На днешния ден през 1944 г. командир Антоан дьо Сент-Екзюпери

...
На днешния ден през 1944 г. командир Антоан дьо Сент-Екзюпери
Коментари Харесай

На 31 юли Екзюпери потегли към небето и сложи началото на една от най-големите мистерии

На днешния ден през 1944 година пълководец Антоан дьо Сент-Екзюпери излетява със своя Lightning P38 от летището в Борго, департамента От Корс, на разследваща задача в Савоя. И в никакъв случай повече не се връща в базата. Писателят-авиатор е разгласен за „ мъртъв за Франция”, само че изгубването му остава тайнственост.

Във времето се тиражират най-различни хипотези за ориста на Екзюпери, до момента в който през 1998 година риболовци не намират верижка на часовник с неговото име, омотана в мрежите край Марсилия. Две години по-късно водолазът археолог от града Люк Ванрел намира останките на Lightning F5-B 223 покрай остров Риу сред Марсилия и Каси.

Останки на немски изтребител Месершмит, открити покрай отломките, ориентират следствието към Германия. Последните разкрития датират от 2008 година

Германският летец, който бил на пост в Прованс, описа, че връщайки се в базата си, забелязал разследващ аероплан Lightning P-38 да лети към Марсилия на 3000 метра над него. Един от въпросите без отговор и до през днешния ден обаче си остава какво е правил Сент-Екзюпери над Марсилия, в случай че бил изпратен на задача в Савоя.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР