На фона на важните за целокупния български народ проблеми, като

...
На фона на важните за целокупния български народ проблеми, като
Коментари Харесай

Анти-НАТО коалицията в българския парламент набъбна до 100 депутати 


На фона на значимите за целокупния български народ проблеми, като ареста на квартални кметове или впечатляващите диспути към един неособено впечатляващ документ, направен то Съвета на Европа, в медийния и анализаторски миманс остана една не толкоз впечатляваща вест. 14 години след присъединението ни към Организацията на Северноатлантическия контракт, анти-НАТО обединението в българския парламент към този момент елементарно може да бъде преброена до 100 народни представители. В изискванията на 240-членно Народно заседание, надали има потребност да бъде обяснено какъв брой притеснителна е тази обстановка.

Да се облегнем на математиката. Изказванията на досегашния предприемач и сегашен геополитик Веселин Марешки за референдум за излизане на страната ни от НАТО дават съображение да предположим, че парламентарната група на ВОЛЯ споделя неговия песимизъм към Алианса, което прави 12 народни представители. Към тях самоуверено можем да прибавим и най-малко 7 депутати от Обединени патриоти, с мандат от партия Атака, водени от самия Волен Сидеров. През последните години атакистите нееднократно са изказвали желанието си страната ни да напусне НАТО. Дори да приемем, че останалите от Обединени патриоти не споделят тези стремежи на Атака (което надалеч не е сигурно), то към изброените до момента 19 депутати можем да прибавим и парламентарната група на Българска социалистическа партия. Именно социалистите организираха акцията срещу присъединение на страната ни към Алианса при започване на века, а през днешния ден постоянно на техни прояви се приканва за късане на връзките с НАТО. Макар от управителните фрагменти на партията към момента да не се чуват откровени апели за излизане от Организацията на Северноатлантическия контракт, то това може да се промени при една по-сериозна акция с тази цел.

Тук е моментът да отбележим, че неналичието на тези седем депутати от Атака може да накърни и целостта на ръководещото болшинство, което още повече усилва тежестта на възможната Анти-НАТО коалиция в българския парламент. Добрите връзки сред Атака, Българска социалистическа партия, а очевидно и Воля, с Русия не са загадка, както и желанието на Москва да отдалечи България от въздействието на Алианса.

Същевременно болшинството от социологическите изследвания демонстрират сходно разделяне За и Против НАТО и измежду българските жители. С тази разлика, че позитивното отношение към Русия е към 56%, до момента в който това към Алианса е към 44%.

Тези процеси би трябвало да бъдат оценени и да им бъде обърнато уместно внимание. В противоположен случай, до момента в който ангажираме вниманието си с показни арести на квартални кметове и издирването на двама комично избягали пандизчии, можем да се окажем в центъра на геополитическа върхушка с непредвидим край.

Михаил Кръстев
Frognews.bg
Източник: barometar.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР