само че и на властта като цяло се усили. По принцип можем да кажем, че Путин, ръководещата партия " Единна Русия " и нейните претенденти няма да имат проблеми в околните няколко години. Ако не зародят, несъмнено, някакви непредвидени събития, само че като цяло виждаме, че рейтингите са високи.

Затова мисля, че, както нормално, Путин ще се кандидатира и ще бъде определен. Вече видяхме какво написаха публицистите за проектите на президентската администрация, които към този момент са спуснати: изборна интензивност 70 %, резултат - 75 на 100 от участниците във вота. Социологическите изследвания с днешна дата демонстрират, че резултатът ще бъде почти подобен.

Колко дълго може да продължи тази консолидация на обществото към властта?

Ефектът на консолидацията се появи при започване на предходната година. Струва ми се, че ще се задържи още 2-3 години, тъй като спорът продължава. Рейтингът на държавното управление и на властта е толкоз висок точно поради интернационалния спор.

Трябва да разберем, че той се възприема на първо място като спор на Русия със Съединените щати, или с груповия Запад, както обичат да споделят тук. Именно това разбиране консолидира публичното мнение. Мнозинството и властта считат, че присъединяване на Русия в спора е заслужено и вярно, че ние сме на страната на положителното, а всички останали - на страната на злото. Това е стабилно мнение. По график изборите би трябвало да се състоят през март идната година, а до тогава надали нещо ще се промени съществено.

И въпреки всичко какви събития биха могли вероятно да трансформират настроенията на хората?

Много ще зависи от обстановката в стопанската система. Ако суматохата през март предходната година беше довела до срив на банковия бранш и на стопанската система като цяло, през днешния ден евентуално рейтингите и настроенията щяха да бъдат напълно други. Това не стана. Ситуацията се стабилизира през април-май. Ако тази непоклатимост продължи без значение от някои проблеми, ще се запазят и високите рейтинги.

Вторият миг е обстановката на фронта. Видяхме, че отстъплението от Херсон или от Харковска област не повлия директно на настроенията на хората. По-скоро се получи някакво струпване на отрицателни вести. Ако и в бъдеще има доста отрицателни вести и те продължат да се натрупат, несъмнено, това ще повлияе на настроенията в вероятност.
В доста по-голяма степен повлия частичната готовност. Ако има последваща вълна, тя също може да повлияе на настроенията, само че не толкоз, колкото първата. Обикновено върша съпоставяне с втората вълна на Covid. Първата епидемиологична вълна и съответните ограничавания в Русия бяха съпроводени от под паника настроения. При втората хората споделяха на фокус-групите, че са подготвени и знаят какво ги чака. Виждаме, че най-малко към този момент управляващите се пробват да избегнат втора вълна на мобилизацията. Организират някакви акции за набиране на доброволци и желаят да компенсират отрицателния резултат от всеобщата готовност. Струва ми се, че тези три събития биха могли да повлияят на настроенията, само че към този момент няма предпоставки за съществено понижаване на рейтингите.

Какво демонстрират последните данни за рейтинга на Путин и за поддръжката на по този начин наречената " специфична военна интервенция "?

Общите индикатори на поддръжката и за Путин, и за специфичната военна интервенция са високи. Горните граници са малко над 80 % що се отнася до Путин и малко под 80 на 100 що се отнася до интервенцията. Ако погледнем на данните по-задълбочено, и в двата случая безапелационната поддръжка е към 45 %. Това са хора, които не задават въпроси и считат, че властта работи вярно. При други 30 на 100 поддръжката не е толкоз мощна. За специфичната военна интервенция споделят, че умират хора и това е неприятно, само че евентуално няма различен метод. " Ние сме дребни хора, властта си знае, дано огромните хора и президентът вземат решение ".

Ако приказваме за специфичната военна интервенция, можем да погледнем различен индикатор - избора сред прекъсването на военните дейности и започването на мирни договаряния от една страна и продължаването на военните дейности от друга. Тук хората са разграничени съвсем на половина. Около 50 на 100 са за договаряния и прекъсване на военните дейности, с цел да не умират хора и да не се изпращат съветски бойци на фронта.

Около 43-44 % са за продължение на военните дейности. Най-яростните поддръжници, които приказват за цялостна победа, за завладяване на Киев и така нататък са сред една пета и една четвърт. Това са най-вече възрастни мъже, които най-вероятно няма да вземат участие в боевете и които поддържаха и мобилизацията през септември предходната година.
Какъв е процентът на недоволните?

Около една пета от хората намерено се изричат и срещу властта, и срещу военните дейности. Тази група също е задоволително постоянна. Това са най-вече младежи, които се осведомят по-скоро от интернет, в сравнение с от малкия екран и живеят в огромните градове.

Защо репресиите в Русия непрестанно се усилват, макар че не се следят съществени протестни настроения?
Според мен просто такава е логиката на развиване на системата. Тя не може да се развива по различен метод и не може да се спре, въпреки че в действителност няма особена потребност от това. Мисля, че системата се образува от хора, които в действителност мислят по този начин и които възприемат измененията в Русия като заплаха за себе си. И дори не става дума толкоз за властта, що се касае за метода, по който възприемат света. Това е спор сред остарялото потомство, което държи властта сега, и младата и нова Русия, която живее по различен метод.

Защо президентските избори в Русия са значими, в случай че една година по-рано знаем резултатите?

Добър въпрос. Мисля, че първо - това е индикатор, че всичко е наред, че няма нищо изключително и че животът продължава, както нормално. Второ - това е един от методите да се ревизира до каква степен постоянна и ефикасна е системата. Да се дефинира кой работи по-добре, кой по-зле, къде е слабото звено, което би трябвало да се поправи или смени, и т.н.
Източник: flagman.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР