На днешното си редовно заседание Комисията за противодействие на корупцията

...
На днешното си редовно заседание Комисията за противодействие на корупцията
Коментари Харесай

КПКОНПИ иска отнемане на имущество за 1, 5 млн. лв. от приближена на Арабаджиеви

На днешното си постоянно съвещание Комисията за противопоставяне на корупцията и за лишаване на нелегално добитото имущество (КПКОНПИ) одобри решение за внасяне на иск за лишаване на нелегално добито имущество на доближена на Ветко и Маринала Арабаджиеви, които са в ареста по обвинявания за финансови закононарушения.

В Окръжен съд-Пловдив ще бъде предявен иск против Елена Маркова в размер на 1 551 608,61 лв., като се претендира и отнемането на три недвижими парцела и лек автомобил.

Тя е упрекната от прокуратурата за това, че за интервала от началото на 2017 година до 31.08.2018 година, като участник в проведена незаконна група, е оказала логистична поддръжка ( обезпечаване на банкова касета, превоз и защита на парични средства ) на Арабаджиеви, като е знаела, че средствата са добити от данъчни закононарушения по отношение на активността на " Захарен комбинат Пловдив " АД и " Виктория Груп Корпорейшън " АД, прецизираха от Антикорупционната комисия.

През януари тя изиска от съда да бъде отнето имущество на бизнес фамилията за близо 380 млн. лв. по делото за укриване на налози и пране на пари. КПКОНПИ настоя желае да им бъдат взети 5 хотела - по един в София и курорта " Св. Влас " и три в комплекса " Елените ". Върху всичките са наложени възбрани. Иска се и отнемането на малко над 2 млн. лева, открити при акцията против Арабаджиеви.

Няколко месеца по-рано комисията внесе иск за лишаване на 7 млн. и против сина им Вълчо, който също е с обвиняване и прекара няколко месеца в ареста.

Междувременно в края на юли Спецсъдът върна делото против Арабаджиеви на прокуратурата. Един от претекстовете беше проблем с европейската заповед за арест на хотелиера. За него нямало позволение да бъде екстрадиран от Испания за данъчни закононарушения. Така съгласно съда би трябвало да му бъде повдигнато отначало обвиняване за данъчни закононарушения, защото едвам неотдавна пристигнало такова позволение от испанските управляващи.

След повече от година зад решетките, Маринела Арабаджиева беше пусната под домакински арест, само че през лятото отбраната заяви, че е постъпила в болница след опит за самоубийство. Съпругът е към момента е в ареста, откакто съдът дефинитивно отхвърли да го освободи.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР