На Благовещение Архангел Гавраил съобщава на Дева Мария благата вест,

...
На Благовещение Архангел Гавраил съобщава на Дева Мария благата вест,
Коментари Харесай

Поверия за Благовещение

На Благовещение Архангел Гавраил оповестява на Дева Мария богатствата новина, че тя ще роди наследник Божий - Иисус Христос.

Според националните вярвания денят е свързван с раззеленяващата се пролет, с прелетните птици, с излизането на животните в гората след зимен сън, с възраждането на света и животворящата вяра.

Затова е добре да се предприеме ново начинание на тази дата. Също по този начин и да се облече за първи път дреха или да се употребява някакъв апарат или движимост. С силата на този ден всичко ново ще ни е от по-голямо изгода и ще има по-голяма продължителност.

 Български обичаи на Благовещение

Хората вярвали, че е за шанс да излезеш от вкъщи единствено в случай че носиш пара, която да тежи в джоба - монета. Смятало се, че човек ще има през цялата година парично благоденствие и " цялостни джобове ".

В по-ново време поверието се модернизирало и се трансформирало като носещата удача не била чак толкоз монетата, а книжната пара.

Въпреки че се спазвал Великденският пост, софрата на дедите ни била отрупана на този ден с доста готвени ястия. Трябвало да се хапне нещо зелено: лапад, спанак, да се омеси наложително шарена пита от стопанката на дома.

Особено алегорично място заемал медът на масата на Благовещение на - с цел да е богатства, противоречива и плодородна годината; да дават плод дръвчетата; да има доста мед.

 Мед на масата в Благовещение

Пчеларите пускали ритуално пчелите от кошерите. Вярвало се, че в случай че съберат повече мед през този ден, ще има здраве в дома на стопанина им.

На този ден също се берели билки, а раните зараствали по-бързо и не оставяли белег. Отровата пък губела своята мощ и не можела да служи за зли намерения.

Всяка нисша гад била чудодейно прогонвана с измолване на Благовещение. Змии, гущери и други влечуги не стигали до къщата и децата, в случай че запаленият огън от сметта, която се опустошава сутринта, парнел малко прескачащите го на двора.

Бълхите и другите паразити също се прокуждали. На този ден дамите белосвали къщите и вдигали мощен звук нормално с посуда от вкъщи, с цел да се прогони злото и животните-натрапници както вкъщи, по този начин и по насажденията.

 Самодиви на Благовещение

На Благовещение се считало и че самодиви излизат и стартират да обиколят гората, да пеят и танцуват ритуално. Сутрин трябвало наложително всеки да закуси добре и да пийне вода, с цел да не го урочаса някоя фея и с цел да излъчва повече мощ при контакт с нея.

На този ден не се работило. Жените не шиели и не плели, не вършели никаква домакинска работа с изключение на готвене, с цел да не ги убоде или ухапе змия през годината.

Вярвало се, че и птиците си почиват и не прелитат, не шумят, не свиват гнезда в този ден. Ако въпреки всичко се виждала птица, изключително щъркел, било на шанс. А в случай че лети високо в небето този, който го зървал, трябвало да изимитира позата на щъркел с един сгънат в коляното крайник и да стои по този начин, до момента в който той не се отдалечи.

Благовещение е и денят на жените-майки. Ако мома се помолила на този ден за рожба, желанията ѝ се сбъдвали поради покровителството на Божията майка.

Вижте също предписания от празничната софра за Благовец!

Източник: sanovnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР