На фона на съкращението на производството от страна на най-големите

...
На фона на съкращението на производството от страна на най-големите
Коментари Харесай

NAND флаш-паметта започна да поскъпва: съкращението в производството проработи

На фона на съкращението на производството от страна на най-големите компании и ликвидацията на запасите, цените на NAND флаш-паметта стартират да се възвръщат, което може да бъде последвано и от цените на DRAM, оповестяват анализаторите на TrendForce, базирайки се на данни от тайванското издание TechNews.

За да понижат загубите, доставчиците на NAND флаш-памети неведнъж оповестяват за редуциране на производството през 2023 година — мярка, предопределена да спре по-нататъшния спад на цените и да сътвори тренд към напредък. Тази тактика към този момент стартира да дава резултати: през август зачестиха известията за повишение на контрактните цени на пластините за NAND-памет; през септември цените продължиха да се повишават, вследствие на което DRAM сегментът се оказа в състояние на догонване.

Samsung, като водещ състезател, продължи да понижава производството —- това преди всичко оказа въздействие върху продуктите на чипове с по-малко от 128 пласта. Само през септември продукцията на компанията беше понижена с съвсем 50%, което накара други производители да последват образеца и също докара до промяна в материалните ресурси. През четвъртото тримесечие, цените на NAND-паметта ще продължат да порастват, настояват специалистите. Според TrendForce, през последните три месеца на 2023 година растежът ще бъде 3-8%, макар че в началото бяха планувани 0-5%.

Динамиката на цените в сегмента на DRAM изостава от NAND, само че тактиката за понижаване на производството и очистване на запасите през четвъртото тримесечие ще помогне да се обърне прилива. Допълнителен позитивен фактор тук дава обещание да бъде пазарът на системите с изкуствен интелект, където търсенето към момента остава високо. Голямо търсене се регистрира и в сегментите на DDR5 и DDR3, макар че огромните играчи последователно изоставиха последния. Най-разпространеният е DDR4 — тук интензивно се унищожават запасите, само че този развой е заплашен от идното семейство процесори Intel Meteor Lake, които поддържат единствено DDR5.

Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР