На фона на продължаващото изостряне на тайванския въпрос Китай се

...
На фона на продължаващото изостряне на тайванския въпрос Китай се
Коментари Харесай

Китай се готви: „Съсредоточаване върху подготовката за участие в реални бойни действия“

На фона на продължаващото изостряне на тайванския въпрос Китай се готви за най-лошите сюжети. Особено внимание се обръща на повишение на отбранителната дарба на страната.

Това беше отразено в неотдавнашното послание на президента Си Дзинпин към участниците в семинар за национална защита и военна промяна в Пекин, в което той прикани НОАК да се „ концентрира върху подготовката за присъединяване в действителни военни дейности “. Реформата на армията, която се организира сега в КНР, би трябвало да усъвършенства командването и ръководството на войските и да улесни усвояването на водещия международен позитивен боен опит.

Всичко това е извънредно навременно, в случай че се съди по основаването на голям брой закани за Китай в Азиатско-тихоокеанския район. И колкото повече въздействието на Съединени американски щати в света отслабва, толкоз по-опасна става политиката на администрацията на Байдън.

Обръщението на Си Дзинпин пристигна малко след следващото известие на американския президент, че при положение на китайска инвазия американските войски ще пазят Тайван. Това не е първият път, когато Байдън прави сходни забележки и всякога се повтаря същият модел: президентът дава обещание американска отбрана на Тайван, без да прецизира в какво ще се състои тя, а по-късно съветниците „ омекотяват “ позицията на президента.

Противоречивите изказвания на висши чиновници в Белия дом вършат невероятно да се получи ясна визия за желанията на Съединени американски щати. Сега Съединените щати явно към този момент не са уверени в сполучливия резултат от военната си интервенция в тайванската рецесия.

Следователно залогът е подложен върху заплашителни сигнали към Китай, че „ война с Тайван значи и война със Съединените щати “, а тези сигнали съдържат много блъф. По-специално, Вашингтон чака, че усилването на военното наличие на Съединени американски щати в западната част на Тихия океан единствено по себе си ще принуди Китай да се помири с тайванския фракционизъм.

След визитата на ръководителя на Камарата на представителите Н. Пелоси в Тайван, администрацията на Байдън беше изключително дейна в използването на процедура на правилото на „ стратегическата неизясненост “. И по този начин, няколко дни след обещанието да " отбрани Тайван ", президентът на Съединени американски щати сподели, че Съединените щати остават " отдадени на своята политика на един Китай ".

В същите дни, на 22 септември, разрушителят USS Higgins и фрегатата на Кралския канадски флот HMCS Vancouver направиха демонстрационен преход през Тайванския проток. Командването на Източния спектакъл на НОАК съобщи, че неговите сили държат американските и канадски военни кораби под строго наблюдаване.

Под ритуалните изречения за " спокойно споразумяване на разногласията с Китай ", военно-политическата интензивност на Съединени американски щати в други елементи на Азиатско-тихоокеанския район нараства. Откакто Китай и Соломоновите острови подписаха пакт за сигурност през април, Съединени американски щати и техните съдружници доста ускориха своите военни и дипломатически действия в южната част на Тихия океан.

От 12 до 23 септември Съединени американски щати, Англия, Австралия, Нова Зеландия, взаимно с Фиджи, организираха военни учения " Виенско колело ". Фиджи се намира в средата на южната част на Тихия океан и е покрай Соломоновите острови и Вануату, две страни, в които американските и съюзнически институции настояват, че Китай се стреми да откри военни бази.

В същото време, на 23 септември, авионосна ударна група (AУГ), водена от самолетоносача Роналд Рейгън, дойде във военноморската оперативна база Пусан в Южна Корея за взаимни учения с южнокорейския флот. В ученията взе участие американската нуклеарна ударна подводница Annapolis.

Вашингтон и Сеул се споразумяха през май да разположат американски стратегически оръжия на Корейския полуостров. Пристигането на американските AУГ в Южна Корея е мярка за осъществяване на това съглашение.

В същото време Съединени американски щати започнаха активност за основаване на разнообразни типове затворени съюзи, алианси, асоциации, партньорства и така нататък с цел да изолира КНР от съседите му в района. В коридорите на актуалната сесия на Общото заседание на Организация на обединените нации държавният секретар на Съединени американски щати Е. Блинкен организира среща на представители на страните-участнички от основания през юни Син Тихоокеански район (СТР).

Съединените щати, Австралия, Япония, Нова Зеландия и Обединеното кралство, съставляващи " района ", се пробват да попречат на укрепването на връзките на островните страни в Тихия океан с Китай. Южна Корея, Франция и Германия обмислят своето присъединение към СТР.

Всъщност всички съюзи, основани от американците, в началото се преглеждат от Вашингтон от позиция на евентуалното им потребление в прокси войни, с цел да се избегне директен конфликт с зложелател със същата мощ. Според Юан Джън, заместник-директор на Института по американски проучвания към Китайската академия за обществени науки, Съединените щати наподобява са пробвали „ сладостта “ на руско-украинския спор, когато можете да се биете с Русия, без да изпращате лични войски, за сметка на военна и финансова помощ за Украйна, с поддръжката на съдружниците. Експертът счита, че желанието на Съединени американски щати да копират тази тактика в битката за Тайван е явно.

Администрацията на Байдън, залагайки на тайвански проксита, се пробва да усили цената на обединяването на китайския континент с острова. Съответно Китай прави всичко, с цел да понижи тази цена и форсира подготовката за рискови сюжети.

Военноморските сили на КНР се концентрираха върху построяването на океански кораби с акцент върху самолетоносачите. По-малко от три години след влизането в употреба на първия китайски самолетоносач със лична китайска структура, Shandong, третият самолетоносач, Fujian, сега организира тествания за акостиране. Това е по-усъвършенстван транспортен съд с електромагнитен катапулт и усъвършенствани бойни качества.

Отчитайки опита на съветската СВO, особено внимание се отделя на създаването на разследващи и ударни безпилотни самолети. КНР също по този начин уголемява опциите за осъществяване на десантни интервенции. Третият повсеместен десантно-вертолетоносещ кораб-док (УДВК) " Анхуей " вид 075 се приготвя за въвеждане в употреба от Военноморски сили на НОАК.

Планира се въвеждането в употреба на общо осем УДКВ от този вид. Общата им водоизместимост е към 40 хиляди тона, корабът може да побере до 28 хеликоптера от разнообразни видове, към 1000 военнослужещи и към 70 разнообразни бойни машини.

В началото на септември в Тихия океан стартира вторият взаимен руско-китайски военноморски патрул. По време на патрулирането се отработва бойното координиране на руско-китайската ескадра и се покачват опциите на двата флота за взаимно противопоставяне на морските закани.

Вашингтон преглежда въпроса с Тайван като въпрос на опазване на световната си надмощие. Ето за какво, по мнението на китайския боен специалист Сонг Чжунпин, директната борба сред Съединени американски щати и Китай става все по-вероятна.

НОАК, акцентира той, би трябвало да бъде готова за най-лошия сюжет на дълбока и директна военна интервенция на Съединените щати и техните съдружници в възможен боен спор в Тайванския проток.

Превод: Европейски Съюз

ВАЖНО!!! Уважаеми читатели на, лимитират ни поради позициите ни! Влизайте непосредствено в сайта www.pogled.info . Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците. По този метод ще преодолеем рестриктивните мерки, а хората ще могат да доближат до различната позиция за събитията!?

Когато видите знака " подправени вести ", това значи, че тази публикация е целесъобразно да се прочете!!!

Абонирайте се за нашия Ютуб канал/горе вдясно/: https://www.youtube.com
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР