На част от надупчена с куршуми стена на училище в

...
На част от надупчена с куршуми стена на училище в
Коментари Харесай

В разрушения Мосул кандидатите на изборите обещават светло бъдеще

На част от надупчена с патрони стена на учебно заведение в Стария Мосул предизборни плакати дават обещание по-добро бъдеще на гласоподавателите. Тези обещания преди парламентарните избори на 12 май наподобяват смешни на фона на размера на разрушенията във втория по величина град на Ирак.

" Ирак напредва ", твърди афишът на претендента Лаит Ахмад Хасан, на който той е облечен в костюм с вратовръзка. Той е от изборната листа на " Алианс на успеха " на премиера Хайдер ал Абади. " Нека продължим градивния развой и осигурим добруването на хората ", гласи този на негов съперник на име Фарес Шайх Садик от " Кюрдски алианс ".

Близо 10 месеца след края на нечувано жестока война, водена по улиците на града, в която в последна сметка джихадистите от групировката " Ислямска страна " бяха прогонени от своята иракска " столица ", Мосул към момента тъне в съсипия, отдолу под отломките е цялостно с разлагащи се трупове и невзривили се експлозиви.

Спортни, културни или артистични събития, кортежи от надуващи клаксони коли, от които се чува музика като на сватбите, разпределяне на сладкиши на минувачите. Всичко това е в реда на нещата за 938-те претенденти в провинция Нинава, опитващи се да активизират 2.3 милиона гласоподаватели, 80 на 100 от които се намират в основния административен център Мосул.

Тази провинция е най-разнородната от етно-религиозна позиция. Там живеят араби, кюрди, тюркмени. Там живеят мюсюлмани сунити и шиити, язиди, християни и хора от религиозната общественост шабак. Тридесет и четири места ще бъдат разпределени от вота, от които три са непокътнати за малцинства според квотните правила.

Национален дълг

Избирателите обаче са доста разграничени по въпросите дали има смисъл да гласоподават и за кого.

Абу Файез чака от часове да получи изборната си карта в учебното заведение " Бадр ал-Кубра ", тъй като е решил да гласоподава. " След освобождението на Мосул е народен дълг да се гласоподава, с цел да може животът ни да се промени. Не бива да постъпваме както при предходни гласувания, когато гласоподавателите се възползваха от неработния ден да отидат на отмора в Кюрдистан, Багдад или в Турция ", твърди механикът, чиито ръце и панталони са изцапани с машинно масло.

" Трябва да изберем хора, които фактически да ни съставляват и да ни издействат обезщетения за материалните и моралните вреди, които понесохме ", прибавя 41-годишният мъж.

След нахлуването през 2003 година на водената от Съединени американски щати коалиция градът, чието население е най-вече сунитско, с кюрдско и християнско малцинство, стана цитадела на " Ал Каида " и бастион на последователи на сваления от власт деспот Саддам Хюсеин.

На изборите през 2014 година, малко преди завладяването на града от " Ислямска страна ", едвам 50 % от жителите се явиха пред урните, страхувайки се от отправяните от джихадистите закани.

Амар Раад няма да отиде да гласоподава. " Отидох да си взема изборната карта, с цел да не я употребява някой непозволено, само че ще я унищожа. Отказах 75 000 иракски динара (62 долара), препоръчани ми от един от претендентите, с цел да гласоподавам за него. Никой не ми вдъхва доверие ", изяснява 27-годишният незает човек пред полуразрушения си дом.

Това съмнение към политиците е осезаемо, тъй като мнозина считат, че когато " Ислямска страна " е превзела града през 2014 година, те просто са се изплашили и са си плюли на петите.

Нови съюзи

" Ще гласоподавам, само че единствено с цел да прогоня корумпираните и старите лица, които нищо не направиха през годините ", споделя Абу Ахмад, 55-годишен пенсионер.

Признак за разбъркване на пластовете в провинция Нинава е, че 75 % от претендентите са новобранци и обичайните сунитски партии трансформираха имената си, с цел да не бъдат свързвани с предишното.

" Има заплаха от политическо земетресение, което да раздруса провинцията ", твърди политическият анализатор Хамед Али. " Новите съюзи, подкрепяни от силите за сигурност на терен, ще наложат нова реалност, която ще даде отражение върху изборите и ще промени политическата обстановка в провинцията ", прибавя той.

Победата над " Ислямска страна " в реалност бе реализирана от армията благодарение на паравоенните сили " Хашд аш шааби ", основани по апел на шиитския нравствен лидер аятолах Али ал Систани. Те не престават да имат положителни позиции на терен.

Според Фарах Сарадж, доскорошен депутат в локалния парламент от листата на светското придвижване " Национален алианс ", управителен от вицепрезидента Аяд Алауи, " милициите са вездесъщи в провинцията и управляват сигурността, което облагодетелства обвързваните с тях партии ".

Иначе, акцентира тя, резултатът от вота може да бъде подправен, " тъй като единствено 20 % от разселените са се върнали в Мосул, а имената на хиляди мъченици и изчезнали към момента са в изборните описи, както и тези на доста членове на " Ислямска страна ", избягали от страната. /БТА
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР