На днешния ден – 3 март, честваме 145 години от

...
На днешния ден – 3 март, честваме 145 години от
Коментари Харесай

Стопли сърцата на 3-ти март! Автобус зарадва хиляди: Мила Родино, ти си земен рай!

На днешния ден – 3 март, честваме 145 години от Освобождението на България от петвековното робство. Из цялата страна са проведени празнични събития, почитащи възкресената държавност на страната ни и паметта на починалите борци за свободата, написа GlasNews.bg.
В този празничен ден на респект един елементарен варненски автобус зарадва хиляди. На задната част на машината откриваме стихове, символизиращи България и нейната хубост. Да, става въпрос за текста на националния химн на страната, който е изписан по рейса.
На гледката се натъкнал варненец, който показва поддръжката си за самодейността в мрежата. Публикацията събира хиляди позитивни реакции, голям брой одобрителни мнения и десетки споделяния. Разбира се, не липсва и следващата доза рецензия от недоволни жители, само че те някак се губят пред завета на днешния празник.
Думите, които виждаме изписани по возилото, са по сегашния текст на химна „ Мила Родино “. Основа на музиката и текста е песента „ Горда Стара планина “, която е основана от Цветан Радославов пред лицето на събитие с голяма значителност за младата българска страна. Той композира стиховете по пътя към бойното поле по време на Сръбско-българската война. Текстът е променян неведнъж, за финален път – през 1990 година
Първоначалният текст, основан от Радославов е:
Горда Стара планина,
до ней север се синей.
Слънце Витош позлатява,
към Цариград се белей.
Мила Родино,
ти си земен парадайс,
твойта красота, твойта хубост,
ах, те нямат край!
Хайде братя българи,
към Балкана да вървим.
Там се готви пердах юначен,
за независимост, правдини
„ Мила Родино “ не е първият химн на възкръсналата българска страна след 1878 година. В първите години на страната това е бойният марш „ Шуми Марица “. Който става публично химн на страната след Съединението.
През 1912 година „ Шуми Марица “ претърпява сериозна редакция от Иван Вазов. В идващите години са направени и други дребни корекции. Като едвам през 1947 година химнът бива сменен с „ България блага, страна на герои “.
Така стигаме до следващата промяна на политическия режим, който трансформира и химна на страната. Лятото на 1991 година Конституция на Република България узаконява химн на страната да бъде „ Мила Родино ”.
Източник: 7dnibulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР