На днешния ден през 1996 г. от космодрума Байконур излита

...
На днешния ден през 1996 г. от космодрума Байконур излита
Коментари Харесай

Днес отбелязваме 20 години от катастрофата на Марс 96

На днешния ден през 1996 година от космодрума Байконур излетява ракетата “Протон-К ” с ускорителна степен “Блок-Д ” и автоматизирана междупланетна станция “Марс 96 ”.

В началото на полета всичко наподобява добре и ракетата извежда “Марс 96 ” в опорна орбита към Земята. По-късно обаче “Блок-Д ” не съумява да се възпламени по проект. Компютърът на “Марс 96 ” не регистрира неуспеха на “Блок-Д ” и подава команди за независимо запалване на мотора на станцията, при което тя е въведена в мощно елиптична орбита с невисок перигей, а не на междупланетна траектория, което по-късно ще докара до изгаряне в атмосферата и цялостна загуба на задачата (прочетете подробната публикация на страниците на КОСМОС БГ- “Марс-96: По-ярък от най-ярката звезда “).

Катастрофата нанася съдбовен удар върху междупланетната стратегия на Русия. Няколко години по-рано Съюз на съветските социалистически републики се е разпаднал, а “Марс 96 ” е последният издигнат директен правоприемник на руските галактически задачи. Дизайнът на автоматизираната станция е основан на този на задачите “Фобос ” през 1988-1989 година. Бихме могли да кажем, че с краха на “Марс 96 ” на практика завършва руското проучване на Слънчевата система.

След този злощастен ден съветската стратегия навлиза в интервал на дълга рецесия. Години по-късно е подхванат опит за изстрелване на нова задача до Фобос, луната на Марс. Става въпрос за “Фобос-Грунт ”, само че при изстрелването през 2011 година още веднъж настава повреда, сходна с тази на “Марс 96 ” – реализирана е само опорна орбита, само че вмъкването в междупланетна траектория пропада, още веднъж заради несполучливо запалване на двигателната установка.

Едва през актуалната 2016 година Русия съумя да се реваншира. В средата на месец март излетя ракетата “Протон-М ” с ускорителен блок “Бриз-М ” и автоматизирана междупланетна станция “ЕкзоМарс-2016 ”. Този път задачата бе осъществена не независимо, само че взаимно с Европейската галактическа организация (ЕКА). На 19 октомври “ЕкзоМарс-2016 ” навлезе сполучливо в орбита към Червената планета и с това постави завършек на черната серия от провали. След 20-ти ноември чакаме първото включване на научните принадлежности на борда, измежду които е и научната камера. Първите фотоси ще бъдат показани на специфична конференция на 1-ви декември.

Злополучната ракета “Протон-К ”, която преди 20 години не съумя да изведе “Марс 96 ” на път към Червената планета. Credit: NPO Lavochkin

Източник: cosmos.1.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР