На база на предварителни данни и оценки се очаква бюджетното

...
На база на предварителни данни и оценки се очаква бюджетното
Коментари Харесай

МФ: Салдото по КФП към края на месец април се очаква да бъде превишение на приходите над разходите в размер на над 600 млн. лева

На база на предварителни данни и оценки се чака бюджетното салдо по консолидираната фискална стратегия (КФП) към края на месец април 2024 г. да бъде остатък в размер на 0,6 милиарда лева (0,3 % от прогнозния БВП). Приходите, помощите и даренията по КФП към април 2024 година нарастват с към 14,5 на 100 по отношение на същия интервал на миналата година, като за това принос имат както данъчните доходи (ръст към 8,1 на сто), по този начин и постъпленията в частта на помощите и даренията (нарастват над два пъти) и неданъчните доходи (ръст от 18,3 на сто), оповестиха от пресцентъра на министерството на финансите.

За осъществяването на главните индикатори за месец април следва да се имат поради постъпилите доходи с еднократен за годината резултат в размер на 660 млн. лева от вноската в държавния бюджет от Българската национална банка, която се образува от превишението на приходите над разноските за 2023 година. От друга страна, е изработен ексклузивен разход в края на месец април от към 300 млн. лева заради празничните дни при започване на месец май и нужното софтуерно време за осъществяване изплащането на пенсиите за май. Целта е пенсионерите да получат своите пенсии без никакво закъснение. Също по този начин в края на месец април бе изплатена и утвърдената от Народното събрание великденска добавка към пенсиите на пенсионерите с най-ниски пенсии в общ размер на към 54 млн. лв..

Основни параметри по КФП на база предварителни данни и оценки:

Приходите, помощите и даренията по КФП към април 2024 година се чака да бъдат в размер на 22,7 млрд. лева, което е 30,2 % от годишните планове и нарастват с 2,9 милиарда лева (14,5 на сто) по отношение на регистрираните към април 2023 година. Съпоставени със същия интервал на миналата година, данъчните доходи нарастват в номинално изражение с 1,3 милиарда лева (8,1 на сто), а неданъчните доходи и постъпленията в частта на помощите и даренията (основно грантове по стратегиите и фондовете на ЕС) с 1,6 милиарда лева

Разходите по КФП (вкл. вноската на Република България в бюджета на ЕС) към април 2024 година възлизат на 22,1 милиарда лева.*, което е 27,1 % от годишните планове. На съпоставима база по отношение на миналата година се регистрира повишаване, главно при обществените разноски, в резултат на изплатените по-високи пенсии, след влязлото в действие нарастване от юли 2023 година, както и при разноските за личен състав, след нарастването на възнагражденията на педагогическия личен състав и при някои други администрации със ЗДБРБ за 2023 година и ЗДБРБ за 2024 година, и други. 

Частта от вноската на Република България в бюджета на Европейски Съюз, изплатена към 30.04.2024 година от централния бюджет, възлиза на 0,5 милиарда лева, което е в осъществяване на настоящото все още законодателство в региона на личните запаси на Европейски Съюз.

Статистическите данни и Информационният бюлетин за осъществяването на държавния бюджет и главните индикатори на консолидираната фискална стратегия, на база на данни от месечните доклади за касовото осъществяване на бюджетите на първостепенните разпоредители с бюджет към април 2024 година ще бъдат оповестени на интернет страницата на Министерството на финансите в края на месец май 2024 година.

* През м. март 2024 година в осъществяване на член 71, ал.1 от Постановление № 13 на Министерския съвет от 2024 година от сметката за непознати средства по бюджета на Министерството на районното развиване и благоустройството (МРРБ) бяха възобновени средства в общ размер на 1,2 милиарда лева В хода на осъществяването на бюджета за 2024 година тези средства ще бъдат предоставяни с акт на Министерския съвет въз основата на подписани съглашения с Министерство на регионалното развитие като прехвърляния за общините за финансиране на Инвестиционната стратегия за общински планове по реда на член 107 от Закона за държавния бюджет на Република България за 2024 г. (ЗДБРБ). При елиминирането на тази трансакция, с оглед съпоставимост с миналата година, разноските към края на април 2024 година са 23,3 милиарда лева при 20,9 милиарда лева към края на април 2023 г, което съставлява номинално повишаване в размер на 11,3 на 100 по отношение на първите четири месеца на 2023 година

Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР