На фона на нарастващия международен гняв заради войната на Русия

...
На фона на нарастващия международен гняв заради войната на Русия
Коментари Харесай

Санкциите на SWIFT срещу Русия: Магическо оръжие или хартиен тигър?

На фона на възходящия интернационален яд поради войната на Русия в Украйна икономическите наказания още веднъж се трансфораха в обичана мярка на водачите, които се пробват да възпрат войната, в това число един съответен банков механизъм, който неотдавна влезе в заглавията на вестниците.

" Няма да бъда изкусен по този въпрос. Всички, които в този момент се съмняват дали на Русия би трябвало да бъде неразрешен достъпът до SWIFT, би трябвало да схванат, че кръвта на почтените украински мъже, дами и деца ще бъде и на техните ръце. Забранете достъпа на Русия до SWIFT. "

Както може ясно да се разбере от думите на външния министър на Украйна Дмитрий Кулеба, този инструмент за парични транзакции SWIFT - редуциране от Society for Worldwide Interbank Financial Communications, бързо се реалокира в центъра на дебата за глобите, като предложи допустима цялостна възбрана на достъпа на Русия до интернационалната банкова система, съобщи БГНЕС.

Предприемайки стъпка в тази посока, през миналия уикенд Съединени американски щати, Европейският съюз, Англия и Канада показаха нови наказания, включващи блокиране на достъпа на избрани съветски кредитори до интернационалната платежна система SWIFT.

Акцентът върху SWIFT е малко неудобен

Но съгласно Даниел Трейсман, политолог от Калифорнийския университет и основател/директор на плана Russia Political Insight, акцентът върху ограничението на достъпа до SWIFT може да се окаже доста звук за нищо.

" Системата SWIFT всъщност е система за продан на известия, посредством която банките споделят за парични преводи, а не система, която фактически прави преводите ", сподели той пред Анадолската организация.

Въпреки че отводът на достъп до SWIFT основава проблеми за банките в кратковременен проект, по принцип не е толкоз мъчно да се работи за заобикаляне на тези спънки, изясни специалистът.

" Русия към този момент е основала своя лична заместваща система, която работи за вътрешни преводи и евентуално може да бъде разширена за интернационалните преводи ", сподели Трейсман, визирайки Системата за трансфер на финансови известия (СПФС), учредена от Москва през 2014 година

" Затова считам, че акцентът върху SWIFT е малко неудобен. "

Блокирането на избрани банки, както да вземем за пример направиха Съединени американски щати с следената от страната ВТБ - втората по величина банка в Русия, им пречи освен да споделят, само че и да правят преводи в задгранична валута.

Според Трейсман в действителност най-сериозните детайли в неотдавнашния пакет от наказания са тези, ориентирани към Банката на Русия - централната банка на страната.

Тези наказания ще доведат до " заледяване на активите на съветската централна банка в задгранични депозити и облигации ", сподели той, наричайки това стъпка, " която ще обездвижи огромна част от съветските валутни и златни запаси на стойност над 630 милиарда $ ".

Дупкав глобите

Бари Айхенгрийн, икономист от Калифорнийския университет в Бъркли, съобщи, че отрязването на съветските банки от SWIFT и възбраната на банките от Съединени американски щати и еврозоната да вършат бизнес в Русия може доста да затрудни съветската стопанска система.

" Не всички съветски банки са блокирани от SWIFT и не всички финансови прехвърляния към и от съветски компании са неразрешени, най-малко към този момент ", сподели той. " Все още се правят заплащания от Западна Европа към съветските експортьори на природен газ, а банките и компаниите, които са най-тясно свързани с енергийния бизнес, към този момент са освободени. "

" Това е дупка в глобите, която ще би трябвало да бъде затворена, а затварянето ѝ ще бъде мъчително и за двете страни ", предизвести той.

Замразяването на валутните запаси на съветската централна банка ще ѝ попречи да се намеси, с цел да стабилизира рублата, и да отпусне по различен метод долари и евро на нуждаещи се компании, сподели той.

Но банката " реалокира запасите си от задгранични централни и търговски банки в Банката за интернационалните разплащания, където те евентуално ще продължат да бъдат налични ", сподели той, визирайки основаната в Швейцария интернационална финансова институция, благосъстоятелност на редица централни банки. " Това придвижване може да се види в последните данни на МВФ. "

Според Айхенгрийн, глобите не могат да спрат съветския президент Владимир Путин да се опита да завладее Украйна, само че могат да създадат процеса по-болезнен, насърчавайки вътрешната съпротива против военната му случка.

" Така че той може да обмисли метод да ограничи упоритостите си и по едно и също време с това да разгласи победа. Каква форма могат да одобряват тези по-ограничени упоритости, е прекомерно рано да се каже. "

Могат ли глобите да повлияят на Русия?

Според представителя на Кремъл Дмитрий Песков, западните наказания няма да накарат Русия да промени курса си.

" Съединени американски щати са фенове на глобите, а придържането към тази процедура се популяризира и в Европа. Те евентуално имат вяра, че могат да ни убедят да променим позицията си посредством наказания. Очевидно това е невероятно ", съобщи Песков пред кореспонденти във вторник.

" Това не е първото сходно изказване. И да, нападателните дейности против нашата страна в този момент имат свръхконцентриран темперамент. Но такива дейности е имало и преди ", добави Песков.

Русия беше подложена на наказания от Запада през 2014 година, когато нелегално завладя украинския полуостров Крим, вследствие на което доста хора в интернационалната общественост сложиха под въпрос успеваемостта на глобите за смяна на държанието на Москва.

" Смятам, че глобите, които имахме през последните осем години, не потвърдиха, че в действителност са работили ", съобщи пред американската NPR Никълъс Мълдър, историк от университета Корнел, който е проучвал въпроса със глобите.

Според Мълдър Русия, наподобява е взела ограничения да се приготви за глобите и наподобява е " по-добре готова за в началото икономическо разтърсване, в сравнение с преди осем години ".

Той счита, че президентът на Съединени американски щати Джо Байдън може да има повече шанс да промени държанието на Русия като смекчи глобите, вместо да ги ускорява.

Въпреки многочислените подозрения по отношение на тяхната успеваемост, международните водачи поддържат потреблението на сходни стопански наказания като възпиращ фактор, вместо да се стига до война.

И в случай че те не могат да разубедят Русия да продължи войната си в Украйна, може би най-малко могат да оказват помощ да се избегне експлоадирането на Трета международна война.
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР