На днешния ден - 18-ти юли, специален празник има хайверът.

...
На днешния ден - 18-ти юли, специален празник има хайверът.
Коментари Харесай

В Деня на хайвера: Вижте най-любопитните факти за деликатеса

На днешния ден - 18-ти юли, специфичен празник има хайверът. Затова споделяме с вас любопитни обстоятелства за вкусния деликатес.

Простото изложение на хайвера в енциклопедиите хайвер от есетрови риби или други огромни риби, не съумява да съобщи разкоша и лукса, който съпровожда този знаменит деликатес.

Солен, зърнест и благоуханен хайвер съгласно специалисти се добива от есетра, обитаваща Каспийско море. Той се топи в устата като масло и е с нескончаем мирис на океанска вода.

Знаете ли, че думата хайвер не е съветска? Руснаците го назовават Икра, а самата дума хайвер идва от турски - havyar, която пък идва от khayah – персийска дума за яйце.

Най-старият писмен документ, в който се загатва за хайвера, датира от 1240 година – епохата на монголския държател Бату хан, внук на Чингиз хан.

 Хайвер Снимка: Izismile

Големите количества хайвер се добиват от Каспийско море, граничещо с Русия, Казахстан, Туркменистан, Азербайджан и Иран.

Хората, които добиват хайвер, се назовават Ikrjanschik. Преди да стигнат до изработката на хайвер, те би трябвало да преминат стаж, който трае някъде от 10 до 15 години.

Най-добрият хайвер в света се създава от три разновидности на есетрови риби: моруна, съветска есетра (Osetra хайвер) и звездовидни есетрови риби (Sevruga хайвер).

Видовете хайвер варират в цветове от ярко до мрачно сиво и жълто-сиво до кафяво-черно. Червеният хайвер не идва от есетрата, а от сьомга.

Сервирането на хайвер със сребърни принадлежности не е признато, защото металът се отразява неподходящо на усета на този деликатес. Използват се лъжици, направени от седеф.

 Червен хайвер

Най-високото качество хайвер се назовава Алмас, което значи елмаз на съветски. Той се продава единствено в Лондон - Caviar House, и е опакован в кръгла 24-каратова златна кутия, която коства към 40 000 евро за кг.

Въпреки че е с високо наличие на натрий и холестерол, хайверът е богат на калций и фосфор, както и на протеини, селен, желязо, магнезий и витамини В12 и В6.

Хайверът в никакъв случай не би трябвало да бъде замразяван, защото ще се трансформира на каша. Най-добрият метод за предпазване е в кристална или стъклена купа с лед.

Източник: gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР