На днешния ден, преди една година, въоръжените сили на Азербайджан

...
На днешния ден, преди една година, въоръжените сили на Азербайджан
Коментари Харесай

27 септември - Ден на възпоменание на Република Азербайджан

На днешния ден, преди една година, въоръжените сили на Азербайджан започнаха ответни ограничения, с цел да се опълчват на следващата военна провокация на въоръжените сили на Армения. Тези ограничения бяха подхванати в границите на правото на самоотбрана и имаха за цел да предотвратят още една военна експанзия на Армения и да защитят сигурността на цивилното население. Това постави началото на 44-дневната отечествена война. 

Тази война сложи завършек на съвсем 30-годишната политика на експанзия от страна на Армения. Азербайджан отбрани своята териториална целокупност и възвърне главните права на съвсем един милион разселени азербайджанци. Само Азербайджан извърши съответните резолюции на Съвета за сигурност на Организация на обединените нации от 1993 година

Краят на окупацията на азербайджанските територии разкри цялостния обсег на беззаконията осъществявани от Армения в продължение на десетилетия. Това включва миниране в огромен диапазон, съзнателно заличаване и заграбване на историческото, културно и религиозно завещание на Азербайджан; присвояване на естествени ресурси; разрушение на инфраструктура; както и други нарушавания на интернационалното право. Намерени бяха и доказателства за многочислени военни закононарушения осъществени от Армения. За да подведе под отговорност Армения за нарушаванията на интернационалното филантропично право и правата на индивида, Азербайджан внесе тъжби в Европейския съд по правата на индивида и в Международния съд на Организация на обединените нации.

Азербайджанското държавно управление стартира действия за възобновяване и реорганизация на освободените територии, както и поредни стъпки за реинтеграцията на тези земи и обезпечаване на безвредното и почтено завръщане на близо един милион разселени азербайджанци. Правителството подхваща и всички нужни ограничения за обезпечаване на дълготраен мир, сигурност и благоденствие в района в сходство с Тристранната декларация от 10 ноември 2020 година Азербайджан е подготвен да възстановява връзките си с Армения въз основа на прецизното съблюдаване на правилата на интернационалното право и най-много суверенитета, териториалната целокупност и неприкосновеността на интернационалните граници.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР