На фона на изключително критичния доклад на Съвета на Европа,

...
На фона на изключително критичния доклад на Съвета на Европа,
Коментари Харесай

28 заведения за психично болни пациенти се планира да бъдат закрити

На фона на извънредно сериозния отчет на Съвета на Европа, който извади на показ неприемливите практики в заведенията за психологично здраве, от пресцентъра на държавното обвиняване оповестиха, че след разпоредена проверка от Върховната касационна прокура се възнамерява да бъдат закрити 28 профилирани институции за хора с психологични болести и умствена назадничавост. Затварянето на тези лечебни заведения би трябвало да се случи до 2027 г, излиза наяве още от прессъобщението. 

В интервала от 26 октомври до 20 ноември т.г. по предписание на ВАП са осъществени взаимни инспекции от Министерството на труда и обществената политика и Агенцията за качеството на обществените услуги в 22 профилирани институции за хора с психологични разстройства в страната. В резултат на констатациите първо ще се подхващат дейности за закриване на домовете в с. Куделин и в с. Говежда.

В сигнала на Европейския комитет за попречване на изтезанията и нечовешкото или унизително третиране или наказване се показва, че в домовете за пълнолетни лица с психологични разстройства в с. Говежда, в с. Куделин и в дома за пълнолетни лица с умствена назадничавост в с. Самуил, са открити нередности:: принуждение от страна на личния състав върху пациентите, както и сред самите тях; обособени изолаторни пространства, в които са затваряни консуматори насилствено; неприятна хигиена и миризма на урина; използване на лекарствени средства без лекарско наставление.

Социалното министерство ще изготви план за деяние за интервала 2022-2027 година за осъществяване на Националната тактика за дълготрайна грижа, ще бъдат включени за закриване всички профилирани институции за хора с психологични разстройства и с умствена назадничавост, финансирани със средства от държавния бюджет - общо 28 институции.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР