На днешния ден през 1981 година с присъда доживотен затвор

...
На днешния ден през 1981 година с присъда доживотен затвор
Коментари Харесай

На този ден през 1981-а се слага край на "българската следа" в покушението над Йоан Павел II

На днешния ден през 1981 година с присъда пожизнен затвор завършва правосъдният развой против Мехмед Али Агджа за покушението против папа Йоан Павел II. Делото провокира голям интерес. В по-ранен стадий Агджа упреква двама българи в съучастничество и оттова потегля мълвата за “българската следа”. Тя остава в обществото до визитата на папата в България през 2002 година Тогава при срещата си с президента Георги Първанов намерено съобщи, че в никакъв случай не е вярвал България да е забъркана в атентата.

Атентатът е осъществен на 13 май 1981 година на площад „ Св. Петър “ във Ватикана. Докато излиза на площада, папата е прострелян и тежко ранен от Агджа. Престъпникът е турски жител, член на ултранационалистическата организация „ Сивите вълци “. Папата е уцелен четири пъти и претърпява загуба на огромно количество кръв, но оцелява и се възвръща от покушението. По показания на Агджа за съучастие в подготовката на атентата са упрекнати по-късно още трима турци и са набедени български жители.

Сергей Антонов по това време е началник на бюрото на БГА " Балкан " в Рим. Той е считан за координатор на покушението. Подполковник Желю Василев и Тодор Айвазов са чиновници на посолството на България в Италия.

“Българската следа” се експлоатира на Запад за разрастване на необятна пропагандна акция против целия социалистически лагер. През 1985-а в Рим Чатлъ - водач на " Сивите вълци ", декларира пред медиите, че му са били препоръчани три милиона немски марки от немското разузнаване, с цел да упрекна българското и съветското разузнаване за атентата против папа Йоан Павел ІІ.

Италианското правораздаване след дълготрайно разследване и правосъден развой, не намира за отговорни упрекнатите българи.

Агджа е опрощение от италианския президент Карло Чампи по молба на папата през юни 2000 година, само че е репатриран в турски затвор. Там лежи за осъщественото от него ликвидиране на турски публицист, за което е наказан в родината си. Впоследствие е освободен.

Източник: Марица
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР