На фона на мащабните съкращения в ИТ сектора много служители

...
На фона на мащабните съкращения в ИТ сектора много служители
Коментари Харесай

Кадровата „зима“ в ИТ бранша насочи вниманието към преквалификациите


На фона на огромните съкращения в ИТ бранша доста чиновници са натоварени с спомагателни отговорности, нямат време за самообразование (снимка: CC0 Public Domain)

Наемането на нови фрагменти е замразено в доста от ИТ компаниите по света, а някои от най-големите софтуерни компании редуцират хиляди чиновници. Близо половината от работещите в ИТ сферата през днешния ден споделят, че осезаемо усещат въздействието на кадровата „ зима “, съкращенията и увеличението на работното натоварване, съгласно разбор на Pluralsight по отношение на трендовете в повишението на квалификацията.

Като част от опитите за справяне с казуса от ден на ден компании търсят вътрешни пътища за разширение на уменията на хората си, споделя Pluralsight. Това е средство за запълване на възходящите неналичия измежду екипите и реализиране на стратегическите бизнес-цели с по-малко фрагменти. Данните се базират на сляпо изследване измежду 1216 ИТ чиновници, механически водачи и шефове по човешки запаси и образование от 4 страни – Съединени американски щати, Обединеното кралство, Индия и Австралия.

По-малко хора, повече отговорности

Според Pluralsight, 47% от софтуерните чиновници е трябвало да поемат нови отговорности напоследък, излизайки отвън рамките на нормалните си функции, вследствие на намаляването на броя на чиновниците в съответните организации.

От софтуерните водачи се изисква да вършат повече с по-малко запаси. 65% от интервюираните ИТ мениджъри оповестяват, че са били помолени да разпознават успеваемостта на разноските, което слага спомагателна тежест върху техните екипи.

Повече от две трети (67%) от софтуерните водачи, интервюирани от Pluralsight, удостоверяват, че замразяването на новите назначения и съкращенията в екипите за ИТ, програмен продукт и данни са довели до натоварването на екипите им с повече отговорности. Въпреки това 85% от респондентите в изследването на Pluralsight считат, че тяхната организация е интензивно ангажирана в – или планираща план за –дигитална промяна през 2023 година

ROI от повишение на уменията против наемане

Наемането на всеки нов чиновник коства забележителна сума на съответната организация, показва Обществото за ръководство на човешките запаси. Истинската цена на всеки нов кадър е „ по-близо до три или четири пъти заплатата за съответната позиция “, откакто в уравнението се включат всички спомагателни разноски към наемането.
още по темата
Сходна по размер е сумата за образования и преквалификация на съществуващите фрагменти. Това значи, че повишението на квалификацията и преквалификацията са „ евентуално рентабилна опция на наемането на нови гении “.

Изглежда това се осъзнава добре от ИТ мениджърите. 97% от шефовете по човешки запаси, интервюирани от Pluralsight, споделят, че дават приоритет на повишението на квалификацията на съществуващия личен състав пред наемането на хора през 2023 година По същия метод 72% от софтуерните водачи сочат, че възнамеряват да усилят вложенията си в развиването на механически умения на хората си през 2023 година, с цел да „ оборудват чиновниците си, които са претрупани с работа, с нужните умения, с цел да се оправят с новите отговорности “.

Бизнесите от ден на ден признават нуждата от балансиране на вложенията в умения с области от бизнеса, които дават по-бърза възвръщаемост на вложенията, споделя Гари Аймерман, основен продуктов шеф в Pluralsight. Пример за такава област са продажбите.

„ Поддържането на уменията на чиновниците в региона на най-новите технологии им разрешава да бъдат новаторски и изостря конкурентното преимущество на организациите “, споделя Аймерман. „ Това бързо ще обезпечи стойност във връзка с възвръщаемостта на вложенията и ще покаже за какво дадена компания не би трябвало да пести финансиране за образование на чиновниците “.

Пропуски в уменията в три основни области

Макар да наподобява, че фирмите влагат в повишение на квалификацията на чиновниците си, изследването на Pluralsight слага под подозрение въпроса дали организациите възнамеряват тези начинания съответно съгласно бизнес-целите.

Киберсигурността, облакът и науката за данните – тези три области бяха избрани като най-важните дисциплини, когато става дума за повишение на уменията през 2023 година, откри изследването. Техническите мениджъри регистрират най-високи проценти на привършване на уменията измежду функциите на ИТ мениджъра, инженера по сигурността и софтуерния разработчик.

Въпреки това единствено 17% от софтуерните чиновници оповестяват, че са „ изцяло уверени “ в своите умения в областта на киберсигурността. 21% споделят, че „ въобще не са уверени “. По сходен метод 21% от чиновниците оповестяват, че са изцяло уверени в своите „ облачни умения “, в съпоставяне със 17%, които нямат сходна самонадеяност. Що се касае до боравенето с данни, единствено четвърт (25%) от техническия личен състав се усеща „ в свои води “ по тази тематика.

Бариери

Съществуват редица организационни спънки, които попречват образованието, повишението на квалификацията и развиването на чиновниците, откри Pluralsight.

Сред шефовете по човешки запаси максимален проблем са бюджетните ограничавания. Разходите се сочат като най-големите спънки за повишение на квалификацията на фрагментите (30%). Това важи и за софтуерните водачи: 15% от тях упрекват финансовите ограничавания за невъзможността за повишение на уменията на чиновниците.

За самите софтуерни служащи проблем е намирането на време за личното им образование. 42% от чиновниците споделят, че са прекомерно заети, с цел да имат време да се занимават с курсове и образования. 18% споделят, че мениджърът им не им отпуска време през седмицата за учене на нови неща и придобиване на нови умения. В резултат на това 21% от софтуерните служащи се усещат принудени да учат отвън работното време.

Краткосрочен удар по продуктивността?

Лидерите на техническите отдели се тормозят, че в случай че отделят време екипите им да се занимават с действия по повишение на уменията, това може да има „ негативно влияние върху скоростта или продуктивността на екипа “, съгласно изследването. В резултат на сходни рисковия мениджърите не предизвикват интензивно екипите си да употребяват част от работното време, с цел да се учат.

Докладът обаче прибавя, че даването на време за самоподготовка и обучение отключва скъпи благоприятни условия за напредък. А това е основен фактор за задържане на стойностните хора. „ Обучението в границите на работното време ще попречи на краткосрочната продуктивност – и мениджърите постоянно поемат тежестта на този стрес. Но не съпоставяйте краткосрочната работливост с дълготраен триумф “, се споделя в отчета.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР