На днешния ден през 1944 г. в лондоското предградие Хестън

...
На днешния ден през 1944 г. в лондоското предградие Хестън
Коментари Харесай

Джими Пейдж – неостаряващият гений на китарата

На днешния ден през 1944 година в лондоското предградие Хестън е роден Джеймс Патрик Пейдж (James Patrick Page), прочут повече като Джими Пейдж (Jimmy Page), китарист на английската рок тайфа Led Zeppelin, основана в Лондон през 1968 година. Той е създател и непрекъснат член на известната рок група, като преди този момент (в интервалът 1966-1968 г.) свири в групата, предходник на "Цепелин " - The Yardbirds. Определян е от мнозина почитатели и критици като един от най-хубавите и авторитетни китаристи в историята на рок музиката. Пейдж е и първият китарист, дружно с Джеф Бек, който постанова и разпространява потреблението на дисторшън - резултати към електрическата китара, което се трансформира в главен белег на рока.

На 12 години Пейдж стартира уроци по китара, повлиян от увлечението си по рокабили китаристите Скоти Муур и Джеймс Бъртън, и двамата взели участие в записи на песни на Елвис Пресли. Парчето на Елвис - Baby, Let's Play House, е и първото, което Пейдж свири на своятя първа китарата Gibson, втора ръка. Освен рокабили, дребният Пейдж се увлича и по акустичното фолк звучене на Берт Йенш и Джон Ренбърн и блуса на Елмър Джеймс и Б.Б.Кинг.

На 14 годишна възраст е първата му обществена изява, когато взима присъединяване в състезанието на телевизионния канал ITV за млади гении "Search for Stars ", който е предаван директно. След учебно заведение Пейдж взема решение да се запише като студент в колежа по изкуство в Съри. Там не изоставя музиката, като взема присъединяване в доста театрални изяви на разнообразни групи, както и няколко осъществявания взаимно с китаристите Джеф Бек и Ерик Клептън. Многобройните му изяви и автентичен гений провокират вниманието на звукозаписната компания Decca Records, която скоро подписва контракт с Пейдж за постоянни студийни участия. Първият си запис в компанията прави към песента на Джет Харис и Тони Механ - "Diamonds ", която доближава до номер едно в класацията за сингли на Англия през 1963-а. В интервала 1963-1966 година Джими Пейдж взе участие в записите на голям брой групи и реализатори, в това число The Rolling Stones, The Who и The Kinks, като по неофициална статистика се появява в над 60% от студийните произведения на рок изпълнителите в Англия.

Събраният опит на Пейдж в студиото и на концерти, в композиция със самородния му гений, са главните аргументи за огромния триумф на "Цепелин " през 70-те години на предишния век. Като китарист, композитор и продуцент на групата, той е един от главните фактори в развиването на рок музиката в този интервал. Неговите новаторски способи и техники на свирене се трансформират в първообраз и пример за всички бъдещи рок групи. Китарните му сола въодушевяват редица бъдещи огромни китаристи, а солото в песента "Stairway to Heaven " е несъмнено от списанието "Guitar World Magazine " за най-хубавото китарно соло на всички времена.

След разпадането на "Цепелин " Джими Пейдж продължава своите изяви на сцената с разнообразни групи и музиканти. Той записва няколко плана - с някогашния вокалист на "Лед Цепелин " - Робърт Плант, и една съвместа продукция с вокалиста на Whitesnake - Дейвид Ковърдейл, наречена "Ковърдейл и Пейдж ".
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР