На днешния ден през 1963 г. умира френската певица, представителка

...
На днешния ден през 1963 г. умира френската певица, представителка
Коментари Харесай

На този ден през 1963 г.: Светът губи Едит Пиаф

На днешния ден през 1963 година умира френската певица, представителка на френския шансон, считана за знак на Франция - Едит Пиаф.

Родена е на 19 декември 1915 година в квартал " Белвил ", съгласно една от легендите - на тротоара. Кръстена е на британката Едит Кавъл - медсестра, екзекутирана поради помощта, която оказва на бойци в Белгия през Първата международна война. Майката на Едит е улична певица, скоро я изоставя, и тя живее при своята баба, която държи обществен дом. До 7-годишна възраст Едит е болна от кератит и е сляпа. Възвръща си зрението чудодейно, откакто проститутките събират пари и я изпращат на поклонение.

На 14 година стартира да обикаля Франция с татко си, който изнася акробатични представления. Пее в парижките покрайнини. Влюбва се в разносвача Луи Дюпон и на 17 година става майка. Дъщеря Марсел умира от менингит на 2 година По-късно Едит стартира връзка със сводника Албер, който взема % от облагата. Една от приятелките на Едит - Надя, се самоубива, когато се сблъсква с концепцията да стане продажница. Албер едвам не прострелва Едит, когато тя поставя завършек на връзката им като реакция за гибелта на Надя.

През 1935 година притежателят на нощен клуб Луис Льопле открива Пиаф. Убеждава я да пее и дава прозвището Врабче поради дребния растеж - 1,42 м. Учи я на театрално държание и упорства да облече черна рокля, която става нейна запазена марка. На дебютната вечер има доста звезди, измежду които артистът Морис Шьовалие. Това води до записи на 2 песни.

През 1936 година Льопле е погубен от гангстери, а Едит е упрекната като съизвършител и след това оправдана. Кариерата е застрашена. За да възвърне реномето си, тя наема Реймонд Асо, с който след това има връзка. Той трансформира името на Едит Пиаф и заличава връзката с предишното.

През 1940 година Едит получава роля в пиеса на Жан Кокто. Започва да се сприятелява с изтъкнати персони. Пише текстовете за доста от песните си. През 1944 година открива Ив Монтан в Париж, включва го в представленията си и му става наставник и държанка. За по-малко от година става една от най-известните певици във Франция. След войната прави турнета в Европа, Съединени американски щати и Южна Америка. Една от най-известните песни, La vie en rose, е написана през 1945 година През 1998 година е удостоена с място в Залата на славата на премиите „ Грами”.

Известната концертна зала „ Олимпия” е мястото, където Пиаф се популяризира най-вече. Откъси от 5 нейни концерта там са издадени на грамофонни плочи. Там показва за първи път песента " Non, je ne regrette rien ".

Умира от рак на черния дроб на 47 година Нейните последни думи са: „ Плащаш си за всяко проклето неуместно нещо, което си направил в живота си “. Въпреки че е отказано заравяне от римокатолическия архиепископ заради метода на живот, погребалното шествие притегля десетки хиляди.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР