На фона на планиран национален протест от хората с увреждания

...
На фона на планиран национален протест от хората с увреждания
Коментари Харесай

Здравното министерство изпревари реформата в ТЕЛК със собствени предложения

На фона на плануван народен митинг от хората с увреждания против концепциите за промяна на системата на Националната и териториалните експертни лекарски комисии (НЕЛК и ТЕЛК), Министерството на здравеопазването предлага няколко основни промени в правилника за работа на комисиите, за част от които експертите в бранша упорстват от дълго време и които не са свързани с цялостната смяна в модела на установяване на неработоспособност. Сред тях са да вземем за пример да опадне задължението лекарите в комисиите да са заети в тях на трудов контракт и на цялостен работен ден, както и да се промени метода, по който се прави оценка трайно понижената продуктивност по тип и степен на увреждане.

Постановлението за изменение и допълнение на Правилника за устройството и организацията на работа на органите на здравната експертиза и на районните картотеки на медицинските експертизи и на Наредбата за здравната експертиза е оповестено на страницата на здравното министерство за публично разискване до 2 май, оповестяват от пресцентъра на ведомството. " Целта на измененията е постигането на обективност и бистрота на здравната експертиза, съчетана с ефикасни контролни механизми върху цялостната ѝ активност ", показват от там.

Най-съществената смяна е въвеждането на напълно нов сегмент в наредбата, озаглавен Отправни точки за оценка на трайно понижена продуктивност и на типа и степента на увреждане в проценти. С него се отстраняват съществуващите диапазони за оценка на трайно понижената работоспособност/степен на увреждане. Премахва се другият метод при оценяването на болести от еднакъв клас. А отпадането на диапазоните и конкретизирането на процентите ще ограничи оптимално деянията на субективизъм, който постоянно е причина другите ТЕЛК да срещат компликации в преценката и да правят оценка по друг метод пациенти с еднообразно здравословно положение, разясняват от здравното министерство.

Замислено като значително облекчение за пациентите е и ново предписание, което дава опция комисията да се произнася най-вече въз основа на предоставена здравна документи и единствено при нужда да се реализира клиничен обзор или да се назначават спомагателни проучвания и съвещания със експерти. Така хората, при които здравната документи е изцяло задоволителна за изговаряне на ТЕЛК, няма да се постанова да пътуват и да чакат среща с комисията.

С измененията се отстранява ограничаващото условие лекарите в състава на ТЕЛК да са заети на трудов контракт и на цялостен работен ден , като в същото време се дава опция да се дефинират лекари – аварийни членове. По този метод на ръководителите на лечебни заведения, към които са разкрити експертни комисии, се обезпечава независимост за избор на експерти, с които да сключат контракт за реализиране на здравната експертиза. " Това ще подсигурява еластичност в работата на комисията и ще даде опция да се разкрият нови ТЕЛК, в това число и към лечебните заведения в по-малките градове ", считат от Министерство на здравеопазването.

В момента това предписание пречи да се притеглят чиновници в комисиите и да се разкриват нови, защото лимитира лекарите от лична процедура и това да си обезпечават по-добри приходи. Така пък ще се обезпечи по-голяма досегаемост на лицата, подлежащи на освидетелстване, както и ще се съкратят периодите за приемане на експертно решение, допълват от ведомството. Отпадането на условието за трудов контракт пък е в сходство с промените в Закона за здравето, съгласно които лекарите в ТЕЛК могат да упражняват своята лекарска специалност отвън активността си в комисията. Регламентират се и изискванията, при които доктор не може да взе участие при осъществяване на здравна експертиза, с цел да се предотвратят спорове на ползи и корупционни практики .
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР