На днешния 2 февруари се навършват 100 години от рождението

...
На днешния 2 февруари се навършват 100 години от рождението
Коментари Харесай

100 г. от рождението на Стоянка Мутафова. Как я почете Лили Иванова

На днешния 2 февруари се навършват 100 години от рождението на обичаната българската актриса Стоянка Мутафова.

Легендата на българския спектакъл е родена през 1922 година в София. Баща й Константин Мутафов е драматург в Народния спектакъл „ Иван Вазов “. Роден е в град Русе, където дребната Стоянка постоянно гостува в своето детство.

През 1941 година приключва Първа софийска девическа гимназия. Завършва класическа лингвистика в Софийския университет „ Климент Охридски “, Държавна театрална школа към Народен спектакъл „ Иван Вазов “ в София и театралния отдел на Академията за изкуства в Прага. Тя е измежду създателите на Държавния язвителен спектакъл „ Алеко Константинов “, работи и в Драматичен спектакъл „ Адриана Будевска “ в Бургас.

Има стотици театрални и кино функции. Една дребна част са продукции, като „ Големанов “, „ Вражалец “, „ Милионерът “, „ Новогодишна смешка “, „ Топло “, „ Любимец 13 “, „ Кит “, "Госпожа Стихийно злополучие " и други

На 94-годишна възраст през 2016 година, реализира огромно турне в театрални зали в Съединени американски щати, Канада, Германия, Нидерландия, Швейцария и Англия.

На Стената на славата пред Театър 199 има пано с нейните отпечатъци. Кандидат за Световен връх на Гинес в категорията „ Най-възрастна интензивно играеща на сцената актриса “.

От 1 ноември 2017 година пътува в цялата страна дружно с щерка си Мария Грубешлиева-Муки, с която организира творчески-срещи диалог и показване на книгата „ Добър вечер, столетие мое “.

На 2 февруари 2019 година Стоянка Мутафова отбелязва своите 70 години на сцена и 97-ми рожден ден в препълнената с любов за нея зала 1 на НДК.

С изключителна сила, постоянно с усмивка на разположение и ужасно възприятие за комизъм, Стоянка Мутафова бе на сцената десетилетия. "Кралицата на българската комедия ", както я разказва Ройтерс, има в актива си извънредно богата палитра от функции. Първата й е още от 1945 година, когато играе прислужница в пиеса на Молиер. Магнетична и безпределно надарена тя приковава вниманието на публиката „ на мига “, щом стъпи на сцената и изцяло справедливо печели любовта й, както в театъра, по този начин и на екрана. Уважавана и обичана, тя съумява да въодушеви генерации български актьори да тръгнат по пътя на театъра и киното. Тя споделя: "За мен този спектакъл (Сатиричният) е кажи речи всичко ".

Любимата актриса на дребни и огромни си отиде на 6 декември 2019 година на 97-годишна възраст след дълготрайно и тежко боледуване.

Само преди дни, на 24 януари 2022 година Българската национална банка пусна в обращение медна възпоменателна монета на тематика „ 100 години от рождението на Стоянка Мутафова “ от серията „ Български създатели “. Дълга опашка от искащи се подреди още в дребните часове на нощта, с цел да има скъпия спомен.

Днес рождението й означи и легендата на българската музика – Лили Иванова. Тя пусна в формалния си профил във фейсбук фотография на актрисата с обръщение: „ 100 години от рождението на огромната българска артистка Стоянка Мутафова! Поклон пред светлата й памет! Аплодисменти! “
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР