На фона на ситуацията в Северно Косово, където косовски сърби

...
На фона на ситуацията в Северно Косово, където косовски сърби
Коментари Харесай

Опозицията в Косово поиска оставката на премиера Албин Курти

На фона на обстановката в Северно Косово, където косовски сърби стачкуват за следващ ден пред постройките на общините в Звечан, Зубин поток и Лепосавич, се породи напрежение сред косовския министър председател Албин Курти и опозицията в Косово, пишат локалните медии.

Опозиционният водач Рамуш Харадинай от „ Алианс за бъдещето на Косово “ изиска оставката на Курти, съобщи КосоваПрес, като се базира на обява на Харадинай във Facebook.

По думите на Харадинай за по-малко от три години на власт косовският министър председател Курти и президентът на страната Вьоса Османи са преобърнали триумфите на Косово и са върнали страната 10 години обратно. Харадинай добави, че изключването на Косово от „ Defender Europe 2023 “ е „ тревога за националната сигурност “ на Косово и акцентира, че " би трябвало да си доста късоглед, с цел да ставаш зложелател с целия либерален свят в такова внимателно време ".

Опозиционната Демократическа партия на Косово (ДПК) изрази терзание по отношение на последните събития в Северно Косово, които са сложили страната в рисково опълчване със съдружниците ѝ и най-много със Съединени американски щати, отбелязва организацията. От ДПК желаеха държавното управление на Република Косово да премисли и промени метода си, съобщи Българска телеграфна агенция. 

С оглед на тежестта и сложността на обстановката, както и породилото се напрежение в северните общини на страната, управлението на ДПК насочва апел към президента и премиера на Косово за незабавно привикване на Съвета за сигурност.

„ Ръководството на Демократическата партия на Косово показва надълбоко отчаяние от некоординираните дейности на държавното управление на Косово със стратегическите съдружници на страната ни, които към този момент започнаха да водят до директни санкции, защото Косово беше изключено от най-голямото интернационално обучение на НАТО в района на Балканите „ Defender Europe 2023 “. Това изключване е съответен знак за утежняване на връзките на Косово със Съединени американски щати и НАТО и е предизвестие за други последици, в случай че държавното управление на Република Косово не стартира да се държи отговорно “, се споделя в обява на водача на ДПК Мемли Красничи в обществените мрежи.

Красничи изрази терзание от общата посока, която Косово е поело под управлението на Албин Курти. Той изрази поддръжка към новоизбраните кметове на Зубин поток и Звечан, които са от редиците на ДПК.

ДПК мощно осъди насилието на " престъпните групи " към военните от КейФОР, косовската полиция и представителите на медиите при осъществяването на служебните им отговорности.

От опозиционната партия приканиха косовските жители " да запазят успокоение и да не стават част от каквато и да е операция или насилствени дейности, които засягат реда, закона и демокрацията в страната или заплашват Косово от дълготрайни последствия ".

Премиерът на Косово отговори на обвиняванията на опозицията, като сподели, че държавното управление ще направи всичко по силите си, само че че самият той няма да съобщи " демократичната Република (Косово) на фашистката милиция ", както назова " сръбските незаконни групи в северната част на страната ", написа КосоваПрес.

Курти направи тези изявления през днешния ден в изявление за Си Ен Ен, представено от организацията, като добави, че беседва с интернационалните сътрудници на Косово за обстановката в северната част на страната.

„ Всички интернационалните фактори признаха изборите, които се организираха на 23 април. Когато са приети процесът и резултатите, кметовете би трябвало да отидат в общините. Кой различен би трябвало да е там, в случай че не кметовете. Ние работим в тясно съдействие с интернационалните фактори, изключително със Съединени американски щати и Европейски Съюз, които считаме за доста скъпи съдружници и сътрудници. Ще създадем най-хубавото. Но няма да предам демократичната Република (Косово) на фашистката милиция “, сподели Курти пред Си Ен Ен Интернешънъл.

Протестите в Северно Косово ескалираха в последните дни, когато протестиращи сърби влязоха в конфликти с полицията и мироопазващите сили на НАТО КейФОР в община Звечан. При конфликтите в понеделник (29 май) бяха ранени към 30 военни от КейФОР и минимум 52-ма сърби. Бяха осъществени и набези над косовски служители на реда, публицисти и техните коли.

Сърбите, които са болшинство в северната част на Косово, не признават оповестената през 2008 година самостоятелност на Косово и към момента виждат Белград като своя столица. Сърбия също не признава независимостта на Косово. Сърбите отхвърлиха да вземат присъединяване в локалните избори през април и претендентите от албански генезис завоюваха изборите в четири общини, обитаеми най-вече със сърби, при изборна интензивност от 3,5 %. Сърбите приканиха косовското държавно управление да в профил албанските кметове от кметствата и да допусне локалните администрации, финансирани от Белград, да се върнат към отговорностите си.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР