На Еверест постоянно се поставят рекорди. Най-възрастният човек, който е

...
На Еверест постоянно се поставят рекорди. Най-възрастният човек, който е
Коментари Харесай

Учителка постави рекорд за скоростно изкачване на Еверест

На Еверест непрекъснато се слагат върхове. Най-възрастният човек, който е изкачил върха, първият кьорав човек и така нататък Едно постижение обаче може да ни накара да се почувстваме горди като дами. 

45-годишна учителка от Хонконг отбеляза най-бързото нанагорнище, направено от жена. 

Рекордьорката се споделя Цанг Ин Хун, а достижението й бе маркирано предходната неделя. Тя е съумяла да стигне от базовия лагер до най-високия връх на Земята за малко повече от денонощие – 25 часа и 50 минути. Това се оказва задоволително бързо, с цел да победи с повече от 12 часа предходния връх за най-кратко време при дамите, подложен от непалска алпинистка.

" Чувствам се някак облекчена и щастлива, не бях си сложила за цел да троша върхове. Просто желаех да се предизвикам ", сподели Цанг пред медиите в столицата на Непал Катманду, откакто се завърна безвредно от Еверест.

Тя е един от тримата алпинисти, които сложиха нови върхове на Еверест през последните дни.

Миналата неделя 75-годишният Артър Муир стана най-старият американец, изкачил планината, а 46-годишният Джан Хонг от Китай стана първият кьорав човек от Азия, направил този героизъм.

Рекордьорите са трима от стотиците алпинисти, покорили планината тази пролет. Заплахата от ковид не съумя да спре търсачите на мощни чувства, макар че Covid-19 се разпростря и там, а случаите на инфектирани в базовия лагер нарастваха от средата на април.

Правителството на Непал отвори още веднъж връх Еверест за чужденци през април, откакто това беше прекратено поради пандемията.

" Чувствам облекчение "

Цанг е направила опит и на 11 май, само че неприятното време я е принудило да се откаже. Решена да стигне до върха обаче, тя се връща седмица по-късно.

Учителката по специалност е напуснала базовия лагер в 13:20 локално време (07:35 GMT) на 22 май и е достигнала върха в 15:10 на идващия ден, съобщи представител на непалското държавно пред организация " Франс Прес ".

Обикновено катерачите прекарват няколко дни в разнообразни лагери, преди да доближат върха.

Предишният връх е записан през 2017 година от непалката Пунджо Джангму Лама, която е съумяла да изкачи Еверест за 39 часа и 6 минути. 

Новата рекордьорка изяснява успеха си със своите лични качества, както и с работата в екип и шанса. 

" Винаги споделям на работния си екип и приятелите си, че когато се прицелите в действителност високо, може да очаквате и висок резултат ", споделя тя, представена от  " Ройтерс ". Цанг Ин Хун е безапелационна, че положителният й образец ще повлияе и на нейните възпитаници. 

 
Юнко Табей - първата жена, изкачила Еверест
Източник: momichetata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР