ЕС изпрати днес първата хуманитарна пратка с помощ за Газа

...
ЕС изпрати днес първата хуманитарна пратка с помощ за Газа
Коментари Харесай

Първа доставка с хуманитарна помощ от ЕС за Газа през временното американско пристанище

Европейски Съюз изпрати през днешния ден първата филантропична пратка с помощ за Газа през Кипър до краткотрайното американско пристанище, заяви представител на Европейската комисия. Той означи, че пристанището стартира работа едвам през вчерашния ден.

Първата европейска пратка през новоизграденото пристанище е формирана от 88 хиляди консерви и е подаяние от Румъния, се прецизира в известие на Европейска комисия. Отбелязва се, че комисията покрива разноските за тази доставка и че Европейски Съюз разкри логистичен център в Кипър за ориентиране на потока от помощи за палестинците.

В известието се показва, че Европейският координационен център за дейности в изключителна конюнктура остава в контакт с страните от Европейски Съюз и филантропичните сътрудници, с цел да насочи помощта по морски кулоар.

От началото на тази година Европейски Съюз даде за Газа над 2000 тона помощи, превозени по Хуманитарния въздушен мост до Египет, както и 193 милиона евро за нуждаещите се палестинци.

Комисията добавя, че доставки са нужни и по наземни пътища към Газа, в това число през пропускателните пунктове " Керем Шалом " и " Рафах ". Европейски Съюз приканва Израел да даде дълготраен достъп по нови подходи, да вземем за пример през пропускателния пункт " Ерец " и пристанището на Ашдод, се прибавя в известието.

По-рано този месец Европейска комисия, Германия, Гърция, Италия, Нидерландия, Кипър, Обединените арабски емирства, Англия и Съединени американски щати показаха желание да отворят кулоар за доставка на филантропична помощ за Газа по море. В края на март представител на Организация на обединените нации изиска помощ за Газа по механизма на Европейски Съюз за гражданска отбрана, се отбелязва в известието, предава Българска телеграфна агенция.

Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР